Amarone vin – Din 2024 guide til Amarone vin

I artiklen nedenfor kommer vi ind på, hvorfor en Amarone vin er så speciel, hvad man kan drikke den til og hvad dens historie er.

Amarone Della Valpolicella Valle Alta

Amarone Della Valpolicella DOCG – Valle Alta

Vinen her præger meget af den gamle måde at lave vin på. Den har en særdeles kraftig smag, som du ikke må snydes for, og grundet overregn i 2013, er meget af høsten gået tabt, mens det har påført en anderledes, og tilnærmelsesvis bedre smag.

  • Årgang: 2013
  • 4,3/5 på vivino
  • Alkohol: 16%
  • Top 100 vin i Italien

Terre di Valgrande Valpolicella Ripasso Superiore Antico 2016

En smuk rubinrød vin, med en sand fest af frugtige aromaer. -blandt andet noter af blommer, kirsebær og delikate krydderier. En vin med behagelig struktur og en dejlig langvarig eftersmag.

  • Årgang: 2016
  • Alkohol: 14%
  • Serveres ved 14-16 grader
  • God sammen med pastaretter, moden ost, grillet kød

Amarone Classico, Acinatico

En unik vin med mange specialiteter. Druerne til denne vin, bliver håndplukket, for udelukkende at få den bedste kvalitet. Denne årgang er også den bedst-vurderede årgang, ift alle andre årgange af denne vin. En utroligt god vin til pengene.

  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 15,5%
  • Kraftig smag, med en blød runding
  • Value for money

Amarone Classico, Vigneto il Fornetto

En vin i den finere klasse. Der bliver kun produceret en meget begrænset mængde, og kun i de bedste årgange. Kraftig og fyldig smag. Bliver lagret i sammenlagt 5 år, før den frigives. En Amarone vin med et langt liv foran sig. God både ung som gammel.

  • Årgang: 2015
  • Alkohol: 16,5%
  • Sølv i Decanter World Wine Awards
  • 93/100

Bennati, Amarone Valpolicella, DOCG

En god vin til de gængse dansker, med en blandet smag af mange frugter samt en kant af Amaronens typiske længerevarende eftersmag af en dyb sødme, fra de tørrede druer.

  • Årgang: 2019
  • Alkohol: 15%
  • Godt til mørkt kød, ost, fjerkræ, aperitif mm.
  • Serveres ved 17-19 grader

Bennati Amarone, Cerasum, Riserva

Den meget fyldige vin, med en stærk fornemmelse af tørke, har en tydelig smag af kirsebær, med en eftersmag af tobak, røde bær og kanel. En vin hvor man typisk er rigtig glad for den, eller synes den er en stor skuffelse.

  • Årgang: 2013
  • Alkohol: 15%
  • 88% vil købe igen!
  • Serveres med mørkt kød, fjerkræ og kraftig ost

Hvad er en Amarone vin?

Amarone vin, også kaldt ‘Amarone della valpolicella’, er en norditaliensk vin. Denne type vin produceres udelukkende i det Norditalienske vindistrikt “valpolicella” i byen Veneto, som kan opdeles i vinområder til henholdsvis Classico, Valpantena og Est. Vinen er en af de mest kendte mærker i Danmark, og drikkes i store mængder herhjemme. 

Ud af de 10 millioner flasker der bliver produceret hvert år, køber danskerne 500.000 stk. Det svarer til hver ottende dansker, køber én flaske om året.

Du kan med fordel se andre typer vin som fx Barolo og Brunello, som stammer fra områder tæt på Veneto.

Hvilke druer består en Amarone vin af?

I den respekterede vinregion Veneto, bliver der dyrket forskellige druesorter. Heriblandt Corvina, Corvione, Rondinella og Molinara. En Amarone vin må gerne have lidt blandet i sine druer. Så længe de 4 druer udgør over 85% af Amarone vinen, vil de resterende 15% kunne bestå af op til 18 valgfri druesorter.

Bonus: Brygges en vin på primært Corvina og Corvinone vil denne type vin, være af den fineste af slagsene, hvis man spørger vin eksperterne.

Hvordan laves Amarone vin?

Når en Amarone vin laves, er det med god grund at den tager lang tid. Druerne skal ligge og tørre ind vinteren over, under kontrollerede forhold og bruger derfor lang tid på at blive ‘frugtbare’. Omkring 30-40% af druens væske, bliver fordampet – alt efter om vinen skal være sød eller tør. Herfra bliver druerne lagt til tørre på enten stråmåtter på et tørreloft eller i plastik/trækasser i et tørrerum. Før i tiden lagde man dem op på loftet, men da man stræber efter en ekstrem kvalitet i nutidens perfektionisme, er kontrollerede forhold et ‘must’. På den måde undgår man udefra faktorers indflydelse på ens høst, samt kan manipulere med indenførs-klimaet.

Amarone vinen ender oftest med en alkoholprocent på omkring 14-17%, hvilket også kan smages i den lidt bitre sødme. Da ældningsprocessen oftest er længere end mange andre druer, forbliver der i takt med en højere alkoholprocent, også en højere mængde restsukker, hvilket skaber en lidt mere blød og sød smag i vinen.

Hvordan smager en Amarone vin?

Amarone vine har generelt en intens og fyldig smag, som bunder i kirsebærlikør, sorte figner, kanel, blommer, brun sukker, grønne peberkorn og en mild nuance af chokolade. Derudover har Amarone vinen også en sød smag bitterhed, da sukkerniveauet i Amarone vine typisk er højere. 

Er Amarone vin tør eller sød?

Selvom Amarone vinen defineres som en tør vin, fremstilles der en sødere model – Recioto della Valpolicella. Begge vintyper kaldes for en passito, hvilket betyder at vinene er fremstillet af tørrede druer.

Hvad hører godt sammen med Amarone vin?

Den bløde smag i takt med den bitre smag i Amarone vinen, gør at den kan bruges til det meste. Heriblandt både til de krydrede retter, men også retter i form af simremad eller grillmad. Smagen er dog en personlig præference, og kan derfor være anderledes end skrevet.

Hvor lang tid kan Amarone vinen lagres?

Da Amarone vinen bliver bygget på kontrollerede forhold og mindsker ædelt råd, men forøger mængden af garvesyre, bliver lagrings processen også forlænget. Derfor kan Amarone vin fra gode årgange godt lagres i over 20 år, uden der sker det store. Dog skal det tages i mente at vinen mister sin livlige og friske smag, jo ældre den bliver, og plejer derfor at blive nydt ung.

Hvilke typer klassificeringer kan min Amarone vin få?

Når en vin høstes, gæres, lagres, sælges og opbevares på forskellige måder og metoder, er det forskellige betegnelser, som viser hvordan og hvilke kriterier en vin opfylder. Du kan læse mere om de forskellige betegnelser forneden.

Hvad er DOG-klassificering?

Siden 1968 har Amarone della Valpolicella haft DOC-klassificeringen (Denominazione de Origine Controllate) i den italienske vinlovgivning. Det betyder, at man som producent er underlagt en række klare regler, som skal overholdes for at kunne få lov til at deklarere sin vin som Amarone. 

Hvad er DOCG-klassificering?

I 2010 opnåede Amarone vinen er DOCG (Denominazione de Origine Controllate e Garantita) klassificeret. Det er den højeste standard man kan give i Italien, hvilket naturligvis medfører endnu højere krav til hvordan vinen bliver lavet, opbevaret og hvad den bliver til. På den måde skiller Amarone vinen sig allerede ud fra en stor mængde af konkurrenterne. 

Hvad er Riserva-klassificering?

Derudover får mange Amarone vin også betegnelsen “Riserva”, som er en anden form for kvalitetsbetegnelse. Riserva betyder at vinen har været lagret i minimum 3 år. Heraf minimum 1 år på egetræsfade og minimum 6 måneder på flaske. 

Hvad er Gran Riserva-klassificering?

Er en vin derimod en “Gran Riserva”, betyder det at den har været lagret i minimum 5 år. Dog mindst 2 år stående på egetræsfade, og mindst 2 af år på flaske. 

Hvad betyder DOP?

DOP (Denominazione d’Origine Protetta) er en form for beskyttelsesmetode, så ens metoder og varer ikke bliver kopieret. På den måde sikres vinen at leve op til den kvalitet, de altid leverer, uden at gå på kompromis.

Hvorfor er Amarone vinen så kendt?

Amarone vinen stammer oprindeligt fra dens modstykke Recioto samt Ripasso. Historierne går på at man i omkring 1950, fandt et egetræsfad der stod lidt længere end de andre. Dette fad prøvede man så at udvikle på, hvilket resulterede i den kendte Amarone vin. Men før Amaronen var det ‘Recioto della Valpolicella’ der tog Europa med storm. Vinen som er forgænger til Amarone vinen, har nemlig haft så stor indflydelse, at da man fandt ud af Amarone vinen var skabt af selvsamme druer, som man anser som værende nogle af de bedste druer i Italien, gik der ikke lang tid før den blev prioriteret, og budt velkommen i hele Europa og specielt Danmark. Den elegante vin med et snit på ca 92/100 klarer sig fint i Danmark, men betragtes ikke som en vinder vin, ifølge eksperterne.

Hvorfor er danskerne vilde med Amarone vin?

Selvom vinen har en fin score, er der mange andre vin, med en langt højere score, sort, fyldighed osv. Hvorfor den er blevet så kendt i Danmark, er meget svært at sige, men vi har givet nogle gæt nedenfor. 

  • Amarone vinen bliver produceret i Verona tæt på feriestedet Gardasøen. Gardasøen er sikkert som kendt, et utroligt kendt feriested for danskerne. Derfor er det også nemt for danskere på ferie, lige at tage et par flasker med hjem, og derfra fortælle venner og veninder om den nye vin
  • Den lidt blandede fyldige smag, gør at man kan bruge vinen til lidt af hvert, men passer måske bare rigtig godt ind i den kolde vinteraften eller det våde vejr, som Danmark jo er så kendt for. 


Hvad koster en god Amarone vin?

Amarone vine har en generel høj startpris, når man kigger på indkøb. De fås typisk ikke for under 299,- og ligger gerne i 500-600,- klassen. Der findes også meget dyrere vine, men det betyder ikke nødvendigvis at de er bedre. Køber man en Amarone vin, betaler man ikke kun for smagen eller oplevelsen, men også mærket. Dette gør også at nogle Amarone vine er nemmere at konkurrere på. Bemærk dog at nogle Amarone vine på markedet ikke er verificeret, og derfor er forfalskninger – Vær derfor opmærksom på prisen, når du kigger på Amarone vine. Er prisen for god til at være sand, er det højst sandsynligt heller ikke sandt.