<\/div>\n\n\n\n
Hvad er en Ripasso?<\/h2>\n\n\n\n
Der er faktisk mange mennesker, som ikke er helt klar over, hvad Ripasso faktisk betyder. Selve navnet kommer fra det italienske ord ripassare, hvilket betyder at passere igen. Denne forklaring er meget passende til en Ripasso. Grunden er, at en Ripasso ikke er en form for vin, men retter en meget gammel brygningsmetode. Hvis du har kendskab til brygningsmetoden p\u00e5 en Amarone vin, s\u00e5 er det lidt den samme teknik, der bliver gjort brug af.<\/p>\n\n\n\n
Druerne bliver lagt i et rum, hvorefter at meget af vandet bliver fordampet og dermed stiger sukkerkoncentrationen i druerne. Druerne mister omkring 30-40 af deres samlede v\u00e6gt under t\u00f8rringen. N\u00e5r druerne er blevet t\u00f8rret, s\u00e5 bliver de derefter presset. Herefter bliver mosten fra druerne g\u00e6ret ved en lav temperatur, denne g\u00e6ring sker oftest i for\u00e5ret, da druerne bliver plukket i det sene efter\u00e5r.<\/p>\n\n\n\n
Efter at vinen har v\u00e6ret lagret p\u00e5 fad i et par \u00e5r, normalt 20 til 40 m\u00e5neder, s\u00e5 bliver der tilf\u00f8jet de bedste kvaliteter fra Amarone kvaset. N\u00e5r dette er sket, s\u00e5 kommer vinen igennem en andeng\u00e6ring. Ved denne andeng\u00e6ring tilf\u00f8res der mere af alt \u2013 alts\u00e5 mere i form af alkoholprocent, smag, fylde og farve. Dette er denne anden passering, som giver vinen navnet Ripasso. Da vinen passerer g\u00e6ringen mere end s\u00e5 mange andre vin arter. S\u00e5 hvis du ved, du nyder en god Amarone vin, s\u00e5 b\u00f8r du virkelig pr\u00f8ve en Ripasso.<\/p>\n\n\n\n
Hvor kommer Ripasso vinen fra<\/h3>\n\n\n\n
B\u00e5de ripassoen og Amaronen kommer fra et omr\u00e5de i nord\u00f8stlige Italien ved navn Valpolicella. Omr\u00e5det er prim\u00e6rt kendt for disse 2 forskellige former for vin, hvor Amaronen er kendt som v\u00e6rende den \u00e6ldste af vinene, og Ripassoen er eftern\u00f8leren.
Selve navnet Valpolicella betyder: “dalen med de mange k\u00e6ldre”, hvilket er et k\u00e6lenavn, som omr\u00e5det fik under romerriget.<\/p>\n\n\n\n
For mange \u00e5r siden var omr\u00e5det ogs\u00e5 kendt for deres kendte dessertvin, Recioto, hvilket ogs\u00e5 er en fantastisk s\u00f8d vin. Dog er dette ikke l\u00e6ngere, hvad de fleste personer associerer omr\u00e5det med, da Ripassoen og Amaronen er blevet mere kendt i omverden \u2013 og derfor overskygget af deres forf\u00e6dre.<\/p>\n\n\n\n
Hvilken mad spiser man Ripasso til?<\/h3>\n\n\n\n
Der findes forskellige former for Ripasso, da det ikke er en beskyttet titel, som Asti eller s\u00e5 mange andre vine. Det betyder, at det v\u00e6re lidt sv\u00e6rt at komme med klare forslag til, hvad man spiser sammen med en Ripasso vin. Dog vil vi mene, at de fleste Ripassoer, som vi har pr\u00f8vet, passer godt sammen med forskellige former for k\u00f8d, is\u00e6r r\u00f8dt k\u00f8d.<\/p>\n\n\n\n
Vi vil faktisk mene, at den er meget passende til forskellige former for st\u00f8rre m\u00e5ltider, s\u00e5 hvis du sidder med en 3 retters menu, s\u00e5 vil det v\u00e6re passende at servere vinen sammen med k\u00f8det, hvis der er k\u00f8d p\u00e5 menuen. Ellers er der ogs\u00e5 mange, som anbefaler den til julemiddage, da vinen skulle passe perfekt til det store julebord.<\/p>\n\n\n\n
Derfor kaldes den ogs\u00e5 julevinen<\/h4>\n\n\n\n
Ripasso vinen har f\u00e5et sig et k\u00e6lenavn hos mange danskere \u2013 nemlig julevinen. Hvorfor den har f\u00e5et dette navn, det skyldes mange st\u00f8rre supermarkeder, som har valgt at bruge den i deres julesortiment.
Men dette er ikke hele historien! Mange vinhandlere anbefaler den ogs\u00e5 til julebordet, grundet dens fyldige smag og dens dejlige syrlighed.<\/p>\n\n\n\n
Derfor er der mange danskere, som er begyndt at bruge denne italienske vin som en mindre juletradition. Mange vinhandlere fort\u00e6ller, at de tydeligt kan m\u00e6rke stigningen i salget af Ripasso vine i l\u00f8bet af december – b\u00e5de til spisebordet, men ogs\u00e5 som en v\u00e6rtindegave. S\u00e5 derfor er det meget passende at kalde den en julevin. <\/p>\n\n\n\n
Skal man v\u00e6lge Ripasso eller Amarone?<\/h2>\n\n\n\n
Ved et hurtigt kig, s\u00e5 kan man nemt blive forvirret af disse to forskellige vine, da de minder utrolig meget om hinanden. Dette skyldes den samme g\u00e6ringsmetode. Og med en lighed i b\u00e5de oprindelsessted og smag, s\u00e5 er det forst\u00e5eligt, at der kommer misforst\u00e5elser mellem disse vintyper.<\/p>\n\n\n\n
Dog er Amarone en beskyttet titel, hvilket vil sige, at der skal v\u00e6re specifikke krav, der er d\u00e6kket, f\u00f8r en vin kan kaldes en Amarone. Det samme er dog ikke g\u00e6ldende for Ripasso, s\u00e5 i princippet kan alle vine kalde sig selv for en ripasso. Dette er ogs\u00e5 grunden til, at det kan v\u00e6re sv\u00e6rt at finde to ens varianter af Ripasso, da der ikke er nogle klare regler om, hvad der faktisk g\u00f8r en vin til en ripasso.<\/p>\n\n\n\n
Kvalitet og pris p\u00e5 Ripasso<\/h3>\n\n\n\n
Siden der ikke er nogle regler om selve navnet Ripasso, s\u00e5 p\u00e5virker dette selvf\u00f8lgelig b\u00e5de prisen \u2013 men ogs\u00e5 kvaliteten af vinen. Der findes nogle virkelige gode ripassoer, som har en virkelig h\u00f8j kvalitet \u2013 ogs\u00e5 til en fair pris. Men du kan ogs\u00e5 v\u00e6re uheldig at finde en flaske, som bare ikke lever op til dine krav. Vil du v\u00e6re p\u00e5 den sikre side, kan du altid tage fat i en professionel eller l\u00e6se om de forskellige vine online, og hvad der bliver anbefalet. <\/p>\n\n\n\n
Druen bag teknikken<\/h3>\n\n\n\n
Ripasso vinen er normalt brygget p\u00e5 en del forskellige druer, men prim\u00e6rt er det en blanding af Corvina, Corvinone og Rondinella. Der kan ogs\u00e5 v\u00e6re andre producenter, som bruger andre druesorter, dog udg\u00f8r disse andre druesorter sj\u00e6ldent mere end 10% af den samlede m\u00e6ngde i vinen.<\/p>\n\n\n\n
FAQ<\/h2>\n\n\n\n