5 fordele ved koffeinfri kaffe

Koffeinfri kaffe er det ikke noget pjat? Det tænkte du sikkert, da du læste overskriften, men lad os tegne et billede for dig, så du kan genoverveje den tanke.

Hvor skønt ville det ikke være med en dejlig kop kaffe om aftenen, mens du ser et afsnit af en god tv-serie med benene smækket op i sofaen? Men du ender sikkert altid med ikke at gøre det, fordi du værdsætter din søvn. Det kan vi sagtens forstå, for det gør vi bestemt også.

Hvis du ligesom os tænker, at det kunne være skønt at nyde smagen af kaffe uden at bekymre sig om skønhedssøvnen, så synes vi, at du skal læse videre. Vi har nemlig nogle gode bud på koffeinfri kaffe og fordelene ved det, så du med ro i sjælen kan drikke en kop kaffe om aftenen efterfulgt af en god nats søvn.

Illy hele bønner Koffeinfri Classico Kaffe 250g

Med Illy Decaf får du en kaffe, der har en koffeinprocent helt ned på 0,05%. Du får selvfølgelig også den behagelige og fyldige smag, som man forventer af en klassisk italiensk kaffe. Smagsmæssigt minder den om den klassiske Illy Medium Roast, men er mere sød i det på grund af den manglende koffein. Den har også samme komplekse aroma som Illy Medium Roast med noter af jasmin, orangeblomst og karamel. Styrkemæssigt ligger den lige over midten.

Peter Larsen Kaffe Koffeinfri hele bønner 400g

Kaffen fra Peter Larsen er klassisk mild og rund i smagen. Bønnerne er dyrket i Colombia og er 100% Arabica, samt Fairtrade certificeret. Peter Larsen Kaffe er kendt for deres høje kvalitet i over 100 år, og derfor er de også en af de største kaffeleverandører i Danmark. Kaffeposen har genluk funktion for at holde bønnerne friske og bevare aromaerne efter åbning. I forhold til fyldighed, syrlighed og ristning ligger kaffen lige over midten.

Clipper Latin American Koffeinfri Instant Kaffe 100g

Clippers koffeinfri kaffe er en økologisk instant kaffe. Den er mediumristet med en dejlig blød og rund smag, som er lavet på latinamerikanske Arabica bønner, og frysetørret uden brug af kemikalier. Arabica bønnerne anses generelt for at være den mest velsmagende og afbalancerede kaffe.

Peter Larsen Kaffe FORMALET BLANDING 99 KOFFEINFRI 400g

Fairtrade certificeret. For den optimale kaffeoplevelse brygges kaffen ved en temperatur på 92-95° og med frisk, kold vand. Den anbefalede dosering er 6-7 g. pr. kop (1,5 dl).


Hvad er koffeinfri kaffe?

Den mest almindelige opfattelse af koffeinfri kaffe er, at det er kaffe, som slet ikke indeholder koffein – og det skulle man da også tro, når det nærmest ligger i ordet, at det er kaffe uden koffein. Sandheden er dog en anden. Koffeinfri kaffe (og te) indeholder nemlig en spormængde af koffein på omkring en til to procent. Det svarer til en kop te, men da det er så lille en mængde, at det ikke har nogen opkvikkende effekt, kaldes det koffeinfri kaffe. En til to procent koffein kan virke lidt, men indtager du mange kopper i løbet af dagen, kan det i sidste ende blive en okay mængde. Vær opmærksom på det hvis du er følsom over for koffein. På nedenstående billede kan du se, hvor meget koffein der er i forskellige drikkevarer.

koffeinfri kaffe
Mængden af koffein i forskellige drikkevarer

Produktion

Kaffe kommer fra en kaffebønne, som bliver høstet fra en kaffeplante, og kaffeplanten indeholder koffein fra naturens side af. Koffein kan findes i hele planten, selv i kaffeplantens blade. Når man fjerner koffein fra kaffen, sker det i behandlingen af kaffebønnerne, mens de stadig er grønne, og inden kaffebønnerne bliver ristet. 

Der findes to forskellige tilgange til at udtrække koffeinen fra kaffebønnerne: kuldioxid og organiske opløsningsmidler (ethylacetat eller dichlormethan). Forskellen på de to metoder er, at brugen af organiske opløsningsmidler medfører, at kaffebønnerne mister noget af smagen. Det er årsagen til, at du kan støde på nogle varianter af koffeinfri kaffe, der ikke har den samme genkendelige smag ligesom almindelig kaffe. Brugen af kuldioxid opretholder derimod kaffebønnernes aromatiske egenskaber og smagsstoffer, herunder de gavnlige antioxidanter. Lavazza er et eksempel på en virksomhed, der benytter sig af metoden med kuldioxid.

5 fordele ved koffeinfri kaffe

Der er mange gode grunde til, at du skal vælge en koffeinfri kaffe frem for en almindelig kaffe.

  1. Du undgår at fylde en masse unødvendig koffein i kroppen. Lidt koffein skader ikke, men får du en stor mængde i løbet af dagen, kan du opleve store svingninger i dit energiniveau. Du kan måske også ligefrem en ubehagelig hjertebanken, som kan minde lidt om stress.
  2. Med koffeinfri kaffe kan du være sikker på, at du falder i søvn om natten. Det behøver dog ikke kun at være om aftenen, du indtager det.
  3. Hvis du drikker koffeinfri kaffe i løbet af dagen, kan du holde dit naturlige energiniveau og undgå de store udsvingninger hvad angår humør og energi.
  4. Du undgår bivirkningerne ved almindelig kaffe. Det kan være kvalme, søvnproblemer, hovedpine, rastløshed, hjertebanken og en uro i kroppen, som med andre ord kaldes for abstinenser. Abstinenserne leder til, at du gradvis får brug for mere og mere kaffe, før du oplever kaffens virkning, og at abstinenserne forsvinder for en tid, inden de vender tilbage igen. Det er derfor, at kaffe også kaldes flydende stress.
  5. Du undgår at skulle vente på, at koffeinmængden i blodet falder. Du kan nemlig ikke falde i søvn inden da. Koffein har nemlig en halveringstid på omkring 5 timer. Det vil sige, at det tager ca. 5 timer, før halvdelen af koffeinen er nedbrudt i kroppen.

Er koffeinfri kaffe sundt?

Koffeinen udtrækkes som sagt, hvilket kan ske med metoden “superkritisk ekstraktion”. Det er en uskadelig metode, som ikke efterlader rester af den superkritiske væske i den koffeinfri kaffe.

Superkritisk ekstraktion er en separationsmetode. Her bringes en superkritisk væske til et stadie, hvor den kan fungere både som en væske og en gas, fordi varmen og trykket er så højt. Det gør, at væsken ikke gennemgår yderligere faseændringer. Til denne proces er kuldioxid et populært valg. Selve teknikken er også populær på grund af dens effektivitet, hastighed, og at den er miljøvenlig.

Den bedste koffeinfri kaffe

Vi drikker jo normalt kaffe for at få et ekstra skud energi og ikke for smagens skyld. Smag er noget, de fleste går op i, efter de har lært at drikke kaffe (eller har lært at udstå den bitre smag). Til at starte med drikker man kaffe for energiens skyld, da koffeinen reducerer hjernens forståelse af træthed og giver positive effekter. Det kan være udholdenhed, skærpet opmærksomhed og faktisk også en reducering af risiko for nogle sygdomme. En moderat mængde kaffe kan eksempelvis være med til at reducere risikoen for leverkræft. 

Men da koffeinfri kaffe ikke giver ekstra energi, er fokusset derfor i langt højere grad på kaffens smag. Du kan med fordel overveje koffeinfri kaffebønner og selv kværne dem derhjemme, da du på den måde kan bevare mest muligt af kaffebønnernes smag. Men du må ikke kværne dem på forhånd og gemme det i en pose, til du skal lave en kop kaffe. Det virker ellers meget fristende at være på forkant med det. Det må du ikke af den simple årsag, at kaffebønnerne mister deres aroma og smag, så snart de bliver kværnet. Vent derfor hellere med at kværne kaffebønnerne, til du skal bruge dem. Koffeinfri kaffebønner kan også til tider være billigere at købe end allerede formalet kaffe. 

En anden ting, du med fordel kan være opmærksom på, når du vælger koffeinfri kaffe, er, hvorvidt det er økologisk eller ej. Ved at købe økologisk koffeinfri kaffe sikrer du dig, at kaffebønnerne ikke har været udsat for sprøjtemidler og andre giftstoffer. Det er sundere for miljøet, og smagen i økologiske koffeinfri kaffebønner skulle være kraftigere og give en langt mere autentisk smag af kaffe. 

Ligesom med alt andet er koffeinfri kaffe en smagssag. Vi kan således heller ikke sige, hvilken koffeinfri kaffe du skal gå efter. Men vi kan sige, at det ville være en god idé at gøre sig nogle overvejelser omkring koffeinfri kaffe. Du kan tænke over, hvad du vil lægge vægt på i dit valg af koffeinfri kaffe. Vil du have mest fokus på kaffesmagen i forhold til ristning og noter? Vil du hellere have fokus på niveauet af koffein?

Ellers, er det bare om at afprøve nogle forskellige varianter, til du finder din favorit.

Har du brug for inspiration til din næste espressomaskine, har vi lavet et indlæg lige her, du kan læse.