Hvis du kender til øl, kender du sikkert også til IPA øl. Det er en øl der efterhånden er blevet meget populær i Danmark. Det skyldes måske den høje alkoholprocent, men måske også den kraftige smag af humle.

De bedste IPA øl er brygget i England, og i denne artikel kan du høre mere om historien og navnet bag den populære øl. Derudover giver vi dig vores svar på de bedste IPA øl der findes lige nu.

5 af de bedste IPA øl

In Amarillo We Trust – DDH Double IPA fra Hopalaa

Frisk og lækker øl der møder alle dine behov, hvor de skal mødes. Dette er en IPA øl til den lidt stærkere siden, men også en øl der giver dig saft og kraft for alle pengene.

 • Type: Double IPA
 • Alkohol: 8,0%
 • Størrelse: 44cl

Here Comes The Sun – New England IPA fra AKiA

En lækker øl der ligesom navnet indikere, at den bringer minder af sol og sommer frem. Denne øl har nemlig lækre noter af tropiske frugter, let fyrretræ og en masse humle.

 • Type: New England IPA
 • Alkohol: 7,0%
 • Størrelse: 44 cl

Koala Conspirancy – IPA fra Gorilla

Frisk IPA fra Gorilla, en øl du bare må smage. Denne IPA er en klassisk IPA der har en kraftig smag af humle, og samtidig en frugtigt og frisk smag. Skøn til alle dage.

 • Type: IPA
 • Alkohol: 6,6%
 • Størrelse: 33 cl

The Pushy Parrot – Session IPA fra The Pine Ridge

Lækker IPA der giver dig alt hvad du har brug for, på nær den høje alkoholprocent. En frisk IPA der får dine tænder til at løbe i vand, bare ved tanke om den.

 • Type: Session IPA
 • Alkohol: 5,1%
 • Størrelse: 33 cl

The Terrible Tiger – Double IPA fra The Pine Ridge

En stærk, frisk øl der får dig til at se engle. En IPA der er double op på det hele, både humle, malt og alkohol. En stærk øl der er frisk af citrus og frugtig i smagen.

 • Type: Double IPA
 • Alkohol: 7,5%
 • Størrelse: 33 cl

Historien bag IPA øl

IPA øl, også kaldet India Pale Ale, blev oprindeligt brygget i England, for derfra at blive sendt til Indien. Øllet blev sendt til Indien grundet de mange handelsfolk og soldater der var udstationeret der, og de efterspurgte en øl der var god og frisk i smagen som de kendte den fra England af. For at kunne holde til den lange rejse til Indien, tilsatte man øllet ekstra humle og mere alkohol, så øllen ikke blev sur, og ødelagt undervejs, på den lange rejse til Indien. Dengang tog en rejse til Indien alt i mellem 3 og 6 måneder. Det var derfor særligt vigtigt at øllen havde den høje alkoholprocent, som er noget af det, der i dag er karakteristisk ved de bedste IPA øl, men også det der er med til at gøre øllen mere bitter.

De bedste IPA øl er bitre

Grundet den store mængde humle i IPA øl, er øllen også meget bitter. Eller i hvert fald mere bitter end hvis du sammenligner med en almindelig fadøl som vi alle kender den. Men bitterheden er også med til at gøre de bedste IPA øl til nogle af de bedste på markedet. IPA øl er nemlig ikke kun bitre, men kan også have en blomstret, frugtigt og nogle gange en urteagtig smag. Grundet den lyse malt, der bliver brugt i brygningsprocessen, får IPA øl sin gylden farve, og skummet lægger sig som en hvis krone på toppen af øllet.

Alkoholprocent i de bedste IPA øl

Det er som med alt andet øl meget forskelligt hvor meget alkohol der er i de forskellige øl. Der findes IPA hvor der er en alkoholprocent ned til 4%, hvorimod der med andre øl er en alkoholprocent helt op til 11%. IPA øl er kendt for at have en høj alkoholprocent, eftersom de skulle kunne holde til den lange rejse til Indien, men der findes altså også gode IPA øl der ikke har en høj alkoholprocent. Med det at sige- der findes en IPA øl til alle smagsløg.

Hvad er IPA øl?

IPA øl er ikke bare en IPA, det er nemlig som med mange andre slags øl, som det er med IPA, der findes flere forskellige inden for samme genre. Der er 5 forskellige IPA du bør kende til, når du skal ud og finde din næste øl til de lune sommeraftener.

5 af vores favoritter

 1. India Pale Ale
 2. New England IPA
 3. West Coast og East Coast IPA
 4. Session IPA
 5. Imperial IPA

New England IPA

New England IPA er en underkategori af IPA øl som vi kender den. Den forkortes NEIPA. New England IPA er en af de nyeste versioner af IPA øl. Det er en øl der oprindeligt er brygget i Vermont i New England, og deraf stammer navnet også fra. New England IPA er en ufiltreret IPA, det gør at øllet fremstår uklart og mere frugtig end en almindelig IPA. Du kan kende en New England IPA på den gul-orange farve som er meget indbydende at se på. Når du drikker en New England IPA for første gang kan du forvente en frugtig humlearoma, men uden den store bitterhed som der ville være ved en almindelig IPA øl.

West Coast og East Coast IPA

West Coast og East Coast IPA er en underkategori til IPA, og som navnet siger, er den brygget ved den amerikanske vestkyst. Denne øl er særlig kendt for den friske humle bitterhed. West Coast og East Coast IPA er nemlig begge øl, der er brygget nær humle marker i det nordvestlige USA, og derfor er det også øl der indeholder meget humle. Når du drikker West Coast og East Coast IPA for første gang får du en smag af bitterhed, men på en forfriskende måde. Det er en øl der har en særlig malt-karakter og du kan forvente en krydret eftersmag.

Session IPA

Udover at IPA er inddelt i britisk og amerikansk IPA, findes der også en underkategori til IPA. Nemlig session IPA, som er en IPA der er stærkt humle domineret, men har en noget lavere alkoholprocent end de andre IPA som vi har nævnt. Grunden til at session IPA blev udviklet, skyldes at der skulle være en øl, man kunne drikke på de engelske arbejdspladser, i arbejdstiden. Sådan er det nok ikke i dag, men vi kan takke den britiske arbejdspolitik for at have givet os en IPA øl, der er god til når man ikke ønsker de stærke øl.

Imperial IPA

Imperial IPA er en IPA øl der har en noget højere alkoholprocent, end hvad du vil finde i en traditionel IPA. Denne øl smager af humle, men har en sød smag. Det er også en IPA øl der har en alkoholprocent på 7,5%, så vi vil vurdere det til at være en øl for den mere garvede IPA drikker.

Hvad kan du forvente?

De bedste IPA øl er brygget på lyse malt og har rigeligt humle i sig. IPA øl er en frisk øl og frugtigt øl, men også meget bitter på grund af humlen. De bedste IPA øl er gode til en sommeraften, og hvor du kan sidde på en fortovscafé og nyde den kolde øl.

Det er ikke blot på de kolde sommeraftener du kan nyde nogle af de bedste IPA øl, men også til maden kan en IPA øl være særlig lækker. Nogle af vores favoritter er at servere IPA øl til ostebord eller til fiskeretter. IPA øl er særligt god til de to ting, eftersom øllen har en lækker bitter smag der komplimentere osten godt. IPA øl er særligt god til fisk fordi det er en frisk øl, der har en meget frugtig aroma.

FAQ