Drinks med rom | Se vores guide til de bedste af slagsen

Er du typen, der nyder at drikke et glas rom efter en lang arbejdsdag, eller elsker dine venner og dig at gøre noget specielt ud af drinks med rom? Så er denne artikel for dig. Vi har nemlig samlet det hele her til dig: De rette produkter, al information og de bedste opskrifter, så du kan lave ekstraordinære drinks med rom – der vil imponere både venner og familie.

6 Perfekte former for rom til dig og dit behov.

Blackwell-007

Hvis du, ligesom mig, elsker James Bond, så er denne rom et must! Denne mørke rom er fra et ældgammelt romhus, som har eksporteret rom fra Jamaica siden 1625 – så du ved, at kvaliteten er i top.
Med den stærke duft og en endnu stærkere smag er det som at være James Bond for et glas.

Bayou Spiced Rum

Bayou er en anderledes rom, som virkelig er anbefalelsesværdig, hvis du nyder den lidt krydret smag i dine drinks. Rommen har ligget med en krydderblanding i 30 dage, som blandt andet er grunden til, at rommen har denne søde kanel duft. Smagen er desuden også præget af kanel og banan.

The Rum Box

The Rum Box indeholder 10 forskellige former for rom – fra 10 forskellige lande. Så er du endnu ikke helt sikker på, hvilke typer rom du foretrækker, så kan vi stærkt anbefale, at du prøver The Rum Box.
Så kan du prøve lykken i forhold til de forskellige smagsoplevelser – og måske finder du den helt perfekte rom til dig.

A.h. Riise Copenhagen 1888

Hvis du er en dansker med lidt national stolthed, så må jeg virkelig anbefale dig denne flaske rom.
Det er sjældent, du finder en flaske rom, som ikke blot smager vildt godt, men som også er dansk produceret.
Smagen kan kun beskrives som værende meget dejlig og varm. En smag, der minder lidt om julekager og appelsin – en rigtig dansk klassiker.

Caribica White Rum

Caribica er et klassisk valg – især blandt unge. Det skyldes blandt andet den billige pris, og så er den perfekt til at lave drinks med. Så vil du gerne lave drinks med venner og ikke bruge for mange penge, så er dette et alletiders bud.

Non Plus Ultra

En rom i sin helt egen klasse. Denne er unik, da der kun bliver tappet omkring 2000 flasker om året.
Smagene inkluderer: vanilje, karamel, sherry, og appelsin og kan forventes at forsætte i evigheder i munden efter en tår. Til sidst slutter det af med en dejlig blød eftersmag.
Så er du på udkig efter en mørk rom, som du kan nyde uden andet, så behøver du ikke at lede længere.

Hvad er rom?

Ikke mange tænker over, hvad rom egentlig er? Det simple svar er, at Rom er hovedstaden i Italien. Men det er nok ikke svaret, du ledte efter. Til det seriøse svar: Rom er i princippet en meget simpel form for spiritus, som primært er lavet på sukkerrør.
Rommen er med tiden blever mere og mere populær i Danmark, og nogle mennesker mener faktisk, at rommens status svarer til, hvad whiskyen havde i 1990’erne. Jeg ved dog ikke, om jeg ville gå så langt, men på grund af en velkendt amerikansk sodavand, så er rom blevet meget mere moderne, end det tidligere var.

Mange menneske forbinder sikkert stadig rommen med skrøner om pirater og sømænd, som drak rom, fordi der ikke var andet ombord. Det hjælper sikkert ikke, at et af de største mærker inden for rom er Captain Morgan.
Rom er en virkelig alsidig form for spiritus, som kan drikkes rent, hvis du har lyst. Du kan selvfølgelig også altid blande din rom med forskellige ingredienser, hvis du er til lækre cocktails. Rom er perfekt til alt fra en total simpel rom & cola til den velkendte Dark and Stormy.

Hvordan fremstilles rom?

Rom er ligesom vin, eller andre former for spiritus, en alkoholisk drik. Rom bliver primært lavet fra melasse, som er et biprodukt fra sukkerproduktion. Rommen bliver altså i store træk lavet fra sukkerrør og vand, og dette bliver gæret indtil, at det har en alkoholprocent på omkring 8-10%. Herefter bliver væsken destilleret og her rammer alkoholprocenten omkring de 90%. Rommen bliver derefter lagret på et egetræsfad.

Når rommen har været igennem lagringen, bliver den fortyndet til en alkoholprocent på omkring 40-45%. Bagefter bliver rommen fortyndet, og så begynder forskellen på de forskellige producenter pludselig at spille en stor rolle. Det er nemlig oftest her, at de enkelte producenter laver variationer i deres produkter. Noget rom er bedst egnet til at drikkes rent, mens andre producenter laver produkter, vis primærer funktion er at blive brugt i drinks med rom.

Tulipanglas – et must have til romelskeren

Hvis du går meget op i champagne, vin eller rom, så er der en chance for, du allerede nu ejer tulipanglas. Hvis ikke, så er det måske noget, du skulle overveje. Glassene har den specielle funktion, at de fører duften op ad væsken, imens du drikker det. Det betyder, at din smags-og duftesans bliver aktiveret.

Men hvorfor nævner jeg tulipanglas, når vi snakker om drinks med rom? Det er faktisk meget simpelt, for hvis du vælger at lave drinks med en meget dyr og velsmagende rom, så vil du helst ikke miste al smagen og duften. Det undgår du ved at bruge tulipanglas.

De forskellige typer rom

Du har sikkert hørt flere snakke om lys og mørk rom, men der er faktisk endnu en variation, som kaldes gylden rom, som er en sød blanding af den lyse og mørke rom. De forskellige slags rom har også forskellige smag, og det er derfor vigtigt at vide hvad den enkelte rom har at byde på. Nu når du skal vælge den rom der skal være helt perfekt til din drink.

Den lyse Rom

Den lyse rom er gennemsigtig, og grunden til det er at rommen har ligget kortere tid på fadet. Derudover får den lyse rom også fjernet sin farve ved kulfiltrering, for at få den helt gennemsigtige farve. Denne type rom har en neutral smag, og derfor også perfekt at bruge i drinks. Den lyse rom er også lidt sødere i smagen end de andre slags rom.

Alt at vide om lys rom:

 • Gennemsigtig
 • Nem at forveksle med vodka
 • Sødere i smagen
 • Perfekt til at lave drinks

Den mørke Rom

Den mørke rom kan have mange forskellige farver, herunder mørk gylden, rødbrun og nogle gange kan farve være så mørk at drikken ser sort ud. Grunden til at rommen har sin mørke farve er på grund har det høje indhold af melasse og karamelliseret sukker. Dog kan den mørke farve også stamme fra det fad rommen har lagret på. Det kan nemlig ske at nogle producenter, lagre rommen på afbrændte og forkullede trætønder, der derfor også give en meget mørk farve.

Alt at vide om mørk rom:

 • Mørk i farve
 • Stærke nuancer
 • Ofte drukket rent
 • Smagen er normalt mere markant

Den gyldne Rom

 • Deler nuancerne fra den mørke rom
 • Mere gylden i farven
 • Sødere i smagen
 • Ofte en mere “Krydret” smag

Hvilken rom skal jeg så vælge?

Nu har vi listet 3 forskellige slags rom, men hvilken skal du vælge til din næste drinks aften med dine venner? Om man skal vælge mørk eller lys rom, er næsten det samme, som når folk spørger, om du vil have appelsin- eller æblejuice. Det er et spørgsmål, der afhænger helt og aldeles af personlige præferencer.
Jeg er personligt mest til den lyse rom, når jeg skal lave drinks med rom. Den mørke rom kan være lidt for markant, i forhold til mange af de opskrifter jeg benytter. Derfor vil jeg anbefale at du vælge en lys rom til din næste drinks aften.

Kvaliteten af rom

Som du nok ved, så findes der forskellige kvaliteter af spiritus. Dette afspejles oftest i prisen, og rom er selvfølgelig ingen undtagelse. Selvom at der findes så utrolig mange fantastiske former for rom i verden, så finder der også nogle, som jeg personligt ikke ville drikke rent.

Hvilket for mange kan være hele pointen. En rom, der kommer i høj kvalitet, som den tidligere nævnte A.H. Riise, vil jeg foreslå, at du drikker rent – måske en smule is.
Har du derimod en rom som Captian Morgan eller Caribica’s lyse rom, så vil de fleste nok foretrække at bruge dem til drinks.
Men igen – det hele handler om personlige præferencer, så hvis du vil drikke Captain Morgan rent eller blande et glas A.H. Riise op med Cola, så skal du selvfølgelig gøre det.

Drinks med rom

Når du tænker på drinks med rom, så tænker man hurtigt på daiquiris eller mojito. Forståeligt nok, da dette er 2 utrolig velkendte drinks med rom. Derfor har vi fundet et par opskrifter på dem og selvfølgelig en lille personlig favorit: Dark and Stormy

Jordbær Daiquiris

Det eneste udstyr du skal bruge til dine daiquiris er en blender og cocktailglas.
Ingredienserne er:

 • 5-6 cl. Lys rom
 • 6-7 stk. Jordbær / Frosne eller friske 
 • 1 cl.  Citronsaft
 • 0,5 tsk. Sukker
 • Isterninger (Så mange du vil bruge)

Sådan laver du drinken:
Du blender alle dine ingredienser op i blenderen. Blend det til drinken har samme konsistens som en slushice.
Hæld din Jordbær Daiquiri op i dit cocktailglas, og server straks.
Evt. Brug jordbær til pynt.

Mojito

Det eneste du skal bruge, er cocktailglas og sugerør.
Ingredienserne er:

 • 4 cl Lys Rom
 • 2 tsk rørsukker
 • 2 cl Limesaft
 • 6 cl Danskvand
 • 6-8 stk Mynteblade
 • 1 stk Limebåd
 • Isterninger

Sådan laver du drinken:
Put mynteblade og limebåde i bunden af glasset, derefter hældes rom, lime saften og rørsukkeret ned i glasset. Put isterningerne ned, og top af med danskvand.
Evt. Brug mynteblade til pynt.
Har du en morter, så foretrækker flere at bruge den til at få saft ud af lime og mynten.

Dark and Stormy

Det eneste du skal bruge, er cocktailglas.
Ingredienserne er:

 • 4 cl mørk rom
 • 1 cl limesaft / Gerne frisk
 • Ginger beer
 • Isterninger

Sådan laver du drinken
Hæld ginger beer ned i et glas sammen med lime saften, fyld isterninger i glasset. Efterlad gerne en smule plads i glasset Hæld derefter forsigtigt den mørke rom ned i glasset, så det lægger sig i toppen.
Evt. Pynt drinken med lime.

Regler for rom produktionen

Der findes en del regler for produktionen af f.eks. gin, whisky og cognac. Men der er faktisk et stort frirum, når det kommer til produktionen af rom. Det er muligvis også derfor, at rom tidligere har haft et lidt dårligt navn i forhold til kvaliteten.
Dette frirum har dog også givet mulighed for, at producenterne har kunne være rigtig innovative omkring deres rom og lave fantastiske nye produkter.

FAQ