Pingus vin er den mest eksklusive vin på vinmarkedet lige nu, og har været det længe. Pingus vin bliver nemlig kun produceret et sted og det er på vingården Dominio de Pingus, som er placeret i spanien. Vingården er drevet af den danske Peter Sisseck, som har skabt pingus vin. I denne artikel, fortæller vi lidt mere om historien bag Pingus vin, og hvad du kan glæde dig til at smage på, hvis du ender med at købe en flaske.
Det er en sjælden gang imellem at man kan få fingrene i en pingus vin, og derfor har vi samlet et udvalg af både pingus, men også vine hvor Peter Sisseck har haft en finger med i spillet- så du kan nyde lidt af hans magiske måde at producere vine på.
5 vine af Peter Sisseck
Flor de Pingus 2019
Denne rødvin er en vin du ikke vil undgå i din samling. Flor de Pingus er datteren af den oprindelige Pingus vin, og minder på mange måder om den originale, dog er den her mere frisk i smagen.
- Type: Rødvin
- Årgang: 2019
- Alkohol: 14,5%
- Størrelse: 0,75 L
- Område: Ribera del Duero, Spanien
- Producent: Dominio de Pingus
2017 Château Rocheyron
Et stor rødvin fra Peter Sisseck fra Bordeaux området. En fantastisk vin der møder alle dine behov. Fyldig rødvin fra 2017 der har dybe og en stærk koncentration.
- Type: Rødvin
- Årgang: 2017
- Alkohol: 14,5%
- Størrelse: 0,75 L
- Område: Bordeaux, Frankrig
- Producent: Chateau Rocheyron
CLOS D’AGON AMIC RED
En intens rød vin fra vingården Clos D’Agon i Catalonien. Her svinger Peter Sisseck taktstokken, og måden vinen er produceret på minder meget om den oprindelige Pingus.
- Type: Rødvin
- Årgang: 2016
- Alkohol: 13%
- Størrelse: 0,75 L
- Område: Catalunya, Spanien
- Producent: Clos d’Agon
CLOS D’AGON TINTO
En blandingsvin der er produceret af Peter Sisseck, som også står for produktionen af Pingus vin. En frisk lækker vin, med noter af frugt og lidt menthol.
- Type: Rødvin
- Årgang: 2014
- Alkohol: 13%
- Størrelse: 0,75 L
- Område: Catalunya, Spanien
- Producent: Clos d’Agon
CLOS D’AGON SELECCIÓN ESPECIAL
Denne rødvin er fyldig og lækker. Vingården Clos D’Agon har Peter Sisseck tilknyttet, som også lave pingus vin. Denne rødvin er fyldig og kraftfuld.
- Type: Rødvin
- Årgang: 2018
- Alkohol: 13%
- Størrelse: 0,75 L
- Område: Catalunya, Spanien
- Producent: Clos d’Agon
Historie om Pingus
For at skabe den perfekte vin, kræver det en fantastisk vindrue- og det må man sige pingus vinen har formået. Store vingårde starter med en stor vision og det samme gælder for Peter Sisseck´s eventyr. Sisseck havde en stor vision om at den vin han ville lave, skulle blive den næste store vin. Det skete da han i 1995 opkøbte Dominio de Pingus i Quintanilla de Onésimo i Valladolid-provinsen og hermed skabte mærket Pingus. Peter Sisseck havde en passion for ældre vinmarker i regionen, og havde en drøm om at skabe sin egen individuelle smag. Den drøm blev opfyldt i 1995 da han købte vingården, og købet blev den spæde start på et stort vin-eventyr der fortsat er i gang.
Peter Sisseck er født i Danmark og har altid haft en stor passion for vin. Peter smagte sin første tår vin da han var 8 og har været fascineret lige siden. Efter at have været i værnepligt besøgte han sin onkel i Spanien for at uddanne sig som ønolog. En ønolog er en rådgiver for vinegårde, og deltager i hele processen fra drue til vin. Han ankom til Spanien i 1993, og har sidenhen tilbragt 30 år i Ribera del Duero. I starten arbejdede Sisseck på Hacienda Monasterio, en vingård i Spanien. Efter nogle år, fik Sisseck øjnen op for regionens potentiale og fik lyst til at skabe sin egen kvalitetsvin.
En rejse der startede med at skulle være et kort ophold, blev nu til en drøm der gik i opfyldelse for Peter Sisseck.
Begyndelse på Pingus
I jagten på drømmen om at få sin egen vin ledte Peter efter en vingård. Sisseck var på udkig efter en gammel vinmark, der havde gamle vinstokke. Hans søgen ledte ham hen til La Horra, hvor han endelig fandt det han ledte efter. Nemlig en ældgamle vinmark der aldrig havde været behandlet med pesticider. Peter Sisseck slog til, og købte marken. Det første år, lånte han naboens garage og den første pingus vin blev til.
Peter Sisseck havde et enkelt mål med vinen, og det var at lave en ærlig vin, fra indianske vinstokke- og med den vision lavede Peter Sisseck historie.
Pingus blev som den første spanske vin, løftet på podiet over 100 af de bedste vine i verden. Noget af en bedrift som en ny vinmagere. Det er kun gået op af bakke for Peter Sisseck siden, hvor han den dag i dag, stadig laver en af de bedste vine i hele verden.
Skibsforliset med Pingus ombord
En historie der var med til at gøre pingus vin verdenskendt, var skibsforliset ved Azorerne ved Portugal. En historie der stadig løber over folks munde, når snakken lander på pingus vin.
Vinanmelderen, Robert Parker, smagte som en af den første Peter Sisseck´s Pingus vin i 1995, og gav den 95 p. Det er det højeste en spansk vin har opnået hos ham. Den flotte anmeldelse sendte derfor efterspørgslen, verden over, op for Pingus vin. Men da den første sending af Pingus skulle sejles til USA, sank skibet ud for azorerne ved Portugal, hvilket gjorde prisen på vinen meget høje for en stund. Efter skibsforliset blev det aldrig forsøgt reddet, eftersom det ville koste for mange penge for den nystartet Peter Sisseck. Derudover må man ikke sælge vin der er modnet under vand i USA. Der er dog aldrig nogen der har begivet sig ud i at fiske vinen op igen. Selvom den vin ville være mange penge værd den dag i dag.
Det var en hårdt start for pingus vin, men der er ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet. Skibsforliset fik nemlig folk til at tale om pingus vin, og priserne på vinen steg meget lige efter.
Det specielle ved Pingus vin
Det var dog ikke kun efter skibsforliset at pingus vin var dyr, men den har haft en høj pris lige siden. Det skyldes at pingus vin er en speciel vin, og der bliver ikke produceret så meget af den årligt. Det gør at udbuddet er lille, men efterspørgslen er stor. Dermed kan vinforhandlere tillade sig at sætte prisen så meget op, da folk der gerne vil investere i vinen gør det uanset pris. Der bliver ikke producere så meget af pingus vin årligt, det er også med at gøre efterspørgslen på vinen stor, eftersom den har meget høj status blandt vinentusiaster.
Peter Sisseck har prøvet at afhjælpe den store efterspørgsel ved at producere andre vine, så alle kan få muligheden for at smage pingus. Der er dog kun én pingus vin. De andre vine Peter Sisseck producere ikke er med druer fra Dominio de Pingus, men i stedet druer fra nabogårdene. Dog bliver vinen lagret på de samme fade, og derved får smag af den oprindeligt pingus vin.
Forskellige slags pingus
Peter Sisseck har udviklet 4 forskellige slags pingus vin den første er Grand vin, og er nok den de fleste kender til, eftersom det også er den vin han er blevet kendt for. Udover Grand vin har han udviklet Flor de Pingus som er andenvinen, PSI som er tredje vinen og til sidste Amelia som er den nyest ankommet til pingus familien.
Grand vin
Grand vin er den første og ægte Pingus. Det er en vin der er lavet på ældgamle vinstokke, der aldrig er blevet sprøjtet med pesticider, hvilket gør smagen så udsøgt. Netop dette er en af grundende til at vinen ligger i den prisklasse som den gør.
Grand vin er en eksklusiv vin, der ikke blive produceret særlig mange flasker af årligt. Grunden til at der ikke bliver produceret så mange flasker, skyldes at vinen kommer fra gamle vinstokke. Det gør at der ikke kommer særlig mange druer på vinstokken af gange, og dermed kan der kun produceres meget lidt af den. Endnu en grund til at vinen har den pris som den har.
Flor de Pingus
Flor de Pingus er andenvinen, som man kalder det. En vin der er lavet på druer fra vinmarkerne omkring Dominio de Pingus. Disse vinstokke er noget yngre, og har “kun” været til i 60 år. Denne vin er lavet med det amerikanske marked for øje. Vinen minder på mange måder om Pingus, rent kvalitets- og stilmæssigt. Derudover er Flor de Pingus en frisk og sprød vin, og noget billigere end den oprindelige Pingus.
PSI
PSI er tredje vinen og er et blend af 88% Tempranillo og 12% Grenache fra meget gamle vinstokke. Denne vin er fadlagret i 18 måneder på brugte fade fra Dominio de Pingus. Disse fade er med til at give vinen en særlig dybde og fylde. Denne vin er frisk og har en god syre.
Amelia
Den sidste, nyeste og nok mest ukendte vin Peter Sisseck laver. Denne vin produceres der kun 1-2 fade af årligt og er lavet med det amerikanske marked for øje. Druerne der bruges til at producere denne vin kommer fra vinstokke der blev plantet i år 1895. Denne vin ses ikke uden for USA, da den amerikanske vin importør snupper så meget af vinen, som han kan få fingre i.
Sådan drikker du en Pingus
Det er meningen du skal nyde vin, og normalt er det ikke så svært at nyde vin ordentligt. Bare servere din vin som du bedst kan lide at drikke den, og det er det. Nemmere bliver det altså ikke.
Dog ville vi anbefale, at når du skal drikke en pingus skal den drikkes med manér. Det kan derfor være, når det kommer til Pingus vin, at du skal gå lidt mere op i det. En vin til mange tusind kroner skal nemlig have respekt.
Pingus er en af de største vine i hele verden, og det kræver derfor også lidt ekstra at drikke den, ikke meget, men lidt. For når du endelig har brugt mange tusind kroner på en vin, ville det også være ærgerligt at lade den gå til spilde og drikke den af et papkrus.
Vi kommer her med tre tips til hvordan du skal opbevare, servere og drikke din pingus vin, så du får det bedste ud af flasken.
Sådan lagre, servere og drikker du en pingus
Pingus vin er en seriøs og ærlig vin, som har scoret mange point verden over når det kommer til vin. Det er altså også en dyr vin der kræver respekt når man drikker den. Her kommer tre tips til hvordan du skal nyde din næste pingus.
Lagring
Når du lagre pingus vin er det vigtigt at den ikke er placeret i direkte sollys, da det vil ødelægge vinen fuldstændig. Det er bedst, hvis du har en vinkælder eller et vinkøleskab, da det sikre en fast temperatur for din pingus vin. Det er vigtigt at du lagre din vin på siden, så den holder proppen fugtigt, og dermed sikre at korkproppen ikke tørre ud.
Hvis du ikke har en vinkælder eller et køleskab til vin, skal du bare sørge for at vinen ligger køligt og mørkt. Det er også vigtigt at temperaturen, hvor du opbevare din vin, er stabil og dermed ikke svinger for meget.
Denne vin skal lagres i mange år, og du bør ikke drikke den før den har ligget i 10 år.
Servering
Når du langt om længe skal servere din pingus vin, og har fundet en begivenhed hvor den er værd at drikke. Skal du gøre lidt klar dagen inden. Du skal nemlig stille din pingus vin op dagen før, så bundfaldet kan falde til bunds, så det ikke er det første du drikker.
Før du drikker den, på dagen, skal den stå og ilte i en time. Det sikre at alle aromaerne og smagsnuancer kommer frem, og sikre dig at du får det meste ud af den pingus vin.
Sådan drikker du pingus
Når dagen er kommet hvor du skal drikke din pingus vin, er det en personlig præference for hvordan du skal drikke den og du skal gøre som du bedst kan lide at gøre. Vi vil dog sige, nyd hver eneste dråber og brug dine øjne, næse og mund for at få det meste ud af vinen.
Hvordan smager en pingus
Pingus vin er ikke bare vin. Det er en stor vin, og den er meget eksklusiv. Derfor bør du også vente med at drikke vinen til du har tid til at nyde hver eneste dråbe. Pingus vin har en fyldig smag og er meget intens. Den har flere lag af nuancer i eftersmagen og en kraftige aroma der slår igennem. Vinen har en god dyb sødme og en duft af solbær, lakrids, cigaræske og egetræ. Smage der komplimenterer hinanden godt, og giver vinen en tyngde og fylde der får dig til at drømme.
Pingus vin er en rødvin der er, for den lidt mere rutinerede vindrikker, eftersom den har en meget fyldig krop. Det vil sige at det er en vin med meget kraft, tannin og syre. Vinen er lavet på 100% Tempranillo druer fra området Ribera Del Duero.
Pingus vin er en eksklusiv vin, og bør derfor nydes på bedst mulig hvis. Det er sjældent at man har muligheden for at få fingrene i en flaske pingus, men hvis du gør, kræver det nydelse.
Hvordan får man fingrene i en Pingus vin?
Det er sjældent du har muligheden for at få fingrene i en pingus vin, derfor har vi også givet dig nogle bud på andre vine, der kunne være oplagte. Peter Sisseck´s pingus har så høj status at selv, når Peter har haft en finger med i spillet på vine, bliver de ofte meget populærer. Vi har udvalgt nogle af de vine Sisseck har været med til at udvikle, dem finder du øverst på siden.