God vin til oksemørbrad – Find den perfekte vin til din aften her!

Mangler du en god vin til din oksemørbrad? Hvis ja, så er første spørgsmål sikker: “Men hvilken vin passer så bedst? Hvilken drikkelse serverer man til en god oksemørbrad? Fortvivl ej, vi har svaret!
Vi har fundet fem forskellige rødvin, der kan gøre din aften fuldkommen og dine gæster glade. Vi mener nemlig, at en god rødvin, der passer din oksemørbrad, giver den bedste oplevelse for alle, og er prikken over i’et til en fuldtendt aften.

Forskellige gode vine til din oksemørbrad

Chevalier d’Haurange Lalande De Pomerol 2013

Denne rødvin har en forfriskende og frugtig smag, der tager dig med på en rejse til et af de bedste steder i Frankrig. Bliv forført af aromaer af smukke violer, frugtkompot og røg.
Den har en blød og tør smag med et lille hav af eg, solbær og sorte kirsebær som gør, at den er en nydelse til lammekød, mørbrad eller en god hakkebøf. 

  • Krop – Kraftig
  • Syre – Mellem
  • Alkoholindhold – 13,5%

Barbera d’Alba Superiore Froi 2019

Barbera d’Alba Superiore tager dig med til Froi – en vinmark i Italien. Vinens indsmigrende aromaer af jordbær, modne hindbær, blommer og lakrids viser en vin, der er ufiltreret for at bibeholde styrken og fylden. Smagen giver et saftigt touch på tungen og den er tæt på at være tanninfri for at bibeholde Barberadruens egenskaber, som gør den til en frisk og frugtig vin.

  • Drue – Barbera
  • Alkohol – 14,0%
  • Flaskestørrelse – 0,75 liter

Contino Rioja Garnacha 2018

Contino Garnacha har en transparent rød farve med frugtige aromaer af jordbær, røde hindbær og kirsebær, med en let syrlig smag, som udfolder din smagssans.
Garnacha, som druen kaldes, er behandlet grundigt, for ikke at blive for alkohol tung og bibeholde den charmerende og saftig smag. 

  • Land – Spanien 
  • Årgang – 2018 
  • Alkohol – 14,0%

Blason d’Issan Margaux 2015

Tag med på en smagsrejse til Frankrig og mød den eftertragtede Blason d’Issan Margaux. Vinen bliver fremstillet på det berømte Margaux slot. Vinen adskiller sig fra dens lilla reflekser. En frisk og blomstret vin med en smag af mørke bær og blommer, en harmonisk nydelse med en lang eftersmag.   

  • Land – Frankrig
  • Årgang 2015 
  • Alkoholindhold – 14,0%

Côtes du Rhône, La Gerbaude 2019

Côtes du Rhône, La Gerbaude, en charmerende og frugtig vin, i man vil næsten sige verdensklasse. Kom en tur med på en af Frankrigs marker, hvor druerne bliver håndplukket og sorteret på stedet. En vin i den mørkerøde farve med aromaer af jordbær, kirsebær, lakrids og garriques og et lille hav af syrlighed, der ruller over tungen.

  • Land – Frankrig
  • Årgang 2019 
  • Alkoholindhold – 14,0%

Hvad er god vin til oksemørbrad?

En oksemørbrad er en weekend klassiker, og hvad er bedre end en sammenkomst med familie og venner til en hyggelig aften. Til en hyggelig aften drikker man oftest vin, og dermed opstår spørgsmålet om en god vin til oksemørbrad – hvilken kunne det være?  Det handler om at finde den perfekte smagsbalance mellem vinen og kødet. Hverken vinen må tage smagen fra kødet, og kødet må ikke tage smagen fra vinen. 

Oksemørbrad er et saftigt, magert, og krydret stykke kød. Tilberedningen er simpel og du kan stege dit mørbrad på en grill eller lægge den i ovnen. En god vin til din oksemørbrad afhænger af, hvordan du tilbereder mørbraden, og hvilket tilbehør du serverer. Uanset dette er rødvinen den vin, der passer bedst til oksekød. 

3 serveringsforslag: 

  • Går du med en oksemørbrad, der kun er let krydret og meget enkel, så er et godt bud en rødvin, der ikke er kraftig. Du kan f.eks. gå med en klassisk Bordeaux vin fra Frankrig. Vinen indeholder Cabernet Sauvignon druen – generelt er Cabernet Sauvignon druen et godt valg til kødretter.  
  • Der er rigeligt at vælge imellem, når det kommer til tilbehør, men vælger du at gå med en Bearnaisesauce, så skal der en lidt anden vin til. Her bør du se efter en vin, der er saftig og frugtig med en god syre – dette kunne være vinen Garnacha fra Spanien. 
  • Vælger du at gå med en mørbrad, der er krydret og marineret, må vinen gerne være lidt mere kraftig. Her ville den italienske vin Barolo være et godt valg. Vinens frugtige og syrede smag er prikken over i’et eller du kan også gå med den franske Blason d’Issan Margaux, som har en frugtig og aromatisk smag. 
  • Vælger du at lave en oksemørbrad, der skal være meget krydret og marineret kraftigt og skal på grillen, så anbefaler vi at gå med den Østrigske vin, Cuvee Diana. Vinen er lavet på druerne Zweigelt, Cabernet, Sauvignon og Merlot. Du kan også vælge at gå med den franske Cabernet Sauvignon rødvin til din mørbrad.

Vinene er gode til et stykke rødt kød, men derudover smager de også godt til retter med champignoner, det kunne måske blive til en oksemørbrad serveret med en champignonsauce. 

Ideer til servering af oksemørbrad

Der er et hav af muligheder, men en klassiker er oksemørbrad med bearnaisesauce, kartofler og grønt til. Man kan også gå med en whisky sovs og kartoffelmos – eller pomfritter?
Grøntsager er den sunde slags af tilbehør og for nogle måske den kedelige af slagsen, men med en god vin kan grøntsagerne peppes op. Her kan du vælge at gå med en let vin, det kan være rødvinen Rhône fra Frankrig med dens syrlige frugtige smag eller en aromatisk Maison Barboulot fra Frankrig, som har en frugtig eftersmag.  

Skal oksemørbraden serveres med en god bearnaisesauce, kan du se på en frugtig spansk Garnacha eller en Lirac fra Frankrig.

Er du måske til noget mere ekstra som pestofyldt oksemørbrad med knuste kartofler.
Udvalget er stort og der er mange opskrifter på nettet, både de klassiske opskrifter og dem der er lidt mere “fancy”. Vi er kommet lidt ind på hvilket tilbehør, der kunne serveres til mørbrad, og hvilken vin der kunne passe til. Nu tager vi et kig på et lidt andet tilbehør.

Det modige valg

Lad os vende ryggen til vinen og tage et kig på bobler – nu tænker du bobler! Men passer bobler til mørbrad? Ja bobler kan være et modigt valg, men er du til de modige valg og frisk på at prøve noget nyt, så er bobler vejen frem.

Sparkling Wine kan måske overvinde din frygt for bobler med mørbrad, for den minder faktisk om en vin. Vinen kommer fra Australien og er lavet af den blå drue Shiraz. Shiraz Sparkling er ikke så kendt i Danmark endnu. 

Hvad definerer god vin til oksemørbrad?

Hvordan definerer man en god vin til oksemørbrad? Markedet er stort og uoverskueligt, men går du med en vin, der passer bedst til din mørbrad, så er rødvinen altså vinderen! Vi ved nu også, at det blandt andet afhænger af, hvordan du tilbereder din mørbrad.  

Din hjælp til den rette vin til din oksemørbrad

Så hvad skal du nu se efter, når du har gjort dig alle de tanker og besluttet dig for, hvordan mørbraden skal laves?
Alt efter hvordan du vælger at tilberede din mørbrad og hvilket tilbehør du vælger, så må rødvinen gerne gå fra en let vin til en kraftig vin. Den skal have en saftig og frugtig smag – med en let, syrlig smag. En let oksemørbrad bliver oftest serveret med en let vin, hvorimod en krydret oksemørbrad, som skal på grillen, oftest bliver serveret med en kraftigere vin. 

Nu har du fået et indblik i, hvad en god vin til mørbrad er. Der er mange forskellige muligheder og det afhænger af meget – som f.eks:

  • Hvordan tilbereder du mørbraden
  • Skal den være let krydret eller meget krydret
  • Skal den i ovnen eller skal den på grillen
  • Hvilket tilbehør skal der til.

Der findes mange muligheder, og der er hellere ikke noget galt i at prøve sig frem. Du kan dog ikke gå helt galt afsted med de ovennævnte vine. 

Hvordan fandt vi frem til hvilken vin, der er bedst til oksemørbrad?

Kvalitet

De udvalgte vine i artiklen har gode anmeldelser og priserne er varierende, derudover kommer de fra forskellige lande, dette gør det hele lidt mere varieret.