Grunden til at du leder efter en alkoholfri vin kan være mange, det kan være du prøvet at kvitte alkohol helt, du skal køre hjem, du holder fest og gerne vil give dine gæster flere valgmuligheder, eller måske leder du bare efter en vin der ikke giver dig tømmermænd. Alkoholfri vin har mange fordele. Blot nogle af dem er, at dig der ikke bryder sig om smagen af alkohol kan få alternativ uden alkohol i, så du også kan være med til festen uden at drikke sodavand hele aftenen.

Vi har herunder samlet en blanding af alkoholfri vin- en blanding mellem af rød- og hvidvin. Om du leder efter en vin til de sene sommeraftener i solnedgangens skær, eller det er vin til dit næste måltid, så giver vi her 7 anbefalinger der hver især passer til dine behov. Derudover har vi lavet en guide til dig der leder efter din næste alkoholfrie vin, alt fra hvordan den bliver produceret, til hvor meget alkohol der er i- ja der er faktisk alkohol i alkoholfri vin.

7 alkoholfri vin til din næste begivenhed

Felix Solis Sol de Solis Sauvignon Blanc 2018

En vin der minder utroligt meget om Sauvignon som du kender den. En frisk, sprød og lækker vin til dine sommer aftener. Denne vin er særligt godt til fisk og ost- og så helt uden alkohol.

Felix Solis Sol de Solis Cabernet Sauvignon Tempranillo 2018

En lækker vin, lavet på druen Cabernet, som giver en lækker frugt smag til vinen. En alkoholfri vin der kan holde i op til 8 år fra dags dato. Et friskt og sprødt pust til dit næste middagsbord.

Leitz The Boar No More Riesling 2018

En lækker alkoholfri vin der er frisk, sprød og tør som man kender hvidvin bedst. Vinen har aromer af frisk æble og citrus. En vin der egner sig helt perfekt til en sommeraften på terassen.

Carl Jung Red Selection Alkoholfri 2018

En lækker alkoholfri rødvin fra Tyskland. En blødere og mildere rødvin findes ikke, derudover er denne rødvin en meget behaglig alkoholfri vin, med en lang vedvarende eftersmag.

CERO Chardonnay (alkoholfri) 2018

En forfriskende og sprød alkoholfri hvidvin. En alkoholfri vin der er produceret ved hjælp af vakuumdestillation, hvilket gør at hvidvin har bibeholdt sin flotte farve og friskhed som vi kender det fra andre hvidvine.

CERO Rose (alkoholfri) 2018

En rose lavet på colombard-druer, der er dyrket i Californien, USA. En alkoholfri rose der har bebeholdt sin flotte farve, og som er friske, lækker og autentisk i smagen. Perfekt til en sommeraften på terrassen.

CERO Zinfandel (alkoholfri) 2018

En rødvin der minder utroligt meget om den ægte vare. Denne alkoholfrie rødvin er blevet vakuumdestilleret og har derfor bibeholdt sin oprindeligt smag. En vin der minder meget om Zinfandel, med et strejf af frugt og friskhed.

Hvad er alkoholfri vin?

Alkoholfri vin er en vin der ikke indeholder alkohol, eller meget lidt af det i nogle tilfælde. Alkoholfri vin findes i flere forskellige slags varianter- alt fra rose, hvidvin, rødvin og vin med bobler i. Så hvis du leder efter en alkoholfri vin til din næste begivenhed, så fortvivl ej, der er nok at tage af.

I alkoholfri vin er der ikke alkohol i, det gør også at du slipper for en masse ting, ved at drikke denne mirakel drik. Du får nemlig stadig smagen af vin, men du undgår en masse andre ting. Såsom tømmermænd, de mange kalorier der er i alkohol og sidst men ikke mindst, så giver alkoholfri vin dig muligheden for at nyde vin, med dine nærmeste eller med dig selv.

Alkoholfri vin eller vin alternativer

Det kan være noget af et vildnis at finde rundt i, når alkoholfri vin bliver emnet om spisebordet. Der findes to slags alkoholfri vin hvor den ene er en vin der er produceret, som hvilken som helst anden slags vin, hvor alkoholen bliver fjernet til sidst. Der findes også vin alternativer, som ingen relation har til vin, men hvor producenterne har forsøgt at ramme smagen af vin. Vi har givet vores bud på de bedste alkoholfrie vin, eftersom vi mener at vin alternativerne ikke minder nær så meget om vin, som vi kunne ønske det.

Danskernes alkoholforbrug

Det er ikke nogen hemmlighed at vi dansker drikker mere end gennemsnit, og vi starter også tidligt med at drikke. Det er faktisk sådan at den gennemsnitlige dansker drikker 9,5 liter ren alkohol om året. Derfor kunne alkoholfri vin også være en ide hvis du overvejer at kvitte alkoholen, hvis ikke for altid, så bare for en stund.

Hvad alkohol gør ved din krop

Alkohol er den mest almindelige form for rusmiddel her i Danmark. Alkohol findes også i mange forskellige former der er både ren alkohol, øl, cider og vin. Der er dog flere og flere der dropper alkoholen af den ene eller den anden grund og hopper på den tørlagte vogn. Derfor skal der også flere alkoholfrie alternativer til på markedet, og det er der heldigvis også kommet. Der kan være forskellige grunde til at du gerne vil kvitte alkohol, og en af mange er at alkohol ikke er særlig sundt for kroppen.

Fordele ved alkoholfri vin

Der er mange fordele ved alkoholfri vin, en af dem er, at det er et alternativ til at nyde et godt glas vin, men uden at indtage alkohol. Der er mange grunde til at man ikke har lyst til alkohol, for nogle kan det være smagen, for andre kan det være køreturen hjem og for nogle kan det skyldes en helt tredje grund.

Alkoholfri vin har flere plusser, nogle af dem er at det er en kalorielet mulighed for at nyde vin til maden som de plejer. Derudover har de alkoholfrie vine også mindre surhed til sig, hvilket gør at folk med halsbrand og mavesår også kan nyde godt af den lækre drik.

Hvad kan man bruge alkoholfri vin til?

Alkoholfri vin kan bruges til en række forskellige ting, og den første er selvfølgelig at den kan bruges til at drikke. Derudover kan vinen bruges i mad. Det er nemlig ikke alle der ønsker at der bare er et lille strejf af spiritus i maden. Så er det godt vi har de alkoholfrie alternativer. Det kan være du er i gang med at lave en lækker bolognese og gerne vil pifte den lidt ekstra op. Her kan man nemlig bruge alkoholfri vin, fordi den også afgiver smag til maden.

Sådan bliver alkoholfri vin fremstillet

I Danmark er der nogle regler for hvornår man må kalde alkoholfri vin for alkoholfri. Det er nemlig sådan at lovgivningen siger, at der må være op til 0,5% alkohol i vinen. Der findes vine der slet ikke indeholder alkohol, så hvis du er gravid skal du ikke fortvivle, det er muligt at finde en vin hvor der ikke er alkohol i.

Der findes mange forskellige måder at fremstille alkoholfri vin på. Blandt andet kan man lave den alkoholfrie vin ved først at lave vinen, og så derefter trække alkoholen ud af den bagefter. Det kan ske ved hjælp af tre forskellige metoder; nemlig vakuumdestillation, osmose og pervaporation.

Fremstilling af alkoholfri vin

Fremstilling af vin varierer meget fra hvilken vin der skal produceres. Men der er nogle generelle ting for hvordan vin produceres. Herunder gennemgår vi, i en kort udgave af hvordan alkoholfri vin bliver produceret.

Druerne høstes

Det første der skal til når man laver vin er, at druerne skal høstes. Det bliver de i efteråret uanset hvor på kloden der produceres vin. Det skyldes nemlig at druerne hverken må være for søde eller for sure, og det er de bedst i efteråret hvor de har fået al sommerens sol, og inden frosten kommer. Jo længere tid druerne hængere på vinrankerne jo sødere bliver smagen, det skyldes at frosten trækker vandet ud af druerne, så det kun er den søde smag der er tilbage. Derfor er der også mere syre og friskhed i alkoholfri vin, jo tidligere druerne er høstet.

Når druerne er høstet ankommer de til vineriet, hvor druerne bliver taget af stilke. Denne proces kan enten foregår manuelt eller ved hjælp af maskiner. Det kommer an på det enkelte vineri, for hvordan de producere alkoholfri vin. Med vin i den dyre prisklasse foregår afstikningen manuel, for at sikre at det kun er de bedste druer der bliver lavet vin af. Hvor druerne med den lidt billigere vin bliver afstilket med en maskine, for at spare tid og penge.

Når druerne er afstilket, presses der nu druesaft. Druesaften bliver nu overført til gæringstanke, typisk lavet af stål eller beton.

Gæringen af alkohol fri vin

Når duresaften er sat på tanke, går gæringen i gang. Her gæres mosten, og der bliver naturligt produceret gærceller, som er med til at øge alkoholprocenten. Det er i denne proces hvor der også kommer en del smagsnuancer i vinen.

Når mosten er færdig med at gærer, kan man lade den hvile med drueskaller og kerne for at udtrække mere tannin og farve til vinen. Om vin producenten ønsker dette, afhænger meget af hvilken vin der skal fremstilles.

Når den ønskede alkoholprocent er nået, sies drueskallerne, stilke og kernerne fra vinen. Det kan lyde mærkeligt at alkoholprocenten skal være høj i alkoholfri vin, men det skal den simplethen for at få smag til vinen. I alkoholfri vin er det først til aller sidst at alkoholen bliver sortert fra.

Her til sidst, skal der en sidste gæring til for at vinen bliver til vin. Det sker ved en 2. gæring, hvor æblesyren i vinen bliver til mælkesyre. Mælkesyre er med til at sikre en blød og drikke venlig vin.

Efter denne proces er vinen faktisk vin som de fleste kender den. Den kan eventuelt overføres til træfade for at lagre og modne yderligere. Den vin der ikke skal lave til alkoholfri vin, bliver altså her hældt på flasker.

Sådan bliver alkoholfri vin til

For at gøre en vin alkoholfri kan det gøres på tre forskellige måde. Vakuumdestillation hvor man koger vinen under vakuum, ved hjælp af osmose eller pervaporation hvor man adskiller væskerne fra hinanden. Det skal dog siges når man taler om alkoholfri vin, er den ikke helt alkoholfri. Der må nemlig være op til 0,5% alkohol i alkoholfri vin ifølge lovgivningen. Du kan læse med videre for at finde ud af forskellen på de tre forskellige metoder til at få alkohol fri vin.

Vakuumdestillation

Ved denne metode destilleres vinen under lavt tryk, ved stuetemperatur, det gør at alkoholen fordampe, og dermed adskiller alkoholen fra resten af væsken. Dette kan lade sig gøre fordi at vinen er under vakuum, og deraf navnet vakuumdestillation. Vakuumet gør at kogepunktet for alkoholen reduceres, fordi vinen er under tryk, og derfor er det muligt at koge væsken ved en lav temperatur. En stor fordel ved at bruge denne måde til at fjerne alkoholen fra vinene, er at alle de gode dele af vinen såsom mineraler, syrer, fenoler, sukker og vitaminer bliver bevaret, og dermed også vinens gode smag.

Ved at købe alkoholfri vin, der er fremstillet ved denne metode, undgår man også den kogte smag, som man kan få fra andre vine der er alkoholfri. Ved at vælge en alkoholfri vin der er produceret ved denne metode, får du altså en vin der minder meget om den traditionelle vin.

Osmose

En anden metode der bliver brugt til at producere alkoholfri vin, er osmose. Ved denne metode frafiltrere man alkoholen, uden at man går på kompromis med den autentiske vinsmag. Måden osmose foregår på er, at man leder vinen gennem et filter, hvor kun alkohol og vand kan trænge igennem. Det lyder vildt, men det skyldes at filteret har nogle meget små huller, som kun vand og alkoholmolekyler kan komme igennem. Vinen destilleres nu hvor vandet og det resterende af vinen bliver tilsat i en blanding af sukker og smagsstoffer, for at få smagen af vin.

Pervaporation

En sidste måde at fjerne alkohol fra vin på, er ved hjælp af pervaporation. Her adskiller man væsker fra hinanden ved hjælp af en meget tynd polymerfilm, eller et tæt silikone lag. Denne metode bruges til at fjerne alkohol fra vin så producenten kan lave alkoholfri vin. Man adskiller alkoholen fra vinen ved omkring 30 grader.

Hvor finder jeg alkoholfri vin?

Man kan finde alkoholfri vin flere steder, nogle gange kan man være heldig at finde det i de danske supermarkeder. Men det største udvalg findes nok på nettet. Når du skal finde din næste alkoholfrie vin findes de bedste online, hvor der også er et større smagsudvalg. Vi har over artiklen samlet et spændende udvalg til dig.

Der findes også to overordnede varianter når du skal vælge din næste alkoholfri vin. Der er nemlig vin med en lav alkoholprocent op til 0,5% og vin hvor der slet ikke er alkohol i.

Hvordan smager alkoholfri vin?

Alkoholfri vin har ligesom, alle andre vine, mange forskellige smagsnuancer og forskellige aromaer. Der findes alkoholfri vin der er mere til den sure side, og der findes vine der har smag af krisebær. Nogle vine har også et højere indhold af tannin. Det er derfor vigtigt at læse op på hvordan din vin smager når du bestiller din næste flaske hjem. Dermed at sige, alkoholfri vin er lige så forskellig som almindelig vin.

De fleste vin der er alkoholfri, har mange af de samme smagsnuancer, fra den oprindelige vin, fra inden alkoholen blev kogt fra. Dog giver alkoholen i vin selvfølgelig også en smag til vinen, som man ikke får med når den bliver kogt fra. Men alle andre smage og nuancer vil stadig være i vinen.

Du kan dog med alkoholfri vin være uheldig at den kommer til at smage af gær, pap og rå dej.

Alkoholfri rødvin

Der findes mange forskellige slags alkoholfrie rødvin på markedet, og netop alkoholfri rødvin er en svær kategori. Det skyldes at det kan være svært at finde en alkoholfri rødvin der smager bare nogenlunde. Det skyldes at vinen kommer til at mangle sin krop. Krop i vin er vinens alkohol, syre, tannin og restsukker. Derfor kommer der også til at mangle et vigtigt komponent i vinen når alkoholen bliver fjernet. Men det kan lade sig gøre.

En alkoholfri rødvin er naturligt mere frugtig i smagen, men samtidig også mere røget i smagen. Det skyldes at alkoholen normalt neddæmper disse smage.

En god alkoholfrie rødvin har en god balance mellem sødmen i vinen, syren og en krop der minder lidt om rigtigt rødvin. For at få en god oplevelse med alkoholfri vin, bør den nydes mere afkølet end du ville gøre med en almindelig rødvin.

Alkoholfri hvidvin

Som med rødvin, findes der også hvidvin som er alkoholfri. Om du er til en god frisk Reisling, Chablis eller Chardonnay så kan du næsten være sikker på der findes et alternativ som er alkoholfri. Hvor du stadig får den samme friske smag.

Alkoholfri rose

Med de fleste alkoholfrie rosevinen, får man en vin der minder meget om rose med alkohol i. Der er som med mange andre vine meget forskel på hvordan vinen smager. Nogle vine er søde og uden syre, hvorimod andre er mere friske og simple i smagen.

2 ting du skal kigge efter

Som med hvilken som helst anden slags vin, er det vigtigt at kigge efter nogle ting, inden du servere den for dine gæster. Noget vin passer bedre til rødt kød, hvor anden vin passer bedre til fisk. Du bør derfor gøre dig nogle tanker om hvilken anledning din vin skal servers i og hvilket land vinen bliver produceret i.

Anledning

Når du skal ud og finde din næste vin som er alkoholfri, er der nogle ting du kan kigge efter. Ligesom når du køber hvilken som helst anden slags vin. Noget du bør kigge efter er hvilke retter du skal servere for dine gæster. Så hvis du skal servere rødt kød, kunne en rødvin fra Italien være et godt valg. Hvis du skal servere fisk eller ost, kunne en hvidvin være et godt valg, da den er frisk og ofte syrlig og passer godt i de smage der er i det. Hvorimod hvis du blot skal nyde en flaske en sommeraften ville en alkoholfri rose være det oplagte valg.

Land vinen bliver produceret i

Det er forskelligt fra hvilken alkoholfri vin du leder efter, om det er rødvin, hvidvin eller rosé, og hvilket land du skal kigge efter. Et tip er at kigge efter det land du plejer at kunne lide din vin fra, og så prøve alkoholfri vin derfra også. Ellers så er der ikke andet, end at prøve en masse forskellige- til sidst finder du den der passer bedst til dine smagsløg.

Hvordan opbevare jeg alkoholfri vin?

Måden du opbevare alkoholfri vin på er det samme, som du ville opbevare dine andre vine. Det er nemlig vigtigt at vinen ikke ligger i direkte sollys, samt at temperaturen i det rum din vin opbevares i ikke svinger for meget.

Alkoholfri vin, har som mange andre vine, ikke godt af at blive opbevaret. Det skyldes at der ikke er alkohol i vinen, og derfor ikke kan holde sig så længe. Derfor skal du også vide, inden du køber din næste alkoholfri vin, at den skal drikkes forholdsvis hurtigt.

Der er meget populært at opbevare sin vin på en vinreol. Her har du mulighed for at have din vin samlet et sted, og så er det også et æstetisk møbel, hvor du kan vise alt din vin frem.

Hvad er alkohol?

Alkohol er en gruppe af alkoholer, der henviser til stoffet ethanol, som kommer af navnet ethyl alkohol. Ethanol produceres under gæring, og kan derfor ikke undgås i vin. Under gæring får vinen også en masse smagsnuancer. Jo længere tid en vin gærer jo mere alkohol vil der kommer i den. En alkoholfri vin kan ikke undgå denne proces, da det er den proces der giver smag til vinen.

Hvis alkoholen kommer naturligt under gæring, vil vinen virke sød, den kan dog også komme til at virke mere bitter hvis vinen lagre for længe, fordi den derfor får for meget alkohol i sig.

Forskellen på alkoholfri vin og almindelig vin

Alkohol er normalt en essentiel del af vin, og derfor kommer der også til at mangle noget, hvis du er vant til at drikke vin. Noget der kommer til at mangle er alkohol, da den er med til at give vinen sin krop.

Vinens krop

Når man taler om vinens krop er det vinens fylde man taler om. Altså hvilke elementer der fylder i vinen når man dufter og smager til den. Kroppen i vin kan bestå af alkohol, frugt, tannin og restsukker. Vinens krop findes i 5 forskellige niveauer; tynd, let, medium, fuld og kraftfuld.

Tynd:

En vin der har en tynd krop, har en tynd konsistens. Det er ofte vin der er fattig på alkohol men samtidig er rig på syre.

Let:

Vine der har en let krop er ofte meget frugtige og har meget syre. Derudover har de et lavt indhold af tannin og alkohol.

Medium:

En vin med en medium krop har omkring 12% alkohol i sig. Der er i disse vine ofte en god balance mellem alkohol, syre, tannin og frugt.

Fuld:

Vine der har en fuld krop er lagret på fad. Der er noget mere alkohol i og en tilpas mængde af tannin og en række forskellige frugtkarakter.

Kraftfuld:

En kraftfuld vin er fadlagret og alkoholprocenten er høj. Der er en stor mængde af tannin og frugtkarakter i vin med en kraftfuld krop.

Alkohol i vin og smag

Alkohol er farveløst i vin og tilføjer ikke som sådan noget til vinen. Dog har alkoholprocenten meget at sige i forhold til hvordan vinen smager, da den er med til at forstærke smagen af de nuancer og aromaer der er i vinen.

For eksempel kan en vin med høj alkoholprocent være med til at gøre en vin mere sød og varm. Det skyldes at den høje alkoholprocent er med til at give en brændende eftersmag og dermed varme. Som du måske kender fra når du har drukket ren spiritus. Derfor kommer der også til at mangle den her varme i alkoholfri vin

FAQ