Vin til Hummersuppe | Din 2024 Guide

Hvis din hummersuppe er hjemmelavet eller måske bare købt, kan det godt være svært at vide, hvilken vin til hummersuppen du skal vælge. Derfor går vi igennem de forskellige typer hummersupper, samt vine dertil for at højne aftenens højdepunkt med det perfekte mix. Men når man vælger en hummer, er det heller ikke nemt. Der findes både sorte og røde hummere, samt de lidt mere lyserøde jomfruhummere, som alle 3 har forskellige smagsoplevelser i deres fremtoning. Se vores bedste vin og skip forklaringen, eller følg vinene til den uddybende forklaring.

2 forskellige vin til hummersuppe

Pfaffl Chardonnay Grand Reserve Vision (2016)

En frisk hvidvin til den klassiske hummersuppe uden nogen kraftigere smage, hvortil en cremet eftersmag af træ-frugt og fersken præger smagen. Vinen har en sød duft af pære, som en forfrisker inden den nydes.

  • “European Winery of the year” i 2016
  • 14,5% alkohol
  • Hvidvin
  • Druer: Chardonnay

Napa Valley – Château Montelena Chardonnay (2019)

En letter herlig hvidvin med en kølig fersken fornemmelse af citrus og krydrede noter fra fadlagringen. En meget velbalanceret hvidvin med en stærk karakter af frugtsyre, blandet med en dyb frugtsmag.

  • Med i filmen: Bottleshock
  • 14% alkohol
  • Hvidvin
  • Druer: Chardonnay

Hvad drikkes typisk til hummersuppe?

Selvom der oftest er flest, der foretrækker hvidvin til hummersuppe, kan rødvin også være en vinder for mange. Der er nemlig stor forskel på om hummersuppen er stærk eller om den er mild. Derudover er der også stor forskel på, hvilke smagsoplevelser man gerne vil have, når man udforsker med vin til hummersuppen.

Hvidvin til hummersuppe

Når folk snakker om hvidvin til hummersuppe, kan det godt være svært at vide, hvilken af de millioner af vin man skal vælge. Derfor har vi lavet en anbefaling af de hvidvin, vi mener passer bedst til hummersuppen.

  • Tysk vin på Riesling druen – Eventuelt fra Østrig, Frankrig, 
  • Vin på Sauvigon blanc druen – Enten fra Østrig eller New Zealand.

Derudover skal hvidvinen helst ikke serveres under 10 grader og ikke køligere, da kontrasten for varmen, kan blive for stor.

Rødvin til hummersuppe

Som nævnt er en hummersuppe typisk relativ mild i smagen – med en intens eftervirkning. Derfor vil det være svært at finde en vin, som ikke har en for kraftig, penetrerende smag, som overtager hummersuppens smag. Men af alle vine, vil en Amarone eller endnu bedre en Ripasso (Amarones lillebror) umiddelbart være det bedste match. Men har man en lækker bisque hummersuppe, vil en rødvin hertil være super god. Den har en kraftig eftersmag, som kan balancere med den lidt mere krydrede hummersuppe.

Når en vin skal serveres, peaker den ved 15-17 grader i næsten alle tilfælde. Tilfældet forekommer også for Amarone og Ripasso.

Champagne til hummersuppen

Selvom det ikke er vin til hummersuppen, kan en lidt mere kreativ løsning, hvis man gerne vil have lidt bobler samt en blanding af de søde og det bitre, være en champagne som en god middelvej. Vi anbefaler en champagne af den lidt sødere smag, og ellers ville en helt fjerde mulighed være en fino sherry til mixen. 

Igen skal champagnen helst ikke serveres under 10 grader, og typisk gerne mellem 10-14 grader grundet varme forskellen.

Hvilke typer hummersupper findes der?

Der findes et hav af hummersupper, men de mest kendte er jomfruhummer- og hummersuppe. Der findes dog forskellige måder at tilberede dem på, med fx suppe og bisque.

Hvad er forskellen på suppe og bisque?

Forskellen på suppe og bisque er gennem tiden ændret relativt. Til at starte med var en bisque suppe bare en tykkere suppe, med hvad nu kokken havde lyst til at putte i. Med tidens løb, er en bisque suppe blevet relateret mere og mere til en hummersuppe (stadig tyk), men ingredienserne hummer, jomfruhummer, krebs, rejer mm. 

Hvad er jomfruhummer og hvordan laver man det?

Jomfruhummer suppe er en sødlig suppe, typisk med en eftersmag af cognac, da man oftest tilsætter denne type alkohol. Er du i tvivl om, hvordan en jomfruhummer suppe kan laves, så får du lige en god opskrift på en lækker og smagfuld hummersuppe her:

Kogetid: 45 min. 

Portioner: 4 personer.

Ingredienser

  • 8 frosne eller friske jomfruhummere
  • 1 hakket løg
  • 2 fede hvidløg (pressede)
  • 3 spsk koncentreret tomatpuré
  • 50 ml (ca 4 skefulde) cognac
  • 750 ml hvidvin 
  • 2 dl fløde
  • 4dl fiskefond
  • Salt og peber efter eget behov
  • 1 spsk paprika
  • 1 tsk timian
  • ½ fennikel

Tilberedning

  1. Pil jomfruhummeren (helt “nøgen”) og knus/skær dem i mindre stykker. (gem halerne)
  2. Svits løg på panden med lidt olie, til de er godt gyldne.
  3. Kom jomfruhummeren ned til løgene, og svits dem med.
  4. Kom hvidløg, paprika og tomatpure og lad det brune en lille smule.
  5. Hæld cognac på og lad det koge op. 
  6. Tilsæt vin, fond og tilsæt fennikel
  7. Hæld suppen gennem en si.
  8. kom suppen tilbage i en gryde, og tilsæt fløden.
  9. Tilsæt salt og peber, efter eget ønske. 
  10. Svits jomfruhummerhalerne i lidt smør.
  11. Server suppen med timian på toppen eller som tilbehør.

Da suppen er i den sødlige ende, kan det være en god idé at finde en vin, der ikke er for kraftig i smagen, så den ikke overtager smagens helhed. For at gøre det nemt for jer, har vi undersøgt og udvalgt nogle vine, der ville være komplimenterbare, når man kigger på vin til hummersuppe (jomfru). Du kan med fordel se mere forneden:

Domaine du Colombier Petit Chablis (2020)

En herlig hvidvin til den sødere smag. Medium fyldig smag af træ-frugt og citrusfrugt, samt lidt æble som tilsammen danner en meget blød og glimrende smag til fiskeretter – specielt hummersuppe!

  • Serveres ved 10-12 grader
  • Kan gemmes i 2-3 år
  • Hvidvin
  • Chardonnay

Hvad er hummersuppe og hvordan laves det?

Hummersuppe er en meget gængs og relativ nem ret at lave, men kan serveres og symbolisere en lidt mere prestigefyldt fremtoning. Hvis du mangler inspiration til, hvordan en god hummersuppe ala hummerbisque kan laves, har vi en opskrift til dig forneden. 

Kogetid: 45 min

Portioner: 4 personer

Ingredienser:

  • 18 stk hummerhaler eller ca 10 hele hummere
  • 750 ml hvidvin
  • 4½ dl fløde
  • 40g smør
  • 60g tomatpuré
  • 2 gulerødder
  • ¼ knoldselleri
  • ⅔ porre
  • toppen fra fennikel
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 spsk timian
  • 2 hvidløg (fede)
  • 1 hakket løg
  • 2 laurbærblade
  • 50 ml (ca 4 skefulde) cognac
  • olie
  • salt og peber

Tilberedning

  1. Pil hummeren (helt “nøgen”) og knus/skær dem i mindre stykker. (gem halerne)
  2. Skyl, rens og skær grøntsager.
  3. Varm en gryde op med olie, og tilsæt efter skallerne fra hummerhalerne og lad dem stege i et par minutter. 
  4. Hæld tomatpureen, hvidløg, timian, rosmarin og steg sammen med hummerhalerne i ca 2 minutter. 
  5. VIGTIGT: Flyt gryden til den yderste plade og fjern evt. emhætte. Tilsæt cognac. Sæt ild til væsken i gryden (valgfri) og lad den være til den dør. 
  6. Tilsæt hvidvin (efter flammerne er væk), laurbærblade og dine hakkede grøntsager. 
  7. Lad hummerbisquen stå i ca 25 min. 
  8. Hæld suppen gennem en si. 
  9. Tilsæt indmaden og fløden i en ny ren gryde, indtil den har den rette konsistents. 
  10. Tilføj salt og peber efter eget valg. 

Hummeren har en lidt mere kraftig og intens smag, hvilket også betyder at man godt kan tillade sig at vælge en vin der har en lidt kraftigere smag. Den må dog ikke overgå hummerens intense og let sødlige smag. Derfor er det vigtigt at man ikke vælger en kraftigere vin, end som så. Vi anbefaler at man vælger en Bourgogne-vin fremstillet på Chardonnay, som den kraftigste vin. Alt sødere kan næsten gå til hummersuppen. Leder du efter vin til hummersuppe, men ved ikke helt hvilken der er bedst, kan du se med øverst samt nedenfor, hvor vi har valgt at fremhæve et par stykker.

Bodegas Bordoy Blanco Mares (2021)

En ellers meget fin vin, specielt hvis man ikke venter flere år med at drikke den. Meget balanceret smag, med en ellers fyldig drue, samt eftersmag af tørret tropisk, fersken og melon. En meget frugtig og sød vin.

  • Fra feriestedet Mallorca
  • Bedst indenfor det første år
  • Hvidvin
  • Druer: Chardonnay, Prensal, Giró Ros

Hvordan rengøres en hummer?

En hummer kan være svær at tilberede med dens enormt hårde skal. Derfor har vi lavet en guide til dig som gerne vil have hummer, men som ikke aner hvordan man lige tilbereder den. 

  1. Start med at koge den til den er færdig iht. den valgte rets opskrift og fremgangsmetode.
  2. Hold halen yderst og twist den, så skallen er aftagelig. 
  3. Tag godt fat i kløerne og vrid hele armen af.
    1. Brug en nøddeknækker og knus hummerens meget hårde skal. Kødet kan fjernes med en smal kniv og ellers kan man fjerne alle skallerne. 
    2. Er man rutineret kan man bruge en skarp kniv. Her knækker man hummerens mindste klo af. Herefter hakker man med knivens tætteste klinge imod den meget hårde skal tæt på kloen, og vrider (ikke presse). Derefter kan man stikke hummeren med spidsten af kniven, på langs med armen, og fører den helt ind til kloen. Den yderste del af kloen er ikke spiselig. 
  4. Tag en lang skarp kniv, vend hummeren på ryggen og skær da ned langs midten af hummeren. 
  5. Fjern øjnene. 
  6. Tag fat nederst på hummerens kød, og løft op. Denne del skulle gerne ligne en stor reje.
  7. Server evt. med kødet løst tilbage i hummerens skal.

FAQ