Indbagt is | Et isbjerg, der ikke smelter!

Indbagt is, Baked Alaska eller is surprise. Kært barn har mange navne, og det er ingen undtagelse for denne dessert. Den er perfekt til en varm sommerdag på grund af isen, eller hvis du får uventet gæster. Desserten tager nemlig ikke mange minutter at lave, og det gode ved den er, at du kan bruge den is og pynt, du lige har liggende.

Alt du skal bruge til indbagt is


Eva Trio lagkagefad

  • Lagkagefad i porcelæn
  • Ø 34,5 cm
  • Højde 6,7 cm

kagespade

Stelton kagespade 25 cm

  • Længde: 25 cm
  • Fremstillet i rustfrit stål
  • Design: Erik Magnussen

sprøjtepose Mette Blomsterberg

Stofsprøjtepose Blomsterberg

  • Materiale: 100% bomuld
  • Farve: Hvid
  • Længde: 46 cm

Hvad er indbagt is?

Indbagt is er en populær dessert, der består af lagkagebund, flødeis og marengs. Det lyder virkelig lækkert, men det der gør desserten unik er, at den bages i ovnen i meget få minutter. Det giver marengsen et gyldent udtryk, og gør den varm, mens isen fortsat er kold, når desserten tages ud af ovnen. 

Du kan lave indbagt is i to forskellige udgaver rent størrelsesmæssigt. Smags- og indholdsmæssigt står det dig frit for leveren, hvordan du sammensætter desserten. Længere nede på siden kommer vi ind på forskellige bud på elementer, du kan bruge i desserten, så du får lidt inspiration til, hvordan du kan sammensætte den.

Mange laver indbagt is som den klassiske islagkageform, rund og går op i højde, men hvis du gerne vil give desserten et forsøg, inden du giver dig i kast med en kæmpe dessert – så prøv med en lille portionsanrettede størrelse. 

Du kan lave størrelsen med et vandglas, hvor glassets diameter afgør dessertens størrelse, da du stikker dessertens bund ud med vandglasset. Du kan selvfølgelig også bruge en madring eller blot en kniv, hvis dit øjemål er rigtig godt.

Hvor stammer indbagt is fra?

Indbagt is kaldes også Baked Alaska og Norsk omelet. Desserten fik navnet Baked Alaska i 1876 i anledningen af USA’s erhvervelse af området Alaska. I Frankrig kaldes desserten derimod Norsk omelet, som en reference til de kolde temperaturer i Alaska og Norge., hvilket den kolde is er et symbol på.

Sammensæt en indbagt is som du ønsker

Når det kommer til indbagt is, er der ingen begrænsninger i forhold til, hvordan du kan lave den. Du har friheden og kreativiteten til at sammensætte den, præcis som du ønsker det. 

Har du ikke lyst til den klassiske vaniljeis, som nogle finder lidt kedelig i smagen, så kan du sagtens gå med en pistacieis eller jordbæris, eller hvad du ellers foretrækker af is. Du kan også blande hakkede chokoladeskildpadder eller anden chokolade i isen, men hvis du ikke er til så søde ting som flødeis og chokolade, kan du tilføje noget syrligt, der opvejer sødmen, eksempelvis rabarberkompot. 

Du er heller ikke begrænset, når det kommer til dessertens bund. Traditionelt bliver den lavet med en lagkagebund, men du kan sagtens skifte lagkagebunden ud med enten en browniebund, nøddebund, marcipanbund eller kiksebund lavet på digestive-kiks, som man kender det fra en cheesecake.

Det samme gør sig gældende, når det kommer til pynten på desserten. Måske du har endnu mere frihed her, for du kan faktisk pynte den på adskillige måder, så lad endelig bare kreativiteten få frie tøjler. Men hvis du har brug for lidt inspiration til, hvordan du kan pynte desserten, vil vi selvfølgelig gerne diske op med nogle forslag. 

  • Du kan sprede mandelflager på marengsen, inden du bager desserten i ovnen.
  • Du kan drysse med flormelis på desserten, efter den har været i ovnen. 
  • Du kan pynte med friske bær, når du har taget desserten ud af ovnen. Det kan være jordbær, hindbær, blåbær m.m. Du kan med fordel gå efter lidt syrlige bær, eller bær med lidt bid i som eksempelvis hindbær. Det vil gå rigtig godt sammen med flødeisen og marengsens sødme.

Du kan også vælge at lade helt være med at pynte desserten, så den gyldne farve på marengsen kan få alt opmærksomheden. Lad endelig kreativiteten få frit spil. Hvis du ønsker det, kan du gøre desserten voksenvenlig ved at hælde lidt mørk rom på lagkagebunden. 

indbagt is
Billedet er lånt fra Frederikke Wærens

Sådan laver du indbagt is

Har du ikke tiden eller overskuddet til at stå i køkkenet i lang tid, eller er det første gang du giver desserten et forsøg, så har vi her fundet en nem og overskuelig opskrift på indbagt is. Den er ligetil og kræver ikke mange ting eller lang tid. Det er vigtigt at pointere, at det er vigtigt, marengsen dækker isen fuldstændigt. Det er nemlig marengsen, der fungerer som isolering, så isen ikke smelter i ovnen. Derudover skal desserten selvfølgelig serveres med det samme, den er færdig. 

Til denne opskrift skal du bruge følgende:

  • 1 lagkagebund
  • 1 liter vaniljeis
  • 4 pasteuriserede æggehvider
  • 200 g sukker
  • Valgfrit pynt

Fremgangsmåde:

  1. Læg lagkagebunden på en bageplade med bagepapir på eller i et ildfast fad.
  2. Isen lægges på lagkagebunden. Du kan med fordel skære den ud i mindre stykker, så den bedre passer, hvis du bruger et ildfast fad. OBS der skal være 1 cm. rand rundt om isen, hvor marengsen skal være. 
  3. Æggehviderne piskes til en blank og sej marengs. Tilsæt sukkeret langsomt lidt ad gangen, mens du fortsat pisker. 
  4. Dæk isen fuldstændigt med marengsen. Du vælger selv, om du vil gemme lidt af marengsen, som du kan bruge til at dekorere med ovenpå det lag marengs, du lige har smurt på isen. 
  5. Sæt desserten i en forvarmet ovn på 230 grader almindelig over- og undervarme i ca. 5 minutter, eller til marengsen er gylden. 

Udfordrende indbagt is

Har du lavet indbagt is før og kunne godt tænke sig at blive udfordret på opskriften? Vi har her fundet en opskrift, hvor det kræver lidt mere overskud og tid end den ovenstående opskrift. Her skal du nemlig selv lave bunden og isene – ja, du læste rigtigt. Der er flere is i denne udgave.

Til denne opskrift skal du bruge følgende til ca. 10 personer:

Nøddebund:

  • 100 g æggehvider
  • 40 g rørsukker
  • 60 g hasselnødder
  • 60 g mandler
  • 1 tsk. kartoffelmel
  • 100 g mørk chokolade (kan undlades)

Nutella is:

  • 200 g nutella
  • 200 g kondenseret mælk
  • 3,5 dl piskefløde

Hindbæris:

  • 200 g hindbær, frosne eller friske
  • 20 g flormelis
  • Kornene fra 1 vaniljestang
  • 200 g kondenseret mælk
  • 3,5 dl piskefløde

Marengs: 

  • 4 pasteuriseret æggehvider
  • 250 g sukker

Fremgangsmåde:

Nøddebund:

  1. Tænd ovnen på 165 grader varmluft.
  2. Pisk æggehviderne til de er stive. Tilsæt derefter sukkeret lidt ad gangen, mens du stadig pisker, til marengsen er sej.
  3. Hak mandler og hasselnødder groft i en minihakker.
  4. Vend nødderne sammen med chokolade og kartoffelmel.
  5. Vend det forsigtigt i æggehviderne.
  6. Beklæd en springform på 23 cm med bagepapir i bunden.
  7. Fordel massen i springformen.
  8. Bag nøddebunden i ca. 35-40 minutter.
  9. Lad den køle af. 

Nutella is:

  1. Rør den kondenseret mælk og nutella sammen.
  2. Pisk fløden til en let skum og vend det sammen med nutellamassen.
  3. Hæld det i en silikone halvkugle form, ellers kan du også beklæde en skål med husholdningsfilm i bunden og opad siderne som alternativ. 
  4. Stil formen eller skålen i fryseren, mens du laver hindbærisen.

Hindbæris:

  1. Tø hindbærrene op, medmindre du bruger friske hindbær, og bland dem med flormelis.
  2. Bruger du frosne hindbær, er det en god idé at si noget af saften fra hindbærrene fra. 
  3. Bland kondenseret mælk, vaniljekorn og hindbærrene.
  4. Pisk fløden til en let skum og vend det hele sammen til en ensartet ismasse. 
  5. Hæld hindbærisen over nutella isen og stil det tilbage i fryseren.
  6. Når hindbærisen er lidt frossen placeres nøddebunden ovenpå. 
  7. Frys gerne kagen til dagen efter, eller i mindst 8 timer. 

Marengs:

  1. Pisk æggehviderne og tilsæt sukkeret langsomt lidt ad gangen, mens du pisker ved høj hastighed, til det er en blank og sej marengs.
  2. Put halvdelen i en sprøjtepose og klip et hul i bunden. Lad den anden halvdel blive i skålen.
  3. Vend kagen ud på en bradepande med et stykke bagepapir på. 
  4. Marengsen i skålen smøres ud på kagen, så hele isen er dækket til. 
  5. Marengsen i sprøjteposen kan du bruge til at lave et mønster og dutter med på kagen. Det er selvfølgelig valgfrit. Vælger du ikke at bruge marengsen i sprøjteposen, kan du fryse det ned og gemme det til en anden gang. 
  6. Sæt desserten i en forvarmet ovn på 230 grader almindelig over- og undervarme i ca. 5 minutter, eller til marengsen er gylden. 

Synes du, det er kedeligt med en ovn, så kan du i stedet bruge en gasbrænder – eller en grill ligefrem, hvis du vil udfordre dig selv. Uanset, hvad du vælger, skal du holde godt øje med desserten, for tricket er nemlig, at isen ikke må smelte, mens marengsen skal blive gylden og sprød ved hjælp af varmen.