Amarone vin – Din 2022 guide til Amarone

Amarone er en vintype, der fremstilles af udvalgte druesorter fra et specifikt vindistrikt i Norditalien. Amarone vin produceres efter nøjsomme metoder og skal leve op til strenge krav for at klassificere sig som en Amarone. Alt dette er med til at gøre Amaronen speciel og en virkelig fantastisk rødvin. 

De seneste år er Amarone vin blevet en af danskernes foretrukne. Det skyldes måske vinens fylde og sødme, der gør sig rigtig godt til Danmarks kolde vintermåneder. Afhængig af vind og vejr, bliver der årligt produceret omkring 10 millioner flasker, hvoraf 500.000 flasker bliver solgt i Danmark. Mængden siger lidt om den danske efterspørgsel af de gyldne dråber, hvis man tænker på det danske indbyggertal. 

Sammen med Barolo og Brunello er Amarone en af de mest kendte italienske rødvine.

Amarone Della Valpolicella Valle Alta

Amarone Della Valpolicella DOCG – Valle Alta

  • Årgang: 2013
  • Alkohol: 16%
  • Størrelse: 0,75 L
Amarone Della Valpolicella Campo Leon

Amarone Della Valpolicella Campo Leon DOC

  • Årgang: 2016
  • Alkohol: 16,5%
  • Størrelse: 0,75 L
Amarone Musella

Amarone DOC (Musella)

  • Årgang: 2015
  • Alkohol: 15,5%
  • Størrelse: 1,5 L
Amarone Classico Masua Di Jago

Amarone Classico Masua Di Jago MG

  • Årgang: 2015
  • Alkohol: 16,0%
  • Størrelse: 0,75 L
Amarone Classico (Quintarelli)

Amarone Classico DOP (Quintarelli)

  • Årgang: 2011
  • Alkohol: 15%
  • Størrelse: 0,75 L
Valmezzane Amarone Della Valpolicella

Valmezzane Amarone Della Valpolicella ØKO

  • Årgang: 2013
  • Alkohol: 14%
  • Størrelse: 0,75 L
Amarone Della Valpolicella – Simison

Amarone Della Valpolicella – Simison

  • Årgang: 2015
  • Alkohol: 16%
  • Størrelse: 0,75 L
Amarone della Valpolicella Classico (Cantina Arduini)

Amarone della Valpolicella Classico (Cantina Arduini)

  • Årgang: 2013
  • Alkohol: 16%
  • Størrelse: 0,75 L
Bennati, Amarone Valpolicella

Bennati, Amarone Valpolicella DOCG

  • Årgang: 2013
  • Alkohol: 15%
  • Størrelse: 0,75 L

Hvor kommer Amarone vin fra?

Amarone vin kommer fra den italienske region, Veneto, i den nordøstlige del af Italien. Lidt mere præcist produceres vinen udelukkende i vindistriktet ”Valpolicella”. Distriktet er kendt for sine smukke naturomgivelser, hvor de bakkede bjergtoppe strækker sig langt ud i horisonten. Det ligger ikke langt fra en af danskernes favorit rejsedestinationer, nemlig Gardasøen. På italiensk betyder Valpolicella ”dalen med de mange kældre”, der naturligvis hentyder til vindistriktets mange vinkældre.

Primært fremstilles Amarone vin på druesorterne Corvina, Rondinella og Molinara. Der stilles krav til at vinen som minimum skal være fremstillet af 85% af disse druesorter. De resterende 15% må udgøres af op til 18 forskellige druesorter. 

Hvordan smager Amarone vin?

Der vil typisk være tale om en tør vin med en høj alkoholprocent. Amaronen er dog ikke en alt for kraftig vin, på trods af at alkoholprocenten i nogle tilfælde kan overstige 16%. Smagen og duften er tydelig præget af druernes udvikling i tørringsprocessen, hvor den rosinagtige duft er ret markant. Smagsmæssigt bliver du mødt af dybe intense smage af tørrede figner, bagte blommer, solmodne kirsebær, kanel og generelt mørke jordagtige smage.

Amarone vin er kraftig og tung, og egner sig derfor rigtig godt til rustikke gryde- og simreretter, modne oste og generelt tung mad. Det er en vin der på mange måder med sin dybe intense smag passer perfekt til de mørke vintermåneder, hvor maden ofte er til den lidt tungere side. Derfor er det heller ikke så underligt, at Amarone er mange danskeres foretrukne julevin. 

Amarone bør nydes ved stuetemperatur og skal allerhelst åbnes nogle timer inden servering. Og den kan med fordel dekanteres for at udvikle Amarone vinens fyldige noter på bedste vis.

Vinens produktion

Det der især gør Amarone speciel er den unikke produktionsmetode kaldet ”appassimento”. Her tørrer man de høstede druer i mellem 2 til 4 måneder, før de bliver presset. Det gør, at druerne i tørringsprocessen svinder ind og bliver rosinagtige. Dette er afgørende for at frembringe den karakteristiske kraftige, søde smag samt en relativ høj alkoholprocent. 

Efter tørringsprocessen bliver druerne mast for at påbegynde gæringsprocessen. Herefter skal vinen som minimum lagres i 2 år. Hvis der er tale om en Amarone della Valpolicella Riserva er minimumskravet 4 år. Vinen har et stort lagringspotentiale, og gode årgange kan snildt gemmes i 20 år eller mere. Det er derfor en smagssag, hvor kraftig man foretrækker sin Amarone. Med årene vil den udvikle en kraftigt og utrolig kompleks smagsoplevelse. Hvis man er til en lidt mere livlig og let udgave af vinen, så kan med fordel gå efter en lidt yngre model.

Findes der et billigere alternativ til Amarone vin?

Den omfattende produktionsmetode medfører store produktionsomkostninger, og der skal bruges langt større mængder druer sammenlignet med andre rødvinsproduktioner. Bare for at give et eksempel så plejer der at skulle bruges lidt over 10 kg druer til en flaske Amarone, hvorimod en almindelig Merlot blot kræver omkring 1 kg. Det betyder derfor også, at Amarone vinen ligger i et lidt højere prisleje.   

Hvis man synes prisen render lige lovlig meget op for en flaske Amarone, så findes der et lidt billigere alternativ, nemlig Ripasso Della Valpolicella. Ripassoen omtales ofte som ”Amaronens lillebror” og ”Mini Amarone”, og kan ligeledes pryde sig med den officielle DOCG-klassificering. Ripassoen fremstilles ved at benytte resterne fra Amarone-produktionen, hvor man benytter de maste druer og drueskindet. Ved at benytte resterne kan man trække nogle af de karakteristiske Amarone-noter ud. Det giver Ripassoen en lidt lettere fylde, men stadig lækker rund smag, som samtidig ikke har en nær så langsommelig produktionstid, og er derfor heller ikke en nær så bekostelig affære som Amaronen.

Som et alternativ til årets julevin, kan man med fordel vælge Ripasso Della Valpolicella, hvis man synes, at Amaronen er en anelse for fyldig og bombastisk sammen med den lækre men tunge julemad.

Amarone Della Valpolicella – Hvad er det? 

Kært barn har mange navne og hvis du har hørt om Amarone Della Valpolicella er det blot et andet navn for Amarone. Navnet Valpolicella henfører til det distrikt i Veneto, hvor de førnævnte druer gror. Området er kendt for sit lidt køligere klima sammenlignet med andre steder i Italien. Det kølige klima bidrager til at frembringe det høje syreindhold i druerne, og for at sikre det nødvendige sukkerniveau i druerne, bliver de typisk høstet som de sidste i løbet af efteråret. På den måde sikrer man den optimale modningstid.    

Siden 1968 har Amarone della Valpolicella haft DOC-klassificeringen i den italienske vinlovgivning. Det betyder, at man som producent er underlagt en række klare regler, som skal overholdes for at kunne få lov til at deklarere sin vin som Amarone. I 2010 opnåede Amarone DOCG-certificering, som er den højeste klassificeringsorden inden for italiensk vinlovgivning. Det gør at reglerne for produktionen er yderligere skærpet som stiller endnu strammere produktionskrav til Amarone vinen.