Whisky for begyndere – På opdagelse i en verden af smag

Kunne du godt tænke dig at lære mere om whisky? Er du på udkig efter en god flaske at starte med? Så har vi det, du leder efter i denne guide til whisky for begyndere.

Vores favorit til begyndere

Cardhu Gold Reserve Speyside Single Malt

Vi har udpeget denne whisky som den mest begyndervenlige blandt flaskerne på vores liste, fordi den har fået et ry for at være nem at drikke. Den har en sød og lækker smag af karamel, æbler og kanel. Så hvis du leder efter et godt sted at starte i whiskyens verden, kan vi i høj grad anbefale denne flaske.

Er du klar på noget lidt stærkere? Eller har du lyst til at udforske whisky fra forskellige lande og destillerier med forskellige stile? Så har vi dig også godt dækket. På denne liste vil du finde mange forskellige slags whisky, som alle er værd at prøve.

Cardhu Gold Reserve Speyside Single Malt

En sød whisky der er kendt for at være nem at drikke. Derfor er den et godt sted at starte, hvis man er helt ny til whisky. Smagen er lidt tør og har noter af eg, karamel, æbler og kanel. Duften har noter af karamel, jordbær og andre søde frugter.

  • Type: Single malt whisky
  • Alkohol: 40%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Speyside, Skotland
  • Destilleri: Cardhu

The Sexton Single Malt Irish Whiskey

Denne whisky har en mild og sød smag, der gør den til et godt valg for begyndere. Smagen har noter af nødder, tørret frugt og bikage, og så har aromaen noter af frugt. Whiskyen er lagret på sherry fade fra Spanien.

  • Type: Single malt whisky
  • Lagringstid: 4 år
  • Alkohol: 40%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Nordirland
  • Destilleri: Bushmills
Whisky for begyndere

Macallan Double Cask 12 YO Speyside Single Malt

Her har vi en whisky, der både er kraftig og sød. Et godt sted at starte sin whisky rejse. Smagen har noter af karamel, citrus, muskatnødder og sherry krydret ingefær. Duften byder på noter af bl.a. karamel, æble, vanilje og sherry fra fadlagringen.

  • Type: Single malt whisky
  • Lagringstid: 12 år
  • Alkohol: 40%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Speyside, Skotland
  • Destilleri: Macallan
Whisky for begyndere

Aberlour 12 YO Speyside Single Malt

Her har vi en sød og frugtig whisky fra Speyside. Smagen har bl.a. noter af både friske og tørrede frugter samt karamel, chokolade og kanel. Dufter er ligeledes frugtig og sød med mange af de samme noter.

  • Type: Single malt whisky
  • Lagringstid: 12 år
  • Alkohol: 40%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Speyside, Skotland
  • Destilleri: Aberlour
Whisky for begyndere

Bunnahabhain 12 Years Old

En velbalanceret whisky, der er en god introduktion til Islay whisky. Den har en røget smag, men også en masse noter af frugt der dominerer røgen. Duften har noter af tørret frugt med en smule sødme og salt.

  • Type: Single malt whisky
  • Lagringstid: 12 år
  • Alkohol: 46,3%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Islay, Skotland
  • Destilleri: Bunnahabhain

Buffalo Trace Bourbon Whiskey

Her har vi en amerikansk whisky lavet på majs og rug. Smagen har en kraftig sødme med noter af vanilje og eg samt en eftersmag med en anelse af lakrids. Dens duft er stærkt krydret med noter af vanilje og sød mynte.

  • Type: Bourbon whisky
  • Alkohol: 40%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Frankfort, Kentucky, USA
  • Destilleri: Buffalo Trace Distillery

Stauning Heather Maj 2019

Her har vi en lækker whisky fra Danmark med en sød, let røget smag med noter af bl.a. chokolade, nougat og lakrids. Whiskyen har en duft af mild røg, chokolade, brun farin og honning.

  • Type: Single malt whisky
  • Lagringstid: 5-6 år
  • Alkohol: 48,7%
  • Størrelse: 0,50 L
  • Område: Skjern, Danmark
  • Destilleri: Stauning
Whisky for begyndere

The Kurayoshi Pure Malt Whisky 12 Years

Denne blended whisky fra Japan er lavet af single malts fra både Japan og Skotland. Smagen har en let sødme med noter af vanilje, nødder og eg. Duften har noter af frugt, vanilje, hasselnødder og mandler.

  • Type: Blended whisky
  • Lagringstid: 12 år
  • Alkohol: 43%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Tottori, Japan
  • Destilleri: Matsui Shuzo
Whisky for begyndere

Laphroaig Quarter Cask

En ung, dynamisk og røget whisky med en intens smag af tørv. Når du smager den vil du bemærke sødme og blødhed, hvilket skyldes dens lagring på Quarter Casks.

  • Type: Single malt whisky
  • Alkohol: 48%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Islay, Skotland
  • Destilleri: Laphroaig
Whisky for begyndere

Heaven’s Door Tennessee Straight Bourbon Whiskey

En amerikansk whisky, der er lavet med 70% majs og med et højt indhold af rug. Navnet er inspireret af Bob Dylans sang, “Knockin’ On Heaven’s Door”, og det er faktisk også Bob Dylan selv der står bag whiskyen. Smagen har noter af karamel, eg og majs, mens duften har noter af kirsebær og mynte.

  • Type: Straight bourbon whisky
  • Lagringstid: 6 år
  • Alkohol: 42%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Tennessee, USA
  • Destilleri: Heaven’s Door American Whiskey

Highland Park Dragon Legend

En rig og røget whisky med en smag af tørv, varme krydderier, honning, vanilje og citronskal. Duften har mange af de samme noter samt æble, kirsebær og karamel.

  • Type: Single malt whisky
  • Alkohol: 43,1%
  • Størrelse: 0,70 L
  • Område: Orkney Islands, Skotland
  • Destilleri: Highland Park

Hvordan fremstilles whisky?

Whisky er lavet på en eller flere kornsorter. Disse er fermenteret byg, rug, hvede eller majs. Her er et overblik over hvordan whisky produceres på den mest simple måde:

Kornet

  1. Efter kornet er blevet høstet, lægges det i blød, hvilket tvinger det til at spire. Dette kaldes for maltning. Ved hjælp af denne process kan kornet omdanne mere stivelse til sukker end normalt.
  2. Det næste skridt er, at tørre kornet med varm luft så vandet fordamper, og maltningen stopper.

Brygning

  1. Nu begynder bryggeprocessen. Den tørrede malt knuses og blandes med varmt vand. Enzymer og stivelse trænger ud af malten og opløses i vandet. På denne måde skabes en væske der kaldes “mæsken”, og den vil efterhånden ændre udseende.
  2. Dernæst sier man skallerne fra malten fra. Det resulterer i et helt flydende produkt, der nu kaldes urten.
  3. Det næste man gør er at overføre urten til gæringstanke. Her tilsætter man gær for at starte gæringsprocessen. Når sukkeret fra malten mødes med gærcellerne, omdannes sukkeret til alkohol og kuldioxid.

Destillering

  1. Indtil nu har processen for at lave whisky været stort set det samme, som når man brygger øl uden humle. Det ændrer sig dog i dette trin. Når urten har gæret bliver den destilleret i kobberkedler. Typisk bliver den destilleret af to omgange.

Lagring

  1. Efter whiskyen er blevet destilleret har den som regel en alkoholprocent på 70%. Det næste der sker, er at den skal lagres i tønder. Det er disse tønder der kaldes for fade. De mest anvendte typer af fade er bourbon og sherry. Whiskyen skal lagre i mindst 3 år.

Fortynding

  1. Når whiskyen er færdig med at lagre, har den ofte en alkoholprocent på 50-65%. Derfor fortyndes den typisk med vand ned til 40-46%. Det betyder både, at den kommer ned på en alkoholprocent, hvor den er nemmere at drikke, men også at man kan producere større mængder af whisky.

Farvning

  1. Som det sidste er der hos mange masseproducerede whiskyer tilsat lidt farvestof for at give whiskyen en mørkere, mere indbydende farve.

Kunne du være interesseret i at lave din egen whisky? Det kan du prøve med et “lav din egen whisky” sæt.

Forskellige typer af whisky

De typer whisky som du oftest vil høre om er blended whisky og single malt whisky. Derudover er der også nogle andre betegnelser, der er værd at kende.

Blended whisky

En blended whisky er en whisky, der er en blanding af flere forskellige slags whisky. Som regel består en blended whisky af whiskyer fra to forskellige destillerier, men  Det kan være man blander to eller flere whiskyer fra forskellige fade, destillerier eller årgange for at lave en blended whisky. Blander man whisky lavet på forskellige kornsorter bliver det også en blended whisky. Så snart man blander to slags whisky, der afviger lidt fra hinanden, så har man en blended whisky. Med tiden er denne type whisky blevet så populær, at der er nogle whiskyer, der produceres udelukkende med det formål at blive brugt i en blended whisky.

Single malt whisky

Når single malt whisky produceres er det et krav, at der kun bruges en kornsort. Modsat blended whisky må en single malt ikke blandes med andre whiskyer. Denne type whisky har oftest en mere rig smag og intens lugt end en blended whisky. Man vil som regel også kunne smage den unikke karakter fra destilleriet, når man drikker en single malt whisky.

Grain whisky

Grain whisky er lavet på mere end en kornsort. Udover byg er det ofte rug, hvede og majs, der bruges til at lave grain whisky. De fleste flasker grain whisky har en rig og krydret smag. Ligesom single malt whisky har grain whisky en høj koncentration af stivelse, og så tilbringer denne type også lang tid på egetræsfade.

Single cask og double cask

En single cask whisky er defineret af, at den er lagret på et enkelt fad. En double cask er altså en whisky, der har startet sin lagring på et fad, og så er blevet flyttet til et andet fad, hvor den har fortsat sin lagring. Der er også triple cask whisky, som har været lagret på i alt 3 forskellige fade.

Bourbon whisky

Bourbon whisky produceres primært i Amerika. Det specielle ved denne type er, at den hovedsageligt er lavet på majs. Amerikansk bourbon whisky skal lagres på fade, der ikke er blevet brugt før.

Whisky rundt i verden

Whisky produceres i mange lande verden over på mange forskellige måder. Her er en oversigt over nogle af de mest populære whisky lande i verden.

Skotsk whisky

Whisky fra Skotland kaldes også Scotch, og er noget af det mest populære whisky i verden. For at en whisky må kaldes en Scotch, skal den være lagret på et egetræsfad i mindst 3 år. Mange whiskyer fra Skotland er dog lagret i længere tid. De fleste af de fade, der bliver brugt til at lagre Scotch, de har allerede været brugt til andre formål. Det er ofte fade fra bourbon whisky eller Sherry vin, der bliver brugt til at lagre Scotch.

For at en whisky må kaldes Scotch, skal den også indeholde mindst 40% alkohol. Whisky fra Skotland har ofte en røget smag og lugt. Det er fordi, at der typisk bliver brugt tørv i de brændeovne, som bruges til at tørre malten.

Irsk whiskey

Irsk whisky har sin oprindelse i det 12. århundrede, og er derfor en af de allerførste destillerede drikke i Europa. Whisky fra Irland er ofte lavet på enten maltet byg eller umaltet byg i kombination med andre kornsorter. Typisk har irsk whisky en mere blød smag med mindre røg end fx skotsk whisky. Det er fordi, at der i Irland, ofte bliver brugt lukkede ovne med kul i til at tørre bygmalten i stedet for tørv.

Amerikansk whiskey

Amerikansk whisky blev først produceret af indvandrere fra Irland og Skotland. Derfor minder fremstillingsprocessen også om dem de bruger i Irland og Skotland dog med nogle forskelle. Når en amerikansk whisky produceres, og den maltede byg skal tørres, så er det oftest varmluft der benyttes i stedet for kul eller tørv.

I dag foregår størstedelen af den amerikanske whisky produktion i staterne Kentucky og Tennessee. Den mest udbredte type whisky i Amerika er bourbon. Det er fordi majs vokser naturligt i Amerika, og det er netop majs der er den vigtigste ingrediens i bourbon. Kentucky står faktisk for produktionen af 95% af alt bourbon i verden.

Japansk whisky

Japan producerer nogle meget udsøgte single malt whiskyer, men har også et godt udvalg af blended whisky. Skotland er Japans store forbillede inden for whisky, og derfor bruger de også ofte whisky herfra i blended whisky. Der er generelt en stigende efterspørgsel efter Japansk whisky.

Dansk whisky

De få danske whiskyproducenter der eksisterer er meget nye. I de seneste år har dansk whisky dog tiltrukket meget opmærksomhed. Det er specielt destilleriet Stauning, der bl.a. har produceret en prisvindende whisky, der har fået meget omtale.

Whisky eller whiskey?

Du har måske lagt mærke til at whisky staves både med og uden “e”. Det varierer fra land til land hvordan ordet staves. I Skotland, Canada og Danmark staver man det “whisky”, mens man i Irland og USA staver det “whiskey”.

Er din whisky for stærk?

Hvis du ofte oplever, at din whisky er lidt stærkere end du foretrækker, så har vi et nemt tip du kan benytte dig af. Du kan blot fortynde din whisky med lidt vand indtil den er mere til din smag. På denne måde kan du nyde whiskyer, som du måske ellers ville give op på. Ved at fortynde din whisky med vand sænker du også alkoholprocenten, og i nogle tilfælde kan lidt vand faktisk åbne whiskyens smag mere op.

Hvad er whiskysten?

Hvis du derimod helst vil nyde din whisky præcis som den er, så kan vi stærkt anbefale at købe nogle whiskysten. Det der er så smart ved whiskysten er nemlig, at de kan holde din whisky kold uden at fortynde den. Du skal blot smide whiskystene i fryseren i 2-3 timer og så er de klar til at komme i glasset. Placer dem forsigtigt i bunden af dit glas for at undgå at skade glasset. Selve whiskystene holder godt, og hvis du passer godt på dem kan de sagtens bruges hele livet.

Hvordan vi udvalgte whisky for begyndere

Anmeldelser

For at sikre os at en whisky fortjente pladsen på denne liste, har vi grundigt studeret anmeldelser af de forskellige flasker. Derfor er der kun det bedste af det bedste på denne liste. Vi ved nemlig, hvor vigtigt det er at få et godt førstehåndsindtryk, når vi snakker whisky for begyndere.

Pris

Skal du have en god whisky, så kan du ikke komme uden om at betale lidt ekstra. Vi har dog stadig holdt denne liste til whisky på den billigere side med et mindre udvalg af de dyre flasker.

Design

Når du skal nyde et glas whisky, ved vi også, at det betyder noget, at flasken er flot at kigge på. Derfor har vi valgt nogle af de flasker, som vi synes er pænest. Det betyder dog ikke, at disse flasker går ned på kvalitet.