Lav din egen whisky – Alt du skal vide

Har du altid drømt om at lave din egen whisky? Eller har du nogen i tankerne, som du tror vil elske at få dette sæt i gave? Så skal du bare have dette “lav din egen whisky” sæt.

Lav din egen whisky sæt

Do Your Whisky

 • 2 x 350 ml whiskyflasker af glas
 • 12 glasrør med botanicals
 • 6 whiskysten af rustfrit stål
 • 2 træpropper til dine whiskyflasker
 • Labels som du kan putte på din egen whisky
 • 3 inspirerende opskrifter

Hvis du køber dette lækre “lav din egen whisky” sæt, har du alt som du skal bruge til at lave whisky på nær en basis alkohol.

I denne artikel lærer vi dig alt du behøver at vide, for du kan lave din egen whisky. Er du ny til whisky? Så kan vi anbefale vores guide om whisky for begyndere.

Sådan vælger du en base

Når du skal udvælge en base at lave din whisky på, så har du i brede træk to valg. Du kan enten vælge, at tilføre mere smag til en whisky du har i forvejen, eller at lave din helt egen whisky fra en smagsneutral alkohol.

Vælger du at brygge videre på en eksisterende whisky, kan vi anbefale at bruge en single malt whisky, så der ikke er for meget kompleksitet i drikken i forvejen.

Hvis du derimod vælger at lave din egen whisky fra bunden, kan du til fordel vælge en smagsneutral vodka eller en endnu mere neutral sprit.

Hvilke botanicals er der i “lav din egen whisky” sættet?

I dette sæt er der 12 glasrør med i alt 9 forskellige botanicals.

De 12 glasrør i sættet indeholder følgende:

 • 2x ‘American Dream’ whisky chips af egetræ
 • 2x American Sweetheart’ whisky chips af egetræ
 • 2x ‘Dark Chocolate’ whisky chips af egetræ
 • Appelsinskræl
 • Chai mix
 • Kanel
 • Kakaobønner
 • Kaffebønner
 • Bird’s eye chili

Hvordan laver man whisky? – 7 nemme trin

Når der laves whisky på destillerier, modnes drikken på tønder, men med “lav din egen whisky” sættet, kan du modne whisky i en flaske.

 1. Vælg den opskrift du vil prøve. Der følger masser af inspiration med sættet, men det er kun din fantasi der sætter grænser.
 2. Hæld din basis alkohol i en af dine whiskyflasker.
 3. Tilføj dit valg af whisky chips.
 4. Lad din whisky modne i 2-4 uger et tørt og køligt sted.
 5. Smag din whisky til. Når du er tilfreds med smagen kan du filtrere whisky chipsene fra. Til det skal du bruge et kaffefilter og en tragt. Filtrer gerne din whisky over i en af dine whiskyflasker fra sættet.
 6. Tilføj dine udvalgte botanicals og lad din whisky trække indtil den har fået den ønskede mængde smag. Det kan tage et par dage, en uge eller måske mere hvis du vil have meget smag. Giv flasken et lille ryst hver dag mens din whisky trækker.
 7. Til sidst skal du filtrere dine botanicals fra på samme måde som med dine whisky chips.

Nu sidder du med din helt egen whisky! Så kan du bare glæde dig til at dele din kreation med andre.

Ekstra tips:

 • Hvis der stadig er rester af botanicals i din whisky, efter du har filtreret den, kan du sagtens filtrere den flere gange.
 • Hvis du allerede har “lav din egen gin” sættet fra samme producent, kan du til fordel bruge tragten derfra til at filtrere din whisky.
 • Du kan vælge at dekorere din whisky med et af dine egne labels.
 • Nu når du ved hvordan man laver sin egen whisky, vil du også have nemt ved at lave din egen rom. Hvis det lyder fristende, kan du læse vores artikel “Lav din egen rom“.

Derfor skal du bruge whiskysten

Er det vigtigt for dig at din whisky holder sig kold, mens du drikker den? Men er du træt af at den bliver fortyndet af de isterninger du bruger? Så bliver du nødt til at prøve whiskysten. Det fantastiske ved whiskysten er nemlig, at de holder din whisky kold uden at fortynde den.

De fleste whiskysten kan holde hele livet, og med dette “lav din egen whisky” sæt får du hele 6 af dem. De er endda lavet af rustfrit stål, hvilket holder din whisky kold i længere tid end andre materialer. 

Hvordan bruger man whiskysten?

Når du ved, at du skal bruge dine whiskysten, så skal du blot smide dem i fryseren i 2-3 timer. Til et glas anbefales 2-3 whiskysten. Placer dem forsigtigt i glasset og skyl med vand efter brug.

Forskellen på single malt og blended whisky

Der er mange forskellige slags whisky i verden, men i forhold til indholdet af en whisky er der helt overordnet to vigtige typer. Det er meget godt at kunne kende forskel på single malt og blended whisky, så du ved hvad du går ind til, når du køber en flaske whisky.

Blended whisky

Da det kaldes en blended whisky, giver det god mening, at denne type består af flere forskellige slags whiskyer, der er blandet i en flaske. Ofte er en blended whisky lavet med whisky fra forskellige destillerier. Det kan også være, at whiskyerne er fra forskellige årgange, eller at de er lavet på forskellige korntyper. Blended whisky er efterhånden blevet så populært, at nogle single malt whiskyer produceres med formålet om at blive brugt til en blended whisky.

Single malt whisky

I modsætning til blended whisky, kommer single malt kun fra et destilleri, og så laves det på helt rene sorter af fx byg eller rug. Af disse grunde har en single malt whisky også en mere særpræget smag. Nemlig fordi man bedre kan smage det unikke sted, som den kommer fra, og den metode som den er lavet med.

FAQ

Hvor lang tid tager det at lave min egen whisky?

Når du bruger dette “lav din egen whisky” sæt, skal du forvente at processen kan tage alt fra et par uger til lidt over en måned. Det afhænger primært af hvor meget smag du gerne vil have i din whisky.

Normalt lagres whisky i mindst 3 år, men det er ikke muligt med dette sæt. At destillere whisky privat er tilmed ulovligt, men med dette sæt får du en lovlig, nem og forholdsvis hurtig måde at lave din egen whisky på.

Hvordan opbevarer jeg min whisky?

Din whisky skal opbevares et tørt og køligt sted ved en stabil temperatur. Hvis en whisky bliver udsat for sollys, vil den nemlig miste noget farve og smag. Under disse forhold skulle din whisky godt kunne holde sig i mindst 6 måneder.

En uåbnet flaske whisky kan sagtens opbevares i flere år uden at tabe hverken smag eller aroma.

Hvor meget whisky kan man lave med et sæt?

Der er godt med whisky chips med sættet, så du kan lave mindst 3 flasker whisky hvis ikke mere.