Ripasso-vinen er en undervurderet vin, hvis du spørger os. Det er ikke den nemmeste vin at finde her i Danmark. Hvilket er trist, da vinen har en fantastisk smag. Så hvis du leder efter en helt perfekt rødvin til dit næste store familiearrangement eller en vin til at fejre din hverdag, så får du svarene her. Vi vil gøre vores bedste for at informere omkring alt, du kunne ønske dig at vide.
6 af vores favorit Ripasso vine
Valpolicella Ripasso Classico
Hvis du leder efter en Ripasso vin, som virkelig kan imponere alle dine gæster, så tror jeg ikke, du behøver at lede videre.
Helt kort fortalt, så er dette en vin, som år efter år, vinder præmier og får topanmeldelser. Og vi er slet ikke i tvivl om, at denne årgang 2019, kommer til at være en klassiker i fremtiden.
- Duft af kirsebær
- Perfekt afbalanceret smag
- Vinproducent med meget erfaring
Progetti Agricoli Ripasso della
Hvis du er typen, ligesom mig, som heller ikke helt kan undvære de grillede bøffer i vintertiden, men du alligevel også gerne vil have et godt glas vin til, så bør du smage denne Ripasso.
Vinen har en fantastisk smag og en syrlighed, som bare passer helt perfekt til grillet kød. Vinen har desuden fået utrolig mange gode anmeldelser igennem de sidste 4 år.
- Aromaer af bær og blommer
- Egner sig perfekt til grillmad eller kød
- Bør serveres ved 18-20 grader
Ripasso – Valpolicella Classico Superiore
Druerne til denne dejlige vin er blevet håndplukket, og sorteret i løbet af de første 10 dage i oktober hvert år.
Så ikke nok med, at du får en dejlig vin, som egner sig rigtig godt til ostebordet, du får også en vin, hvor du ved, at kvalitetskontrollen er perfekt, da det kun er de bedste druer, som bliver brugt.
- Håndplukkede druer
- Halvtør smag
- Bør åbnes 1 time før servering
Valpolicella Superiore Ripasso 2022
Her har vi en personlig favorit. En solid Ripasso vin fra Bennati i Italien.
En smag som kan beskrives som værende tildels brombær og chokolade. Det er klart en vin, vi ville benytte som gave, eller hvis du skal spise en steg. Vinens aroma er både af mørke bær og tørrede frugt – uden at virke som en dessertvin.
- Aroma af forskellige bær og frugter
- En lidt tungere vin, så god til måltider
- Bør serveres ved 17-19 grader.
Ripasso Valpolicella Doc Superiore
Hvis du ikke har det store kendskab til de forskellige Ripasso vine, så er dette et godt sted at starte, da smagen ikke er alt for tung.
Du kan altså sagtens tage et glas bare for at nyde vinen. Vi synes dog, at Valpolicella Doc Superiore passer bedst til et måltid. Så hvis du gerne vil prøve en Ripasso vin, så er dette en god start.
- Mild smag
- Leveret direkte fra vingården
- Vinen bør serveres ved stuetemperatur
Serego Alighieri
Sidst, men ikke mindst, har vi Serego Alighieri. Det kan faktisk diskuteres, om denne vin overhovedet er en Ripasso. Men da den dækker de samme kriterier, og bare er en fantastisk vin, så vil vi alligevel dele den med dig. Smagen er meget tør, men har stadig elementer af søde frugter og bær. Så er dette helt klart en vin der anbefales til julemiddagen.
- Serveres ved 17-19 grader.
- Aromaer af jordbær og andre søde krydderier.
- Perfekt til forskellige former for kød.
Hvad er en Ripasso?
Der er faktisk mange mennesker, som ikke er helt klar over, hvad Ripasso faktisk betyder. Selve navnet kommer fra det italienske ord ripassare, hvilket betyder at passere igen. Denne forklaring er meget passende til en Ripasso. Grunden er, at en Ripasso ikke er en form for vin, men retter en meget gammel brygningsmetode. Hvis du har kendskab til brygningsmetoden på en Amarone vin, så er det lidt den samme teknik, der bliver gjort brug af.
Druerne bliver lagt i et rum, hvorefter at meget af vandet bliver fordampet og dermed stiger sukkerkoncentrationen i druerne. Druerne mister omkring 30-40 af deres samlede vægt under tørringen. Når druerne er blevet tørret, så bliver de derefter presset. Herefter bliver mosten fra druerne gæret ved en lav temperatur, denne gæring sker oftest i foråret, da druerne bliver plukket i det sene efterår.
Efter at vinen har været lagret på fad i et par år, normalt 20 til 40 måneder, så bliver der tilføjet de bedste kvaliteter fra Amarone kvaset. Når dette er sket, så kommer vinen igennem en andengæring. Ved denne andengæring tilføres der mere af alt – altså mere i form af alkoholprocent, smag, fylde og farve. Dette er denne anden passering, som giver vinen navnet Ripasso. Da vinen passerer gæringen mere end så mange andre vin arter. Så hvis du ved, du nyder en god Amarone vin, så bør du virkelig prøve en Ripasso.
Hvor kommer Ripasso vinen fra
Både ripassoen og Amaronen kommer fra et område i nordøstlige Italien ved navn Valpolicella. Området er primært kendt for disse 2 forskellige former for vin, hvor Amaronen er kendt som værende den ældste af vinene, og Ripassoen er efternøleren.
Selve navnet Valpolicella betyder: “dalen med de mange kældre”, hvilket er et kælenavn, som området fik under romerriget.
For mange år siden var området også kendt for deres kendte dessertvin, Recioto, hvilket også er en fantastisk sød vin. Dog er dette ikke længere, hvad de fleste personer associerer området med, da Ripassoen og Amaronen er blevet mere kendt i omverden – og derfor overskygget af deres forfædre.
Hvilken mad spiser man Ripasso til?
Der findes forskellige former for Ripasso, da det ikke er en beskyttet titel, som Asti eller så mange andre vine. Det betyder, at det være lidt svært at komme med klare forslag til, hvad man spiser sammen med en Ripasso vin. Dog vil vi mene, at de fleste Ripassoer, som vi har prøvet, passer godt sammen med forskellige former for kød, især rødt kød.
Vi vil faktisk mene, at den er meget passende til forskellige former for større måltider, så hvis du sidder med en 3 retters menu, så vil det være passende at servere vinen sammen med kødet, hvis der er kød på menuen. Ellers er der også mange, som anbefaler den til julemiddage, da vinen skulle passe perfekt til det store julebord.
Derfor kaldes den også julevinen
Ripasso vinen har fået sig et kælenavn hos mange danskere – nemlig julevinen. Hvorfor den har fået dette navn, det skyldes mange større supermarkeder, som har valgt at bruge den i deres julesortiment.
Men dette er ikke hele historien! Mange vinhandlere anbefaler den også til julebordet, grundet dens fyldige smag og dens dejlige syrlighed.
Derfor er der mange danskere, som er begyndt at bruge denne italienske vin som en mindre juletradition. Mange vinhandlere fortæller, at de tydeligt kan mærke stigningen i salget af Ripasso vine i løbet af december – både til spisebordet, men også som en værtindegave. Så derfor er det meget passende at kalde den en julevin.
Skal man vælge Ripasso eller Amarone?
Ved et hurtigt kig, så kan man nemt blive forvirret af disse to forskellige vine, da de minder utrolig meget om hinanden. Dette skyldes den samme gæringsmetode. Og med en lighed i både oprindelsessted og smag, så er det forståeligt, at der kommer misforståelser mellem disse vintyper.
Dog er Amarone en beskyttet titel, hvilket vil sige, at der skal være specifikke krav, der er dækket, før en vin kan kaldes en Amarone. Det samme er dog ikke gældende for Ripasso, så i princippet kan alle vine kalde sig selv for en ripasso. Dette er også grunden til, at det kan være svært at finde to ens varianter af Ripasso, da der ikke er nogle klare regler om, hvad der faktisk gør en vin til en ripasso.
Kvalitet og pris på Ripasso
Siden der ikke er nogle regler om selve navnet Ripasso, så påvirker dette selvfølgelig både prisen – men også kvaliteten af vinen. Der findes nogle virkelige gode ripassoer, som har en virkelig høj kvalitet – også til en fair pris. Men du kan også være uheldig at finde en flaske, som bare ikke lever op til dine krav. Vil du være på den sikre side, kan du altid tage fat i en professionel eller læse om de forskellige vine online, og hvad der bliver anbefalet.
Druen bag teknikken
Ripasso vinen er normalt brygget på en del forskellige druer, men primært er det en blanding af Corvina, Corvinone og Rondinella. Der kan også være andre producenter, som bruger andre druesorter, dog udgør disse andre druesorter sjældent mere end 10% af den samlede mængde i vinen.