Når de fleste hører ordet whisky, forestiller de sig nok en gammeldags western film, eller en herre i jakkesæt med den ravfarvet drik i hånden. Der er mange der efterhåndende drikker whisky, men hvad skal man lede efter når man skal finde en god flaske whisky. Whisky er nemlig ikke kun for cowboys eller mænd i jakkesæt, men derimod en drik alle burde eje mindst en flaske af. Den giver nemlig både rom og gin kamp til stregen med det store udvalg, smagsvarianter og anvendelsesmuligheder.

I udvalget herunder, giver vi vores bud på 5 af de bedste whisky, der er på markedet. Der er både for nybegyndere og for de lidt mere øvede whisky drikkere. Der findes en whisky til alles smag, det handler måske bare om at smage på mange, før du finder den rette for dig. Så læs med videre og find den nye whisky til dit barskab.

5 af de bedste whisky

Flere og flere drikker whisky men hvad skal man egentlig kigge efter, når man er på udkig efter en ny flaske? Vi har samlet vores bud på 5 af de bedste whisky for både nybegyndere, og for de lidt mere øvede whisky drikker.

O`Neills Single Malt Rum Cask Finish Whisky

Denne whisky, er god til dig der kan lide den lette whisky. Den er nemlig lagret på et romfad som giver en noter af brun farin og lidt toffee. Derudover har den et dejlig blødt og elegant finish.

  • Type: Irsk whisky
  • Alkohol: 40%
  • Størrelse: 70 cl
  • Land: Irland
  • Producent: West Cork distillers

Highland Park 10 års Whisky

Den her, mere klassiske whisky, stammer fra Highland Park Distillery i Kirkwall, Orkney. Et Destilleri der har lavet whisky siden 1798, så de kan deres kram. Whiskyen har er en afrundet smag og har noter af citrusfrugt, lynghonning og med spor af pebret krydderi.

  • Type: Skotsk whisky
  • Alder: 10 år
  • Alkohol: 40%
  • Størrelse: 70 cl
  • Område: Skotland
  • Producent: Highland Park Viking Scars

Makers Mark, Kentucky Straight Bourbon

Denne whisky er fra Makers Mark, Kentucky. Den er som andre amerikanske whiskyer lavet på majs, som giver den en sød, blød og mild eftersmag. Derudover er farven på whiskyen mørk og gylden. Whiskyen har en duft af sødme og vanilje, hvilket gør den fantastisk til at bruge i drinks, som for eksempel en Old Fashioned.

  • Type: Amerikansk whisky
  • Alkohol: 45%
  • Størrelse: 70 cl
  • Område: USA, Kentucky
  • Producent: Makers Mark

Roughstock Montana Black Label Whisky

Denne whisky er for den lidt mere garvede whisky drikker. Den indeholder nemlig en høj alkoholprocent, hvilket gør smagen meget intens. Du kan forvente at whiskyen dufter af pebret blomme, appelsinskal og noter af honning. Den har en smag af læder, nellike, chili og mørk chokolade.

  • Type: Amerikansk whisky
  • Alkohol: 61,5%
  • Størrelse: 70 cl
  • Område: USA, Montana
  • Producent: Roughstock Distillery

Harviestoun, Ola Dubh 18 Years

Denne whisky afviger fra den oprindlige duft af whisky. Den har nemlig noter af chokolade, kaffegrums og skovbær. Derudover er det en sød whisky der har en god blanding af sød malt, vanilje, egetræ og tobak.

  • Type: Skotsk whisky
  • Alder: 18 år
  • Alkohol: 8%
  • Størrelse: 330 ml
  • Område: Skotland
  • Producent: Harviestoun

Hvad er whisky?

Whisky er en ravfarvet, stærk alkoholisk drik, der bliver produceret ved destillering. Der er en række kriterier for hvornår en whisky må kaldes whisky. Kriterierne er forskellige fra hvor i verden whiskyen bliver fremstillet, for nogle er det hvilke fade whiskyen bliver lagret på, for andre er det hvilke ingredienser der er i whiskyen og for en helt tredje er det hvordan whiskyen bliver lagret. Med andre ord, der skal meget til for at få den bedste whisky. Herunder kan du læse hvordan whiskyen bliver fremstillet, hvor i verden whiskyen er fra og hvordan man drikker whisky for at få mest ud af den.

Hvordan bliver whisky fremstillet?

For at kunne fremstille den bedste whisky kræver det 5 faser; maltning, mæskning, gæring, destillering og modning. Herunder kan du læse hvordan de 5 faser foregår og hvad der sker med whiskyen i forskellige faser.

Maltning

Maltning er spirringsprocessen, for den kornsort, der bliver valgt til at lave whiskyen af. Man styrer denne proces ved at stoppe spiringen, før den voksne plante begynder at æde sin egen stivelse. Formålet med denne proces er nemlig at få så meget stivelse i kornet, så stivelsen senere kan blive omdannet til sukker. Man stopper spiringsprocessen når kornet har spiret til det punkt der kaldes “green malt”. Når kornet har spiret tilpas, kaldes det nu for malt.

Det er meget forskelligt fra destilleri til destilleri, om de vælger at lave malten selv, eller om de får leveret malten udefra.

I nogle whisky er der en røget smag. Den smag kommer frem hvis malten er blevet røget. Det sker ved at byggen bliver spredt ud på et gulv med små huller i, hvoraf der bliver brændt tørv af som afgiver en tyk røg til malten. Malten tager derfra røgen til sig, og jo længere tid at malten ligger i røgen, ja jo mere kommer whiskyen også til at smage af røg.

Mæskning

Mæskning er den proces hvor stivelsen, i malten, bliver omdannet til sukker.

I mæskningen bliver der tilsat vand. Vandet kommer fra det destilleri hvor whiskyen bliver produceret. Vandet har nemlig også meget at sige i forhold til, kvaliteten af den bedste whisky. Mange destillerier bruger vand fra vandkilder der ligger i nærheden af destilleriet, derfor bliver der heller ikke lavet meget whisky om sommeren, fordi der ikke er vand i kilderne til det.

Under mæskning skal det maltede korn renses for skaller og småsten, herefter bliver kornet kværnet i en stor mølle. Kornet bliver malet på 3 forskellige måder, henholdsvis meget fint, middel og grovt. Det er forskelligt fra destilleri til destilleri hvor meget de kværner af henholdsvis det fine, middel og grove korn.

Det kværnede korn bliver nu overført til et stort kar med varmt vand, hvor det bliver lavet til en korngrød. Denne proces sker 3 gange, hvoraf temperaturen langsomt stiger i grøden. I denne proces bliver stivelsen nedbrudt til sukker, som derefter kan gære og laves om til alkohol. Processen her tager 6 timer.

Gæring

Gæring er den proces hvor alkoholen bliver fremstillet. Det sker når gæret bliver tilført den sukkerholdige grød, og alkoholen bliver langsomt til. Det er forskelligt fra destilleri til destilleri hvilken slags gær der bruges. Nogle destillerier bruger flydende gær, da det er med til at sætte gæringsprocessen hurtigere i gang. Hvoraf andre bruger fast gær, selvom det er en lidt langsommere metode. Gæringsprocessen i whisky tager mellem 48 timer og 72 timer før at processen standses.

Efter gæringsprocessen har man en slags øl, den kan dog ikke drikkes. Det er under gæringsprocessen at noter af frugt i whiskyen opstår.

Destillering

Under destillering handler det om at få alkoholen til at stige. Man separerer alkoholen fra vandet fordi alkohol har et lavere kogepunkt. Måske du har prøvet at lave samme forsøg engang i fysiktimen.

Det er dog en lidt større videnskab at destillere whisky, fordi man gerne vil bevare alle de noter af frugt, røg og korn som der er i den væske der destilleres. Derfor er det en uddannet destillatør, der står for at væsken har de rette temperaturer når der destilleres.

Modning

Nu er vi nået til sidste step i fremstilling af whisky, nemlig modning. Her bliver råspritten lagret på egetræstønder for at få smag. Det er faktisk helt op til 80% procent af whiskyens smag der kommer fra det fad whiskyen lagres på.

Modning er den proces i fremstilling af whisky der tager længst tid. Det skyldes at whiskyen minimum skal ligge i 3 år, på de fade de bliver lagt i efter destilleringen. Dog er det ofte længere tid at whiskyen ligger på fadene. Efter destillering handler det bare om at vente, før man kan nyde godt af whiskyen.

Bedste whisky fra de bedste steder i verden

Der er et bred udvalg af whisky og derfor er der også mange der laver det efterhånden. Der er dog nogle regler for, hvornår whisky kan kaldes whisky. Det er forskelligt fra, hvor i verden whiskyen bliver produceret. Det kan du læse meget mere om i det her afsnit.

Whisky fra Irland

Whisky fra Irland er typisk lavet ud fra en blanding af maltet og umaltet byg, hvor der også oftest er suppleret med andre kornsorter. Irsk whisky er oftest ikke udsat for røg, og får derfor hellere ikke røgsmag. Derfor er irsk whisky som regel lidt blødere og lettere i det, i forhold til en skotsk whisky. Derudover kan irsk whisky have noter af honning, frugt og blomster. Whisky fra Irland vil derfor være oplagt, hvis du ikke bryder dig om røgsmag eller hvis du er nybegynder til at drikke whisky.

Whisky fra Skotland

For at whisky fra skotland kan kaldes whisky, er der nogle bestemte regler der skal følges fra destilleriernes side. Whiskyen skal for eksempel have lagret i et minimum af 3 år før at den må kaldes whisky. Skotsk whisky er oftest baseret på maltet byg, og i denne slags whisky finder man ofte den karakteristiske røgsmag. Derudover finder man også noter af honning og tørret frugt. Skotsk whisky er derfor også god hvis du er til den lidt dybere og tungere whisky, og så skal du selvfølgelig kunne lidt røgsmagen.

Whisky fra USA

Der er også nogle regler for hvornår whisky må kaldes whisky i USA. En af de regler er, at whiskyen eller bourbon som de kalder det, skal have et minimum af 51% destillat baseret på majs og der skal anvendes nye fade til lagringen. I Skotland må man for eksempel godt genbruge fadene. Majs er med til at gøre whisky lidt sødere, i forhold til de whisky der bliver produceret i Europa.

Sådan drikker du din Whisky

Lige så stor en videnskab det er at fremstille whiskyen, lige så stor en videnskab kan det også være at drikke den. Der er nemlig nogle “regler” for hvordan man drikker whisky. Det er nemlig ikke som du ser på film. Selvfølgelig bestemmer du selv hvordan du vil drikke den ravfarvet drik, men herunder kommer vi med nogle af vores tips, til hvordan du kan nyde en god whisky.

En regel når man drikker whisky er, at man bliver nødt til at nyde den. Det gør du bedst ved at have et whiskyglas, eller et tulipanformede glas, hvor man rigtig kan nyde whiskyens farve og duft fra. Du kan her lægge mærke til hvordan din whisky dufter og hvad der fanger din næse først. Er det en duft af røg, korn, frugt eller noget helt tredje?

I de fleste film ser man ofte, at der bliver drukket whisky med isterninger i glasset, også kaldet “on the rocks”. Det mener whisky eksperter dog ødelægger whiskyen fuldstændig, og derfor fraråder dette. I stedet kan man komme et par dråber vand i glasset. Dette afhænger af hvor høj alkoholprocenten i whiskyen er. En tommelfingerregel er at hvis whiskyen er over 50% kan man godt tillade at komme 5-10 vanddråber i, afhængig af hvor stærk whiskyen er.

Et sidste tip til hvordan man kan nyde sine whisky er, efter vanddråberne er kommet i, at holde hånden over glasset i et par minutter for at fange aromaerne. Det giver et boost til duften når man så fjerne hånden, og duften af whiskyen bliver forstærket.

Opbevaring af whisky

Nu har du hørt om whiskyens fremstilling, hvordan du drikker den ravfarvet drik og hvor i verden de bedste whisky bliver produceret. Hvis du er nået så langt, og måske har købt din første flaske whisky, er det derfor også vigtigt at vide hvordan du skal opbevare den, så den holder længst muligt, med mindre du når at drikke den selvfølgelig.

Whisky skal opbevares et køligt og tørt sted, hvor temperaturen er stabil, det vil sige at temperaturen ikke må svinge for meget der hvor du opbevare whiskyen. Whiskyen må derfor ikke opbevares hvor der for eksempel er sollys. Her vil whiskyen nemlig miste sin flotte farve og dermed også forringe den oprindelige smag der er i whiskyen. Sollys vil altså være med at ødelægge den ravfarvet drik.

Når du opbevare din whisky er det vigtigt at opbevare den opretstående. Dette skyldes at den høje alkoholprocent er med til at holde proppen fugtigt. Hvis flasken ligger ned, kan proppen blive opløst og dermed føre til at whiskyen bliver ødelagt.

Whisky modner ikke jo længere tid den står, i modsætning til vin. Men den holder sine aromaer og smag så længe forseglingen på proppen endnu ikke er brudt. Der vil dog, lige så snart forseglingen er brudt, starten en iltning af whiskyen. Man kan stoppe denne proces ved, at hælde whisky over på mindre sampleflasker, der er beregnet til alkohol.

Man siger at whisky, der er åben, normalt ville kunne holde sig i et års tid uden nogle problemer. Dog vil man med nogle flasker, kunne opleve at whiskyen efter noget tid, blive mere skarp og smager mindre godt end hvad whiskyen gjorder da man åbnede den.

Vælg din favorit

Der findes 1000 forskellige slags whisky, og derfor skal du nok igennem nogle stykker for at finde ud af hvilken whisky du synes mest om. For nogle vil det være den frugtige og lette smag der tiltaler en mest. Hvorimod det for andre ville være den tykke smag af røg. Derudover kan det for andre være alkoholprocenten der gør en forskel. Så et tip herfra er at smage på masse whisky, du vil på et tidspunkt finde den rette for dig.

Drinks med whisky

Med en lækker drink som whisky sour, ja så kommer man altså langt. Det er en drink de fleste kan lide og de fleste holder meget af. En simpel men lækker og frisk drink. Whisky sour er en drink der har mere end 150 år på bagen, og det er også noget der gør at vi elsker den. En drink der har holdt ved i så mange år, hvor “less is more” virkelig er nøgle faktoren. 

Whisky sour er en drink der har den perfekte blanding mellem syrlighed og sødme og har den runde aroma fra whiskyen. Det er en drink, der er super nem at lave, og det tager ikke meget mere end 5 minutter at mikse drinken sammen.

Opskrift

Hæld alle dine ingredienser i en shaker uden isterninger

  • Den bedste whisky
  • Sirup
  • Bitters
  • Friskpresset citronsaft
  • Æggehvider

Ryst drinken i 30 sekunder

tilsæt isterninger og ryst igen

Si over et glas med isterninger

Pynt med en skive citron

Nyd din Whisky sour

FAQ