Vegansk slik – alt du bør vide om det

Vegansk er blevet en større og større ting herhjemme, og hvad end du besøger en restaurant eller supermarked, så kan du finde veganske alternativer. Så hvorfor ikke også vegansk slik? Men det kan du netop også! 

Hvilket vegansk slik findes der?

Selvom at vegansk slik stadig er en forholdsvis ny ting, så findes der efterhånden allerede et stort udvalg af det til dig, der ønsker veganske muligheder. Når det kommer til vegansk slik, vil du oftest kunne finde muligheden inden for: 

  • Vingummi 
  • Lakrids 
  • Skum 
  • Karameller 
  • Chokolade 

Så der er altså et udvalg, der dækker lidt af hvert. Så det er meget vel muligt at blande en slikpose med favoritten – også selvom at du ønsker det vegansk. 

Hvad vil det sige, at noget er vegansk?

Men hvad vil det helt præcist sige, at mit slik er vegansk? Vegansk slik betyder, at det altid er lavet uden animalske ingredienser. Det betyder blandt andet, at der ikke er svinegelatin i, som man oftest ser brugt i f.eks. lakridser og vingummier. Det betyder også, at der ikke er mejeriprodukter i. For ja, selvom man ikke tænker over det, så er der faktisk oftest mejeriprodukter i både chokolade og karameller. 

En anden ting, som mange ikke ved, er, at rød farve, i f.eks. dine vingummier, kommer fra lus. Det er altså farve fra lus, der giver dine vingummier den røde farve. Køber du vegansk, så er der selvfølgelig ikke farve fra lus i. Så er der i stedet blevet brugt farve fra bær, frugter eller grøntsager. 

Hvorfor spiser man vegansk slik?

Der kan være flere grunde til, at nogle vælger at spise vegansk. Nogle spiser vegansk på grund af deres egen sundhed. Det kan skyldes, at de har allergier over f.eks. mejeriprodukter og dermed holder sig væk fra alt, der kan indeholde det. Og i stedet for at skulle undvære helt, så er veganske muligheder alletiders ide. Men det kan også skyldes holdninger. Ligesom at nogle er vegetar, fordi de ikke vil spise dyr, så går det samme gældende for veganer. Det spiser bare intet, der kommer fra et dyr – også selvom det ikke betyder, at den har måtte lade livet. Grundene kan altså være mange for, at du, eller en du kender, køber vegansk slik. 

Smager det som almindeligt slik?

Da indholdet ikke er det helt samme, kan det smage anderledes. Det er dog meget forskelligt fra person til person, hvor forskelligt de synes, at det smager. Så du må teste det selv og finde ud af hvilke, der er netop dine favoritter.