Brunello guide – alt det du bør vide om Brunello

Du har allerede afgivet din bedømmelse.
Brunello guide – alt det du bør vide om Brunello
5 (100%) 2 stemmer

Brunello vin

Hvad er brunello? 

Brunello er muligvis en af de mest prestigefyldte vintyper, og er derfor nok heller ikke overraskende blandt nogle af Italiens dyreste vine. 

Brunello di Montalcino er fremstillet på 100% Sangiovese drue. Druen er en af de mest dyrkede og benyttede druesorter i Italien, og den bliver brugt både som selvstændig drue i Brunello, men også som blandingsdrue i vin som Chianti og Supertoscanere. 

Brunello di Montalcino kommer i fornemt selskab med Amarone og Barolo ved at blive omtalt som nogle af Italiens mest berømte vine. Brunello er en vin af høj kvalitet og deraf kommer også dens anerkendelse. Blandt Amarone og Barolo har Brunello den højeste gennemsnitspris, og skal du smage en god flaske, skal du være villig til at betale fra 200 kroner og opefter. Det gør også, at Brunello di Montalcino ofte bliver nævnt som en af Italiens mest aristokratiske vine, da den prismæssig bevæger sig op i et leje, hvor de færreste kan være med.  

Hvis du ønsker at prøve et lidt billigere alternativ til Brunello, så producerer mange af vingårdene også en Rosso di Montalcino. Den er ligesom Brunello lavet på ren Sangiovese, men dens krav til fadlagring er betydelig mindre, hvorfor den hurtigere kan komme i handel.  

Hvor kommer brunello fra? 

Brunello di Montalcino har fået sit navn fra den smukke lille by Montalcino. Montalcino finder du lidt syd for Firenze i en af Italiensk måske mest kendte regioner, Toscana. 

Brunello di Montalcino var et af de første vinområder i 1980 til at modtage det anerkendte og prestigefyldte varemærke prædikat DOCG. Det betyder, at Brunello vinene bliver nøjsomt kontrolleret på både ægthed og kvalitet før de må frigives til salg. 

I takt med Brunello di Montalcinos popularitet er steget, er der er flere og flere, der ønsker at fremstille den dyrebare vin, og kontrollen har derfor måtte intensiveres i årenes løb. Tilbage i 1960’erne da man første gang begyndte at producere var der kun 11 registrerede Brunello producenter. Her blev der dyrket Brunello på omkring 60 hektar, og i dag spænder arealet sig over 2.100 hektar. 

I dag er der ca. 360 vingårde, som producerer Brunello di Montalcino. De mange vingårde, betyder derfor også at selve dyrkningsarealerne er relativ begrænsede, og der findes således kun få store og mange små producenter.

Specielt ved området Montalcino er, at der er tale om et mikroklima. Det betyder derfor også, at der kan være stor forskel på druernes modningstid og dermed smagsudvikling alt afhængig af, hvor den enkelte vinmark er placeret. Området er kendetegnet ved, at der kan være stor variation i vejrforholdene, og vejret har direkte indflydelse på modningen. De nordligvendte vinmarker modnes senere grundet færre solskinstimer, og omvendt modner sydligvendte vinmarker tidligere. Den længere modningstid giver druerne en højere intensitet og kompleksitet. 

Det gør, at vingårdene har mulighed for at lave sin egen unikke Brunello di Montalcino. Så du kan med fordel smage dig frem, og finde netop din favorit producent.  

En vin som Brunello kræver længere lagring, og skal minimum lagres i 48 måneder før den må frigives. Er der derimod tale om en Riserva skærpes lagringskravet til minimum 60 måneder.  

Normalt fadlagres vinen på store egefade, og bliver efterfølgende hældt på flaske til lagring i mindst 4 måneder. Lagringsmæssigt afhænger valget af store egefade om, hvorvidt man lagrer efter den traditionelle eller moderne måde. Den traditionelle metode er på de store egefade, og vinen er kendetegnet ved at udvikle noter af tørret frugt, læder og blomster. Lagrer du derimod efter den moderne metode i mindre fade, bliver vinen udsat for mere ilt, og udvikler sig derfor hurtigere, og du får noter af mørke frugter, chokolade og vanilje.  

Afhængig af hvordan du ønsker din vin skal du vælge en moderne udgave, hvis du er til en mørk og kraftig vin, og er du til en mere elegant vin, så bør du vælge en Brunello produceret efter traditionel metode.  

Hvilken mad til brunello? 

Når du dufter til en Brunello bliver du mødt af dens karakteristiske duft af røde bær såsom kirsebær og hindbær samt vanilje. Smagsmæssigt bevæger noterne sig omkring bær, figen, sød tobak, espresso, og fadlagringen bidrager til, at du kan opfange nogle ristede elementer. 

Med selve smagsoplevelsen er der tale om en intens vin, og det er især også en udpræget madvin. Den har et højt indhold af tanniner og syre, og du skal forvente, at der er tale om en meget tør vin. Det gør at vinen egner sig ret godt til yderligere lagring efter dens frigivelse. Er der tale om en god årgang kan vinen typisk holde sig mellem 10 til 30 år. 

Står du med en ung Brunello, bør du overveje at dekantere vinen inden servering, for at sikre at vinen når at åbne sig og udvikle sine smagsnoter. 

Brunello vinens tørre karakter og høje indhold af tanniner gør, at vinen kræver medspil i madsammensætningen. Den egner sig derfor rigtig godt til kraftige tunge kødretter, gris eller vildt.