Når der er tale om kaffe kan det være lidt svært at finde rundt i, alt fra hvilke kaffebønner du skal bruge, til hvor meget mælk der skal i de forskellige kaffe typer. Det er nemlig sådan at kaffe hedder noget lige så snart at kaffen har lidt mælk i. Ja det lyder forvirrende- det synes vi også. Men i denne artikel kan du få styr hvad en flat white er for noget. Vi giver dig en forklaring på hvad der gøre en flat white til en flat white kaffe, og hvordan du laver den bedste af slagsen. Derudover kan du også finde vores bud på 10 kaffebønner vi synes er bedste til en flat white kaffe.

Her finder du 10 af de bedste kaffebønner til flat white.

Intenso hele kaffebønner

Lækker kaffebønne fra DolceVita. En kaffebønne du ikke vil gå glip af at smage. Meget intens kaffe der giver dig der perfekte fylde og kraftighed du har brug for i din næste kaffe. En kaffebønne der er særlig god sammen med mælk.

Gran Gusto hele kaffebønner

Super lækre kaffe bønner der smager friskt, men samtidig har en dyb og fyldig smag. En bønne du ikke vil gå glip af at smage. Bønnerne er 100% Arabica, hvilket giver den friske smag til din næste kop kaffe.

Espresso Nico – Mørkristet espresso

Med den espressobønne får du en bønne der eksplodere i munden på dig- på den gode måde selvfølgelig. Bønnen er fra Justice Just Coffee som er et økologisk og bæredygtigt kafferisteri. God krop, lækker smag og en floranuance der fylder din mund.

Colombia – Mørkristet

Lækker arabicakaffe der har en kompleks smag der kombiner kraftig aroma, fyldig smag og sødme. God kaffe til dig der ønsker en kaffe med massere af smag, men uden at den bliver for bitter.

Trio – Mørkristet espresso kaffe

Espressoblanding består af bønner fra Etiopien, Papua Ny Guinea og Honduras, dette giver netop denne espresso en sødlig og blid smag. Bønner er ristet hver for sig, for at få det fulde potentiale ud af den enkelte bønne. Tanker kommer hen på tørrede bær når du lukker øjnene.

Husets Gammeldaws Blanding Hele bønner

Kaffe som vi kender det, god fyldig og rund smag. En kaffe der ikke fornærmer nogen. Lækker smag og passer godt til alle slags kaffer.

KONTRA Espresso kaffe 250g Hele bønner

Cremet og lækker espresso bønne med en fyldig krop. Bønne har noter af pekan, mørk chokolade og karamel. Lækker kaffe du kan glæde dig til at nyde.

KONTRA Kenya kaffe Hele bønner 250 g

Lækker kaffe med en fyldig smag og med noter af bær. En lys ristet kaffe, derfor også mere frugtig og syrligt. Perfekt til din næste kop kaffe.

KONTRA Brazil Daterra kaffe Hele bønner 250g

Fyldigere kaffe findes ikke. En lækker kaffe med noter af chokolade og mandler. Derudovre har den et lille hint af citrus hvilket giver en særlig friskhed til kaffen.

Nordic Organic Espresso 250 g

Lækre økologiske kaffebønner der smager af himlen selv. En lækker bønner der er god til al slags kaffe du skal lave. Disse bønner er sprængfyldt med smag.

Hvad er en flat white kaffe?

En flat white er en kaffe der er populær verden over, og det forstår vi godt. Med den lækre smag af espresso og den cremede smag fra den skummet mælk. Hvad mere kunne man be om?

Men hvor kommer flat white kaffe egentlig fra, og hvordan blev den til. Det skal vi fortælle dig. En flat white kaffe kommer fra down under, nemlig Australien, og har samme mængde kaffe som f.eks en Café latte eller en Cappuccino, men den indeholder meget mindre mælkskum end de to. Kort fortalt er en flat white en kaffe der består af espresso og mælk. Mange forveksler derfor også kaffen med en Café latte eller cappuccino fordi de minder meget om hinanden. Men en af de grunde til at vi er blevet særligt vilde med flat white skyldes at den har en stærk smag af espresso, og har en cremet smag fra mælken.

Flat white kom til i 1990’erne for at lave et modstykke til den italienske cappuccino. Grunden til oprindelsen af flat white kaffe skyldes at man uden for italien lavede cappuccino med et bjerg af skum, og det blev australierne træt af og derfor ville de lave en kaffe der var mere “flad”. Altså en kaffe med mælk i, men uden den store mængde af skum, som jo findes på en cappuccino.

En flat white er derfor også god, hvis du leder efter en kaffe med mælk, men ikke er så vild med skummet på kaffen.

Hvilke bønner er bedst til en flat white?

For at kunne lave den bedste flat white, kræver det også de bedste bønner. For at finde de bedste bønner kræver det at du ved hvilken kaffe du kan lide, og hvordan du kan lide din kaffe. Vi giver dig vores bud på nogle af vores favorit bønner, som er helt fantastiske i en flat white.

Når du skal lave din flat white findes der bønner som er gode til enten espresso eller filterkaffe. Man kunne tro at der er en forskel på de to bønner, men det er der faktisk ikke. En espressobønne er ofte lidt mere kraftig i smagen, det skyldes at espressobønnen bliver ristet lidt mørkere og har en blanding af flere forskellige bønner. Hvorimod filterkaffen bliver ristet lidt lysere og er lavet af den samme slags bønne.

Der findes mange gode bønner til at lave en flat white af, men i starten af denne artikel har vi givet vores bud på nogle af de bedste. Noget der er essentielt for at finde gode bønner til din flat white er at du finder nogle bønner du kan lide smagen af, men også nogle bønner der kan smage igennem mælken og som komplimentere mælken godt. Et tip herfra er at finde bønner der er mørk-ristet så du kan få en kraftig smag af kaffen, som smager igennem mælken. Hvis du derimod vælger en kaffe der er lys-ristet kan smagen af kaffe hurtigt forsvinde i mælken når du laver din flat white, og det ville jo være ærgerligt. Dog ikke at sige at en lys ristet kaffe ikke er god med mælk, du skal bare være opmærksom på at smage af kaffe kan forsvinde lidt.

Sådan laver du den bedste flat white

For at lave den bedste flat white kræver det få ingredienser, alt du skal bruge er nemlig vand, kaffebønner og mælk. Ud over de tre vigtigste ting skal du også bruge noget udstyr for at kunne lave kaffen, en mælkeskummer til at skumme mælken med.

Udstyr til at lave flat white:

Når du skal til at lave din flat white er det vigtigt du har styr på udstyret. Da en flat white er en kaffe der er lidt mere avanceret at lave en filterkaffe kræver det også en espressomaskine eller kapsle for at du kan lave den, og for at du får den bedste flat white kaffe.

Herunder ser du det udstyr du skal bruge til at lave en flat white:

 • Espressomaskine
 • En tamper
 • Kaffekværn
 • Kop til servering
 • Mælkeskummer
 • Evt. en vægt (til at veje kaffebønner)

Fremgangsmåde

For at lave en flat white kaffe, kræver det at du kan lave espresso shot. Dette kan du enten gøre med en kapsel, hvis du har sådan en maskine. Eller ved hjælp af en espresso maskine. Når du betjener en espressomaskine kræver det øvelse, og kendskab for at få en god kaffe. Vi guider dig igennem hvordan du får den bedste flat white. I vores fremgangsmåde gør vi brug af dobbelt shot espresso. Dette er med til at fremhæve smagen af kaffe i din flat white.

 • Det første du skal gøre er at sikre dig at du har vand på din espressomaskine. Derefter skal du tænde for den så vandet kan varme op.
 • Afvej nu dine kaffebønner og kværn dem. Hvis du har en espressomaskine der selv kværner skal du ikke tænke på dette trin
 • Put nu din kværnede kaffe i et portafilter
 • Brug din tamper for at trykke kaffen ned i portafilteret, så der inden huller er, og så kaffen er jævnt fordelt.
 • Inden du sætter dit portafilter i din espressomaskine skal du skylle dit group head, så du er sikker på at det er rent.
 • Sæt dit portafilter på group head, og placer koppen under og start brygningen.
 • Du skal nu lave 2 shot espresso. det er forskellige fra espressomaskine til espressomaskine om der er indstillinger til en eller to kopper.
 • Hæld nu mælk i en kande, så den fylder halvdelen.
 • Du tænder nu for steameren og placere den lige i overfladen af mælken. Det er her vigtigt at mælken drejer rundt i kanden, og ikke bobler. På den måde sikre du det lækreste skum til din flat white.
 • Mælken skal streames så der kommer et tyndt lag skum, og den er 65 grader varm. (et tip er hvis du ikke kan holde på kanden mere, så er mælken for varm)
 • Når mælken er skummet, banker du kanden ned i bordet, for at fjerne de største bobler, og derefter svinger den rundt i kanden.
 • Hæld nu mælken over din espresso. Glasset skal fyldes helt op
 • Nyd nu din flat white.

FAQ