Vi kender det alle- de kolde mørke aftener, og vi mangler noget at lune os på. Vi giver i denne artikel, dig svaret på, hvor du finder den bedste whisky til irish coffee, så du har noget at hygge med til de kolde aftener. Det skal dog siges at en Irish coffee ikke kun er til om vinteren, men en lun sommeraften om bålet er den også helt okay. I denne artikel kan du læse om irish coffee og historien bag, og til sidste finder du en lækker opskrift, så du kan nyde den bedste whisky i din irish coffee.

Her hos Aromatisk elsker vi en god irish coffee, og en god irish coffee kræver den bedste whisky. Vi giver dig herunder 6 bud på den bedste whisky til irish coffee.

6 af de bedste whisky til irish coffee

Bruadar Whisky Liqueur

En lækker skotsk whisky likør, der giver dig smagen af whisky, men styrken er meget mere mild, er derfor undgår du den sprittede smag i din irish coffee.

 • Type: Whisky likør
 • Alkohol: 24,0%
 • Størrelse: 0,70 L
 • Område: Morrison – Skotland, Storbritannien

O`Neills Single Malt Rum Cask Finish Whisky

Lækker irsk whisky der har smag af brun farin og malt. Denne whisky er oplagt til din næste irish coffee eftersom den har eftersmag af brun farin i forvejen. Det er med til at give din irish coffee en lækker smag.

 • Type: Irsk whisky
 • Alkohol: 40%
 • Størrelse: 0,70 L
 • Producent: West cork distillers

O`Neills Single Malt Port Cask Finish Whisky

Lækker frisk whisky der er laget på portvinsfade, der give en lille vin smag til whiskyen. Whiskyen har noter af tørret frugt som giver en særligt sødme til whiskyen.

 • Type: Irsk whisky
 • Årgang: 2020
 • Alkohol: 40%
 • Størrelse: 0,70 L
 • Område: Irland
 • Producent: West cork distillers

O´Neill’s Single Malt, Sherry Cask Finished Whisky

Lækker whisky fra Irland, der lagret på sherry fade, som er med til at give whiskyen en giver en fed, sødlig, fyldig og cremet eftersmag- Perfekt i din næste irish coffee.

 • Type: Irsk whisky
 • Alkohol: 40%
 • Størrelse: 0,70 L
 • Område: Irland
 • Producent: West cork distillers

Tullamore Dew

Den mest klassiske whisky til irish coffee, er Tullamore Dew, og du finder ikke en der gør jobbet bedre. Det er en whisky som du kender den, og passer perfekt i din næste irish coffee.

 • Type: Irsk whisky
 • Alkohol: 40%
 • Størrelse: 1 L

Jameson Irish Whisky

Irsk whisky med alt du skal bruge. Klassisk og enkel smag. Mere behøves du ikke til din næste irish coffee.

 • Type: Irsk whisky
 • Alkohol: 40%
 • Størrelse: 1 L

Hvad er irish coffee

Når du er på udkig efter den næste bedste whisky til din irish coffee, er det vigtigt at vide hvad en irish coffee egentlig er for noget. Irish coffee stammer, som navnet også antyder, fra Irland. Hele historien bag irish coffee stammer fra 1940’erne hvor flyvemaskinerne måtte lande og starte på vandet. Derudover havde de heller ikke nok brændstof til at flyve over hele Atlanterhavet og måtte derfor mellemlande, i Foynes lufthavn, i Irland for at tanke. Dengang sejlede man som passagererne ind til land, i lufthavnen, i småbåde indtil flyet var tanket op igen, og de så kunne flyve videre.

En kold vinteraften, hvor vejrforholdene var dårlige, blev et fly nødt til at nødlande i Foynes lufthavn. Passagererne var kolde og trætte, og alle restauranter i lufthavnen var lukket. Men Joe Sheridan en bartender i lufthavnen, blev kaldt tilbage på arbejde, fordi at flyet blev nødt til at vende om, og gik i gang med at forberede noget så de kolde passagerer havde noget at varme sig på. Her puttede han en god irsk whisky i deres kaffe, så de rigtig kunne få varmen. En passagerer fra flyet spurgte om Joe brugte brasiliansk kaffe, til denne vidunderlige kaffe. Joe svarede kækt tilbage “Nej, det er irsk kaffe”. Og det var historien om irish coffee, og hvordan den blev bragt til USA, og sidenhen blevet verdenskendt.

Hvordan finder du den bedste whisky til irish coffee?

Når du skal ud og finde den bedste whisky til irish coffee, er det vigtigt at du kigger efter nogle bestemte ting. Men uanset er det vigtigt at du finder en whisky du kan lide. Whisky er meget forskellig i smag, nogle er røget, andre smager af tjære, og så er der nogle der har en sød smag. Det er derfor vidt forskelligt hvad folk kan lide. Det er derfor også vigtigt når du skal finde den bedste whisky til irish coffee, at du finder en whisky der passer til dine smagsløg.

Hvad er whisky lavet af?

Det er faktisk forskelligt fra hvor i verden whiskyen bliver lavet, og hvilke ingredienser der er i den. Når whiskyen bliver lavet i Skotland er den lavet på byg, hvorimod hvis den er lavet i irland kan den være lavet af rug og hvede. Hvis du tager et smut til det USA kan du finde whisky der er lavet på majs.

Det varierer derfor også meget fra hvor whiskyen er lavet, til hvordan den smager. Det har både noget med ingredienserne at gøre, men også hvordan whiskyen bliver lagret. Nogle lagre whiskyen på fade der har været brugt før, hvorimod andre bruger nye fade hver gang. Nogle producenter bruger fade hvor der har lagret sherry, vin eller rom. Det er alt sammen med til at give en unik smag til whiskyen.

Skotsk whisky

For eksempel er skotsk whisky mere røget i smagen, og det skyldes at den byg, whiskyen bliver lavet på, er røget inden den bliver brygget, og derfor kommer der en meget gennemtrængende smag af røg derfra.

Irsk whisky

I irland bruger man både byg der er udsat for røg og byg der ikke er. Dette gør også at irsk whisky ofte er lidt mere nedtonet i smagen, og har ikke den kraftige smag af røg som skotsk whisky har. Det er også med til at gøre irsk whisky til en af de bedste whisky til irish coffee. Som jo også den oprindelige whisky der blev brugt i den første irish coffee.

Amerikansk whisky

Whisky fra USA er ofte sødere i smagen, eftersom den bliver lavet på majs. Dette gør også at det er en mere let whisky, som ofte også er lysere i farven.

Hvorfor skal jeg finde den bedste whisky til irish coffee?

Når du er nået så langt og skal til at lave den bedst irish coffee, så kræver det altså også den bedste whisky. Der findes mange gode whisky på markedet, og om en whisky er god er meget op til den enkelte. Der er dog nogle overordnede retningslinjer du kan følge når du er på udkig efter den bedste whisky til irish coffee.

Vi ville her på Aromatisk dog anbefale at du bruger en irsk whisky, da den er den der oprindelig er blevet brugt i sin tid, og ikke giver en røget smag til kaffen.

Opskrift på irish coffee med den bedste whisky

For at lave den bedste irish coffee skal du bruge den bedste whisky. Det kræver få ingredienser for at lave en lækker irish coffee, og når du har dem på plads kan du næsten ikke gå galt i byen med det du laver. Alt du skal bruge er:

4 cl af den bedste whisky
2 tsk brun farin
10 cl brand varm kaffe
2 tsk flødeskum til at toppe af med

Fremgangsmåde

 1. Som det første, inden du går i gang med at lave din irish coffee, bør du opvarme det glas du ønsker at servere din drik i. Det gør at din irish coffee holder sig varm i længere tid, og du kan nyde en lækker varm drik.
 2. Når du har opvarmet dit glas, kan du hælde kaffe og brun farin i. Vent til sukkeret er opløst, inden du tilføjer de andre ingredienser.
 3. Tilsæt whisky
 4. Hæld tilsidst let pisket flødeskum i glasset
 5. Tip: du kan hælde det over bagsiden af en ske, så det flyder oven på
 6. Til sidst er der ikke andet for end at nyde din irish coffee.

FAQ