Og selvf\u00f8lgelig lager\u00f8l<\/li><\/ul>\n\n\n\nDette er ikke alle \u00f8l, der findes \u2013 blot en h\u00e5ndfuld. S\u00e5 som du nok kan se, s\u00e5 findes der mange variationer af \u00f8l. Det burde alts\u00e5 v\u00e6re muligt at kunne finde en \u00f8l til enhver smag.<\/p>\n\n\n\n
Hvad er en lager\u00f8l?<\/h3>\n\n\n\n
Men s\u00e5 kommer vi til sp\u00f8rgsm\u00e5let: Hvad er en lager\u00f8l? En lager kendetegnes normalt ved dens m\u00f8rke nuance. \u00d8llen har en meget tydelig smag af malt, og mere tydeligere end f.eks. en normal pilsner. Det er ofte ogs\u00e5 en s\u00f8dere \u00f8l med en smule bitterhed. En anden ting med lager\u00f8l er, at man ofte m\u00e6rker, at den er mere fyldig i smagen. De fleste lager\u00f8l, som bliver produceret i Danmark, er skabt med inspiration fra de tyske \u200b\u200bM\u00fcnchener \u00f8l eller fra de bayerske lager\u00f8l. En lager\u00f8l er en underg\u00e6ret \u00f8l \u2013 ligesom pilsner og mange andre.<\/p>\n\n\n\n
Hvad kendetegner underg\u00e6rede \u00f8l?<\/h3>\n\n\n\n
Underg\u00e6rede \u00f8l kan forklares meget simpelt. Det er m\u00e5ske endda lidt navnet og er i forhold til selve g\u00e6ringsmetoden.
Det er selvf\u00f8lgelig det modsatte af overg\u00e6rede \u00f8l. Forskellen p\u00e5 disse 2 g\u00e6ringsformer sker p\u00e5 baggrund af selve brygningen af \u00f8llen. Ved underg\u00e6rede \u00f8l sker g\u00e6ringen ved omkring 0-10 grader. Ved overg\u00e6rede \u00f8l sker denne g\u00e6ring ved 20-30 grader. <\/p>\n\n\n\n
Men de fleste mennesker ved faktisk ikke, om de \u00f8l de drikker, er under eller overg\u00e6rede. En helt almindelig \u00f8l, som en classic eller en pilsner, er faktisk ogs\u00e5 underg\u00e6rede \u00f8l. Dog er mange m\u00f8rkere \u00f8l overg\u00e6rede, s\u00e5 du kan ofte g\u00e6tte dig til g\u00e6rings metoden p\u00e5 baggrund af, om det er lys eller m\u00f8rk \u00f8l.<\/p>\n\n\n\n
Hvordan laves lager\u00f8l<\/h3>\n\n\n\n
En lager\u00f8l er prim\u00e6rt brygget p\u00e5 malt. Der kan b\u00e5de laves lyse og m\u00f8rke versioner af lager\u00f8l. Forskellen er blot, hvilken form for malt som bliver benyttet. \u00d8llen bliver g\u00e6redede ved brug af underg\u00e6rings metoden, hvilke er forklaret tidligere. \u00d8llen bliver derefter lagret i 1-2 uger f\u00f8r den er helt klar til at komme p\u00e5 flaske eller d\u00e5ser.<\/p>\n\n\n\n
Lager\u00f8l til mad<\/h4>\n\n\n\n
En god lager\u00f8l egner sig helt perfekt til det danske k\u00f8kken. Om du drikker \u00f8llen i forbindelse med mad eller om du drikker den alene, s\u00e5 anbefaler vi, at du pr\u00f8ver at bruge den i forbindelse med mad. Vi mener i hvertfald, at en lager\u00f8l ofte g\u00e5r rigtig godt sammen med det klassiske frokostbord og is\u00e6r frikadeller. Men \u00f8llen er ikke kun god sammen med danske retter. Lager \u00f8llen kan ogs\u00e5 sagten bruges til skaldyr, pasta og kylling. Men hvis du skal have noget mere krydret mad, s\u00e5 m\u00e5 vi stadig henvise til en klassisk IPA.<\/p>\n\n\n\n
Historien bag lager\u00f8l i Danmark<\/h3>\n\n\n\n
Igennem mange \u00e5r var der faktisk kun overg\u00e6rede \u00f8l i Danmark, indtil i \u00e5ret 1847. Hvor Carlsberg blev det f\u00f8rste danske lager\u00f8lsbryggeri. Dette var efter at Carlsberg havde f\u00e5et inspiration af den bayerske m\u00e5de og lave underg\u00e6rede \u00f8l. S\u00e5 vi kan faktisk give Bayern \u00e6ren for, at vi idag, har \u00f8ltyper som pilsner og classic.<\/p>\n\n\n\n
Pilsner eller lager<\/h3>\n\n\n\n
De fleste danskere har p\u00e5 et eller andet tidspunkt pr\u00f8vet at bestille en pilsner. Men hvad de fleste nok ikke er klar over, er, at en pilsner ogs\u00e5 kan v\u00e6re under kategorien lager\u00f8l. S\u00e5 p\u00e5 baggrund af det, er lager\u00f8l faktisk en af de mest verdenskendte \u00f8l, uden at folk er klar over det.
Pilsner er nemlig en lys form for lager, da den er blevet brygget p\u00e5 lys pilsner malt, hvilket ogs\u00e5 forklare navnet. En anden utrolig velkendt form for \u00f8l, som ogs\u00e5 bliver kategoriseret som en lager \u00f8l, er en classic.
Selvom de mest kendte former for lager \u00f8l i Danmark er lyse versioner \u2013 som Pilsner og Classic. <\/p>\n\n\n\n
FAQ<\/h2>\n\n\n\n