Chardonnay vin – Din 2024 guide til den verdensberømte vin

Chardonnay vin er lavet på en af de mest kendte og populære grønne druesorter, nemlig Chardonnay. Druen er faktisk også den mest udbredte grønne druesort i verden, samt den tredje mest plantede drue i verden. Den stammer fra Frankrig, men plantes i dag i mange forskellige lande. Chardonnay druens fleksibilitet betyder, at der er noget for enhver smag, og det er en stor grund til, at den er blevet så populær, som den er.

Chardonnay vin i sig selv er også meget populært. Faktisk har det været så populært, at det har været synonym med hvidvin. Pinot Grigio har i dag overtaget denne status hos mange.

Selvom det er den samme drue der er tale om, så kan Chardonnay vin give dig en bred vifte af oplevelser. Det er en drue med mange ansigter, som har en meget god tilpasningsevne over for klimaet og den jord som den dyrkes i. Derudover kan den også lagres på forskellige måder, hvilket giver meget forskellige resultater.

De tre vigtigste ting, der bestemmer smagen på en Chardonnay vin er altså:

  • Klimaet som druen dyrkes i
  • Jorden som druen dyrkes i
  • Den måde som vinen lagres på

En god Chardonnay skal du betale for, men gør du det, får du også en udsøgt oplevelse.

Chablis - Chardonnay vin

Chablis (Domaine Passy Le Clou)

En kalket Chardonnay vin med en sprød og blød stil. Duften har noter af bl.a. ferskenskind, hvide blomster, friske mandler og knust flint. Der er en stor koncentration af frugt i smagen med en god mængde frugtsyre. Dette er en meget madvenlig Chablis, der passer godt til muslinger, østers og rejer.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 13%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Chablis, Frankrig
  • Producent: Domaine Passy Le Clou
Chablis Grand Cru Bougros - Chardonnay vin

Chablis Grand Cru Bougros

Denne Chardonnay vin er intens med en fyldig smag af frugt og med en balanceret frugtsyre. Duften har noter af citrus og tropisk frugt, samt lidt krydderi fra fadlagringen. Velegnet til moden ost eller kraftige fiskeretter.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2019
  • Alkohol: 13%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Chablis, Frankrig
  • Producent: Bernard Defaix
Caroline Parent, Bourgogne Chardonnay

Caroline Parent, Bourgogne Chardonnay

En fyldig vin med duft af frisk rørt smør, græs og grønne æbler. Den har en let cremet smag med modne grønne frugter og en lang eftersmag. Passer godt til fisk, mild ost og skaldyr.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2019
  • Alkohol: 12,5%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Bourgogne, Frankrig
  • Producent: Caroline Parent
Chardonnay (Les Bertholets)

Chardonnay (Les Bertholets)

En fed, cremet Chardonnay vin med en duft af melon, ananas og syltede citroner. Vinen har en fyldig smag af moden frugt, og egner sig specielt godt til laks eller grillet fisk.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2020
  • Alkohol: 13%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Languedoc, Frankrig
  • Producent: Les Bertholets
Alto Adige Chardonnay Lafóa

Alto Adige Chardonnay Lafóa

Her har vi en kraftfuld og balanceret vin med smag af moden tropisk frugt, samt noter fra fadet. Passer perfekt til bl.a. pastaretter, skaldyr, mager fisk og røget/saltet kød.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 13%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Alto Adige, Italien
  • Producent: Colterenzio
Chardonnay Riserva Castel Ringberg

Chardonnay Riserva Castel Ringberg

Denne komplekse Chardonnay vin har en frisk, cremet og syrlig smag. Duft med noter af ristede mandler, honning og eksotisk frugt. Velegnet til mager fisk, skaldyr, pastaretter samt moden og hård ost.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 13%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Alto Adige, Italien
  • Producent: Elena Walch
Catena Alta Historic Rows Chardonnay

Catena Alta Historic Rows Chardonnay

Denne tørre vin har en frugtig og fyldig smag. Duften har noter af fersken, papaya og passionsfrugt. Passer godt til fjerkræ, ost og pastaretter.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 14%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Mendoza, Argentina
  • Producent: Catena Alta
Johann Topf, Chardonnay Hasel

Johann Topf, Chardonnay Hasel

En tør vin med en cremet smag med tropiske frugter og en lang eftersmag. Den har en duft af græs, modne grønne frugter og lidt vanilje. Server den gerne til fisk, mild ost, skaldyr og vegetariske retter.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 13,5%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Niederösterreich, Østrig
  • Producent: Johann Topf
Chardonnay Hexham Single Vineyard

Chardonnay Hexham Single Vineyard

Denne chardonnay vin er intens og har en frisk duft af citrus, ananas og ristede nødder. Smagen har en god balance mellem frugtsyre og fyldighed. Nyd den gerne til grillet fisk eller moden ost.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 12,9%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Yarra Valley, Sydaustralien
  • Producent: Soumah
Chardonnay Equilibrio D'Soumah

Chardonnay Equilibrio D’Soumah

Her har vi en cremet vin med en stor koncentration af syre. Smagen er intens og frugtfyldt med noter af grapefrugt, gule æbler, honning og smør. Duft af bl.a. citrusfrugter, ristede hasselnødder og hvid fersken. Et godt match til Svinekød, fjerkræ, fed fisk og vegetariske retter.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 13%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Yarra Valley, Sydaustralien
  • Producent: Soumah
Goldie Chardonnay

Goldie Chardonnay

En kraftig Chardonnay vin med frugt og fedme i smagen samt noter af smør, vanilje og citrusfrugter. Egner sig godt til fjerkræ, svinekød, fed fisk og vegetariske retter.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2017
  • Alkohol: 13%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Santa Barbara County, Californien
  • Producent: Gogi Wines
Robert Mondavi Pr. Selection Chardonnay

Robert Mondavi Pr. Selection Chardonnay Bourbon Barrel Aged

En frisk, let syrlig vin med en cremet smag af fersken. Duften har noter af kokos og ananas. Server gerne til Svinekød, fjerkræ, vegetariske retter og fed fisk.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2019
  • Alkohol: 13%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Central Coast, Californien
  • Producent: Robert Mondavi
Napa Valley Chardonnay

Napa Valley Chardonnay

Denne kraftige Chardonnay vin har smag af bl.a. grønne æbler, vanilje, smør og honning. Duften har noter af grapefrugt og pære. Nydes gerne til fed Fisk, fjerkræ, svinekød og vegetariske retter.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2015
  • Alkohol: 12%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Nappa Valley, Californien
  • Producent: Stony Hill Vineyard
Signature Chardonnay

Signature Chardonnay

Her har vi en fyldig og smagsfyldt vin med god frugtsyre. Vinen har duft af blomster, grønne æbler og nektarin. Dens store kompleksitet passer specielt godt til modne oste og intense fiskeretter.

  • Type: Hvidvin
  • Årgang: 2018
  • Alkohol: 14%
  • Størrelse: 0,75 L
  • Område: Nappa valley, Californien
  • Producent: Darioush

Hvordan vi udvalgte Chardonnay vin

Anmeldelser

Det allervigtigste vi kiggede på da vi udvalgte Chardonnay vin, var at de forskellige flasker havde gode anmeldelser. Fordi Chardonnay bliver set ned på af mange, vil vi gerne have at du er sikker på, at få en god oplevelse uanset hvilken vin fra listen du vælger.

Smag

Naturligvis er smagen også en af de vigtigste kriterier for hvilke vine, vi har udvalgt til listen. Det vil sige at det både er vigtigt at smagen er god, men også at der er en masse forskellige smagsoplevelser at prøve. Chardonnay druen er nemlig meget fleksibel, så vi vil gerne vise en masse eksempler på hvilke slags forskellige vine den kan producere.

Område

Da vi valgte vine, ville vi gerne være sikre på, at vi præsenterede områder verden over. På den måde afspejler udvalget nemlig hvor Chardonnay druen dyrkes. På listen er der vine fra i alt 5 lande. Det betyder der er et bredt udvalg af forskellige stile og smage. Vi har valgt at fokusere mest på Frankrig og USA, da de er nogle af de lande, hvor chardonnay druen er mest populær at dyrke. De er derfor også nogle af de lande, der har mest erfaring når det kommer til Chardonnay vin. Derudover ligger Frankrig og USA i hver ende af Chardonnay spektret i forhold til hvilke vine de typisk producerer.

Pris

Når vi laver en liste som denne, ved vi, at det er meget vigtigt der er vine i flere forskellige prisklasser. Det er nemlig ikke bare vigtigt, at der er noget for enhver smag, men også at der er noget for ethvert budget. Man ved aldrig hvilken vin, der er bedst, før man har smagt den, og det er ikke altid prisen der bestemmer det.

Det dårlige ry

Fordi Chardonnay vin er så udbredt betyder det også at vinen for mange har fået et dårligt ry. Det skyldes nemlig at der er så meget hvidvin der er lavet på druen. Derfor er det en vin, der er stor chance for at møde til selskaber og i butikker. Problemet er, at så mange billige hvidvine er lavet på Chardonnay. Deraf kommer opfattelsen af, at Chardonnay hvidvin er dårligt og billigt. Faktisk har det været så slemt, at der opstod et term for at undgå Chardonnay, nemlig ABC; Anything But Chardonnay.

Chardonnay kan meget mere

Generelt når man køber vin, skal man dog være forberedt på, at man får et produkt af lav kvalitet, hvis flasken koster mindre end 50 kr. I en billig hvidvin kan man stort set ikke smage druernes unikke karakter. Det er uanset hvilket navn der står på flasken, om det så er Chardonnay eller noget helt andet. Hvis man dog er villig til at betale for en lidt dyrere Chardonnay vin, kan man også få en af verdens bedste vine.

Smagen af Chardonnay vin er mere bestemt af, hvor den er dyrket og hvordan vinen produceres og lagres, end den er bestemt af selve druens smag. Druen bruges nemlig også til meget mere end de hvidvine den er kendt for. Den bruges fx også i Champagne, hvor den er en af de vigtigste druer. I Østrig bruges Chardonnay druen til at lave søde vine.

Produktion af Chardonnay vin

Angående af hvordan vinen dyrkes og i hvilket klima, så er det muligt at lave mange forskellige slags Chardonnay vin. Der er derfor meget at tale om når det kommer til produktionen af denne vin.

Smagen og duften på de forskellige Chardonnay vine kan svinge meget, men generelt set så er der to ender på Chardonnay spektret. Der er den sprøde, stringente stil og så er der den fede og voluminøse stil. Indimellem er der naturligvis en masse forskellige typer af Chardonnay vin, og der er meget mere end to stile af vinen.

I forhold til hvilket klima Chardonnay druen er dyrket i er det heller ikke så sort og hvidt. Der er nogle træk der karakteriserer vinen fra de forskellige klimaer, men smagen vil hovedsageligt afhænge af producentens metoder. Derfor er det dog stadig godt at vide, hvad der er mest populært i de kølige klimaer kontra de varme. Så har du nemlig en bedre idé om hvilke Chardonnay vine, der taler til dig.

Chardonnay fra et køligt klima

Når vi snakker om den stringente slags Chardonnay vin er det ofte fra kølige områder den kommer. Det kan fx være fra den franske region Chablis, der hører til Bourgogne. Mange vine fra Chablis er lagret på stålfade eller brugte træfade, så vinen ikke får lige så meget smag af træ. Hvis du vil have en tør og stringent Chardonnay vin, så er Chablis området for dig.

Vine fra kølige områder har ofte noter af citron og mineraler i smagen. I nogle kølige områder, såsom Chablis består jorden af kalksten og gamle fossiler. Det betyder for vinen, at den bliver meget tør og får en rigtig god mineralitet. Derudover får den sammen med citrussmagen et præg af pærer, æbler og lime.

Chardonnay fra et varmt klima

Selvom Chardonnay nok er mest kendt fra Frankrig egner druen sig også godt til varme klimaer. Det kan fx være Californiens kystområder, Sydafrika og selv det meget varme australske klima. Hvis du er mere til en voluminøs Chardonnay, så skal du have en fra et varmere område som Californien.

Chardonnay vine fra varme klimaer har ofte en smag med noter af banan, ananas og majs samt vanilje fra fadlagringen. Det er specielt i de varmere områder at vinen lagres på egetræsfade, og her vil de typisk også have en højere alkoholprocent. Fadlagringen kan også give vinen præg af bl.a karamel, honning og nødder.

Hvordan fadlagres Chardonnay vin?

Hvis man undgår malolaktisk gæring og lagrer Chardonnay vin på stålfade, kan man producere en meget frisk vin. Hvis man omvendt udnytter malolaktisk gæring og lagrer vinen på nye egetræsfade, kan man skabe en specielt fed og kompleks vin. Der er selvfølgelig mange forskellige stile af Chardonnay indimellem disse to punkter.

Når man lagrer vinen bestemmes dens karakter af disse forhold:

  • Om du lader vinen undergå malolaktisk gæring, og i så fald hvor længe
  • Hvilke fade du bruger til at lagre vinen
  • Hvor lang tid du lagrer vinen

Hvad er malolaktisk gæring?

Malolaktisk gæring, også kaldt MLF (malolactic fermentation), er en process, der opstår naturligt som følge af aktivitet fra mælkesyrebakterier. Under MLF transformeres vinens skarpe æblesyre til en mildere mælkesyre. Det betyder, at vinens syre niveau falder, og at dens ph-værdi stiger. Vinen får på den måde en blødere og mere cremet smag, men mister til gengæld noget af frugtsmagen.

Chardonnay er en af de eneste grønne druer, hvor producenter benytter sig af MLF. Det gør man bl.a. for at gøre vinens naturlige aromaer stærkere. I modsætning til hvidvin er det faktisk næsten alle rødvine, der undergår MLF.

MLF foregår som regel efter vinen har gæret alkoholisk. Processen kan tage alt fra 3 til 6 måneder, og først derefter kan vinen tappes eller fadlagres. Det er dog muligt at stoppe processen tidligt, hvis man ikke ønsker den fulde effekt af MLF.

Historien bag Chardonnay

Chardonnay druen er gennem genforskning blevet bevist til at være en krydsning mellem de to druesorter Pinot Noir og Gouais Blanc. Begge disse druer blev plantet i Nordøstfrankrig i middelalderen, hvilket er stærkt bevis for, at det er her den stammer fra.

Dengang de nye vinlande som USA og Australien kom frem, ville de gerne plante en drue med et godt ry. Det blev Chardonnay druen, og derfra steg efterspørgslen på Chardonnay vin. I 1990’erne var vinen så populær at det totale areal, hvor man dyrkede druen, firedobledes på verdensplan. Det var dette boom i 90’erne der gav Chardonnay vin den status, som den har i dag.