Der er mange fordele ved alkoholfri vin, en af dem er, at det er et alternativ til at nyde et godt glas vin, men uden at indtage alkohol. Der er mange grunde til at man ikke har lyst til alkohol, for nogle kan det v\u00e6re smagen, for andre kan det v\u00e6re k\u00f8returen hjem og for nogle kan det skyldes en helt tredje grund.<\/p>\n\n\n\n
Alkoholfri vin har flere plusser, nogle af dem er at det er en kalorielet mulighed for at nyde vin til maden som de plejer. Derudover har de alkoholfrie vine ogs\u00e5 mindre surhed til sig, hvilket g\u00f8r at folk med halsbrand og maves\u00e5r ogs\u00e5 kan nyde godt af den l\u00e6kre drik.<\/p>\n\n\n\n
Alkoholfri vin kan bruges til en r\u00e6kke forskellige ting, og den f\u00f8rste er selvf\u00f8lgelig at den kan bruges til at drikke. Derudover kan vinen bruges i mad. Det er nemlig ikke alle der \u00f8nsker at der bare er et lille strejf af spiritus i maden. S\u00e5 er det godt vi har de alkoholfrie alternativer. Det kan v\u00e6re du er i gang med at lave en l\u00e6kker bolognese og gerne vil pifte den lidt ekstra op. Her kan man nemlig bruge alkoholfri vin, fordi den ogs\u00e5 afgiver smag til maden. <\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
S\u00e5dan bliver alkoholfri vin fremstillet<\/h2>\n\n\n\n
I Danmark er der nogle regler for hvorn\u00e5r man m\u00e5 kalde alkoholfri vin for alkoholfri. Det er nemlig s\u00e5dan at lovgivningen siger, at der m\u00e5 v\u00e6re op til 0,5% alkohol i vinen. Der findes vine der slet ikke indeholder alkohol, s\u00e5 hvis du er gravid skal du ikke fortvivle, det er muligt at finde en vin hvor der ikke er alkohol i.<\/p>\n\n\n\n
Der findes mange forskellige m\u00e5der at fremstille alkoholfri vin p\u00e5. Blandt andet kan man lave den alkoholfrie vin ved f\u00f8rst at lave vinen, og s\u00e5 derefter tr\u00e6kke alkoholen ud af den bagefter. Det kan ske ved hj\u00e6lp af tre forskellige metoder; nemlig vakuumdestillation, osmose og pervaporation.<\/p>\n\n\n\n
Fremstilling af alkoholfri vin<\/h3>\n\n\n\n
Fremstilling af vin varierer meget fra hvilken vin der skal produceres. Men der er nogle generelle ting for hvordan vin produceres. Herunder gennemg\u00e5r vi, i en kort udgave af hvordan alkoholfri vin bliver produceret.<\/p>\n\n\n\n
Druerne h\u00f8stes<\/h3>\n\n\n\n
Det f\u00f8rste der skal til n\u00e5r man laver vin er, at druerne skal h\u00f8stes. Det bliver de i efter\u00e5ret uanset hvor p\u00e5 kloden der produceres vin. Det skyldes nemlig at druerne hverken m\u00e5 v\u00e6re for s\u00f8de eller for sure, og det er de bedst i efter\u00e5ret hvor de har f\u00e5et al sommerens sol, og inden frosten kommer. Jo l\u00e6ngere tid druerne h\u00e6ngere p\u00e5 vinrankerne jo s\u00f8dere bliver smagen, det skyldes at frosten tr\u00e6kker vandet ud af druerne, s\u00e5 det kun er den s\u00f8de smag der er tilbage. Derfor er der ogs\u00e5 mere syre og friskhed i alkoholfri vin, jo tidligere druerne er h\u00f8stet.<\/p>\n\n\n\n
N\u00e5r druerne er h\u00f8stet ankommer de til vineriet, hvor druerne bliver taget af stilke. Denne proces kan enten foreg\u00e5r manuelt eller ved hj\u00e6lp af maskiner. Det kommer an p\u00e5 det enkelte vineri, for hvordan de producere alkoholfri vin. Med vin i den dyre prisklasse foreg\u00e5r afstikningen manuel, for at sikre at det kun er de bedste druer der bliver lavet vin af. Hvor druerne med den lidt billigere vin bliver afstilket med en maskine, for at spare tid og penge. <\/p>\n\n\n\n
N\u00e5r druerne er afstilket, presses der nu druesaft. Druesaften bliver nu overf\u00f8rt til g\u00e6ringstanke, typisk lavet af st\u00e5l eller beton.<\/p>\n\n\n\n
G\u00e6ringen af alkohol fri vin<\/h3>\n\n\n\n
N\u00e5r duresaften er sat p\u00e5 tanke, g\u00e5r g\u00e6ringen i gang. Her g\u00e6res mosten, og der bliver naturligt produceret g\u00e6rceller, som er med til at \u00f8ge alkoholprocenten. Det er i denne proces hvor der ogs\u00e5 kommer en del smagsnuancer i vinen.<\/p>\n\n\n\n
N\u00e5r mosten er f\u00e6rdig med at g\u00e6rer, kan man lade den hvile med drueskaller og kerne for at udtr\u00e6kke mere tannin og farve til vinen. Om vin producenten \u00f8nsker dette, afh\u00e6nger meget af hvilken vin der skal fremstilles.<\/p>\n\n\n\n
N\u00e5r den \u00f8nskede alkoholprocent er n\u00e5et, sies drueskallerne, stilke og kernerne fra vinen. Det kan lyde m\u00e6rkeligt at alkoholprocenten skal v\u00e6re h\u00f8j i alkoholfri vin, men det skal den simplethen for at f\u00e5 smag til vinen. I alkoholfri vin er det f\u00f8rst til aller sidst at alkoholen bliver sortert fra.<\/p>\n\n\n\n
Her til sidst, skal der en sidste g\u00e6ring til for at vinen bliver til vin. Det sker ved en 2. g\u00e6ring, hvor \u00e6blesyren i vinen bliver til m\u00e6lkesyre. M\u00e6lkesyre er med til at sikre en bl\u00f8d og drikke venlig vin.<\/p>\n\n\n\n
Efter denne proces er vinen faktisk vin som de fleste kender den. Den kan eventuelt overf\u00f8res til tr\u00e6fade for at lagre og modne yderligere. Den vin der ikke skal lave til alkoholfri vin, bliver alts\u00e5 her h\u00e6ldt p\u00e5 flasker. <\/p>\n\n\n\n
S\u00e5dan bliver alkoholfri vin til<\/h3>\n\n\n\n
For at g\u00f8re en vin alkoholfri kan det g\u00f8res p\u00e5 tre forskellige m\u00e5de. Vakuumdestillation hvor man koger vinen under vakuum, ved hj\u00e6lp af osmose eller pervaporation hvor man adskiller v\u00e6skerne fra hinanden. Det skal dog siges n\u00e5r man taler om alkoholfri vin, er den ikke helt alkoholfri. Der m\u00e5 nemlig v\u00e6re op til 0,5% alkohol i alkoholfri vin if\u00f8lge lovgivningen. Du kan l\u00e6se med videre for at finde ud af forskellen p\u00e5 de tre forskellige metoder til at f\u00e5 alkohol fri vin.<\/p>\n\n\n\n
Vakuumdestillation<\/h3>\n\n\n\n
Ved denne metode destilleres vinen under lavt tryk, ved stuetemperatur, det g\u00f8r at alkoholen fordampe, og dermed adskiller alkoholen fra resten af v\u00e6sken. Dette kan lade sig g\u00f8re fordi at vinen er under vakuum, og deraf navnet vakuumdestillation. Vakuumet g\u00f8r at kogepunktet for alkoholen reduceres, fordi vinen er under tryk, og derfor er det muligt at koge v\u00e6sken ved en lav temperatur. En stor fordel ved at bruge denne m\u00e5de til at fjerne alkoholen fra vinene, er at alle de gode dele af vinen s\u00e5som mineraler, syrer, fenoler, sukker og vitaminer bliver bevaret, og dermed ogs\u00e5 vinens gode smag. <\/p>\n\n\n\n
Ved at k\u00f8be alkoholfri vin, der er fremstillet ved denne metode, undg\u00e5r man ogs\u00e5 den kogte smag, som man kan f\u00e5 fra andre vine der er alkoholfri. Ved at v\u00e6lge en alkoholfri vin der er produceret ved denne metode, f\u00e5r du alts\u00e5 en vin der minder meget om den traditionelle vin.<\/p>\n\n\n\n
Osmose<\/h3>\n\n\n\n
En anden metode der bliver brugt til at producere alkoholfri vin, er osmose. Ved denne metode frafiltrere man alkoholen, uden at man g\u00e5r p\u00e5 kompromis med den autentiske vinsmag. M\u00e5den osmose foreg\u00e5r p\u00e5 er, at man leder vinen gennem et filter, hvor kun alkohol og vand kan tr\u00e6nge igennem. Det lyder vildt, men det skyldes at filteret har nogle meget sm\u00e5 huller, som kun vand og alkoholmolekyler kan komme igennem. Vinen destilleres nu hvor vandet og det resterende af vinen bliver tilsat i en blanding af sukker og smagsstoffer, for at f\u00e5 smagen af vin.<\/p>\n\n\n\n
Pervaporation<\/h3>\n\n\n\n
En sidste m\u00e5de at fjerne alkohol fra vin p\u00e5, er ved hj\u00e6lp af pervaporation. Her adskiller man v\u00e6sker fra hinanden ved hj\u00e6lp af en meget tynd polymerfilm, eller et t\u00e6t silikone lag. Denne metode bruges til at fjerne alkohol fra vin s\u00e5 producenten kan lave alkoholfri vin. Man adskiller alkoholen fra vinen ved omkring 30 grader.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Hvor finder jeg alkoholfri vin?<\/h2>\n\n\n\n
Man kan finde alkoholfri vin flere steder, nogle gange kan man v\u00e6re heldig at finde det i de danske supermarkeder. Men det st\u00f8rste udvalg findes nok p\u00e5 nettet. N\u00e5r du skal finde din n\u00e6ste alkoholfrie vin findes de bedste online, hvor der ogs\u00e5 er et st\u00f8rre smagsudvalg. Vi har over artiklen samlet et sp\u00e6ndende udvalg til dig. <\/p>\n\n\n\n
Der findes ogs\u00e5 to overordnede varianter n\u00e5r du skal v\u00e6lge din n\u00e6ste alkoholfri vin. Der er nemlig vin med en lav alkoholprocent op til 0,5% og vin hvor der slet ikke er alkohol i.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Hvordan smager alkoholfri vin?<\/h2>\n\n\n\n
Alkoholfri vin har ligesom, alle andre vine, mange forskellige smagsnuancer og forskellige aromaer. Der findes alkoholfri vin der er mere til den sure side, og der findes vine der har smag af kriseb\u00e6r. Nogle vine har ogs\u00e5 et h\u00f8jere indhold af tannin. Det er derfor vigtigt at l\u00e6se op p\u00e5 hvordan din vin smager n\u00e5r du bestiller din n\u00e6ste flaske hjem. Dermed at sige, alkoholfri vin er lige s\u00e5 forskellig som almindelig vin.<\/p>\n\n\n\n
De fleste vin der er alkoholfri, har mange af de samme smagsnuancer, fra den oprindelige vin, fra inden alkoholen blev kogt fra. Dog giver alkoholen i vin selvf\u00f8lgelig ogs\u00e5 en smag til vinen, som man ikke f\u00e5r med n\u00e5r den bliver kogt fra. Men alle andre smage og nuancer vil stadig v\u00e6re i vinen.<\/p>\n\n\n\n
Du kan dog med alkoholfri vin v\u00e6re uheldig at den kommer til at smage af g\u00e6r, pap og r\u00e5 dej.<\/p>\n\n\n\n
Alkoholfri r\u00f8dvin<\/h3>\n\n\n\n
Der findes mange forskellige slags alkoholfrie r\u00f8dvin p\u00e5 markedet, og netop alkoholfri r\u00f8dvin er en sv\u00e6r kategori. Det skyldes at det kan v\u00e6re sv\u00e6rt at finde en alkoholfri r\u00f8dvin der smager bare nogenlunde. Det skyldes at vinen kommer til at mangle sin krop. Krop i vin er vinens alkohol, syre, tannin og restsukker. Derfor kommer der ogs\u00e5 til at mangle et vigtigt komponent i vinen n\u00e5r alkoholen bliver fjernet. Men det kan lade sig g\u00f8re.<\/p>\n\n\n\n
En alkoholfri r\u00f8dvin er naturligt mere frugtig i smagen, men samtidig ogs\u00e5 mere r\u00f8get i smagen. Det skyldes at alkoholen normalt nedd\u00e6mper disse smage.<\/p>\n\n\n\n
En god alkoholfrie r\u00f8dvin har en god balance mellem s\u00f8dmen i vinen, syren og en krop der minder lidt om rigtigt r\u00f8dvin. For at f\u00e5 en god oplevelse med alkoholfri vin, b\u00f8r den nydes mere afk\u00f8let end du ville g\u00f8re med en almindelig r\u00f8dvin.<\/p>\n\n\n\n
Alkoholfri hvidvin<\/h3>\n\n\n\n
Som med r\u00f8dvin, findes der ogs\u00e5 hvidvin som er alkoholfri. Om du er til en god frisk Reisling, Chablis eller Chardonnay s\u00e5 kan du n\u00e6sten v\u00e6re sikker p\u00e5 der findes et alternativ som er alkoholfri. Hvor du stadig f\u00e5r den samme friske smag.<\/p>\n\n\n\n
Alkoholfri rose<\/h3>\n\n\n\n
Med de fleste alkoholfrie rosevinen, f\u00e5r man en vin der minder meget om rose med alkohol i. Der er som med mange andre vine meget forskel p\u00e5 hvordan vinen smager. Nogle vine er s\u00f8de og uden syre, hvorimod andre er mere friske og simple i smagen.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
2 ting du skal kigge efter<\/h2>\n\n\n\n
Som med hvilken som helst anden slags vin, er det vigtigt at kigge efter nogle ting, inden du servere den for dine g\u00e6ster. Noget vin passer bedre til r\u00f8dt k\u00f8d, hvor anden vin passer bedre til fisk. Du b\u00f8r derfor g\u00f8re dig nogle tanker om hvilken anledning din vin skal servers i og hvilket land vinen bliver produceret i.<\/p>\n\n\n\n
Anledning<\/h3>\n\n\n\n
N\u00e5r du skal ud og finde din n\u00e6ste vin som er alkoholfri, er der nogle ting du kan kigge efter. Ligesom n\u00e5r du k\u00f8ber hvilken som helst anden slags vin. Noget du b\u00f8r kigge efter er hvilke retter du skal servere for dine g\u00e6ster. S\u00e5 hvis du skal servere r\u00f8dt k\u00f8d, kunne en r\u00f8dvin fra Italien v\u00e6re et godt valg. Hvis du skal servere fisk eller ost, kunne en hvidvin v\u00e6re et godt valg, da den er frisk og ofte syrlig og passer godt i de smage der er i det. Hvorimod hvis du blot skal nyde en flaske en sommeraften ville en alkoholfri rose v\u00e6re det oplagte valg.<\/p>\n\n\n\n
Land vinen bliver produceret i<\/h3>\n\n\n\n
Det er forskelligt fra hvilken alkoholfri vin du leder efter, om det er r\u00f8dvin, hvidvin eller ros\u00e9, og hvilket land du skal kigge efter. Et tip er at kigge efter det land du plejer at kunne lide din vin fra, og s\u00e5 pr\u00f8ve alkoholfri vin derfra ogs\u00e5. Ellers s\u00e5 er der ikke andet, end at pr\u00f8ve en masse forskellige- til sidst finder du den der passer bedst til dine smagsl\u00f8g.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Hvordan opbevare jeg alkoholfri vin?<\/h2>\n\n\n\n
M\u00e5den du opbevare alkoholfri vin p\u00e5 er det samme, som du ville opbevare dine andre vine. Det er nemlig vigtigt at vinen ikke ligger i direkte sollys, samt at temperaturen i det rum din vin opbevares i ikke svinger for meget.<\/p>\n\n\n\n
Alkoholfri vin, har som mange andre vine, ikke godt af at blive opbevaret. Det skyldes at der ikke er alkohol i vinen, og derfor ikke kan holde sig s\u00e5 l\u00e6nge. Derfor skal du ogs\u00e5 vide, inden du k\u00f8ber din n\u00e6ste alkoholfri vin, at den skal drikkes forholdsvis hurtigt.<\/p>\n\n\n\n
Der er meget popul\u00e6rt at opbevare sin vin p\u00e5 en vinreol. Her har du mulighed for at have din vin samlet et sted, og s\u00e5 er det ogs\u00e5 et \u00e6stetisk m\u00f8bel, hvor du kan vise alt din vin frem.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Hvad er alkohol?<\/h2>\n\n\n\n
Alkohol er en gruppe af alkoholer, der henviser til stoffet ethanol, som kommer af navnet ethyl alkohol. Ethanol produceres under g\u00e6ring, og kan derfor ikke undg\u00e5s i vin. Under g\u00e6ring f\u00e5r vinen ogs\u00e5 en masse smagsnuancer. Jo l\u00e6ngere tid en vin g\u00e6rer jo mere alkohol vil der kommer i den. En alkoholfri vin kan ikke undg\u00e5 denne proces, da det er den proces der giver smag til vinen.<\/p>\n\n\n\n
Hvis alkoholen kommer naturligt under g\u00e6ring, vil vinen virke s\u00f8d, den kan dog ogs\u00e5 komme til at virke mere bitter hvis vinen lagre for l\u00e6nge, fordi den derfor f\u00e5r for meget alkohol i sig.<\/p>\n\n\n\n
Forskellen p\u00e5 alkoholfri vin og almindelig vin<\/h3>\n\n\n\n
Alkohol er normalt en essentiel del af vin, og derfor kommer der ogs\u00e5 til at mangle noget, hvis du er vant til at drikke vin. Noget der kommer til at mangle er alkohol, da den er med til at give vinen sin krop.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Vinens krop<\/h2>\n\n\n\n
N\u00e5r man taler om vinens krop er det vinens fylde man taler om. Alts\u00e5 hvilke elementer der fylder i vinen n\u00e5r man dufter og smager til den. Kroppen i vin kan best\u00e5 af alkohol, frugt, tannin og restsukker. Vinens krop findes i 5 forskellige niveauer; tynd, let, medium, fuld og kraftfuld. <\/p>\n\n\n\n
Tynd:<\/h3>\n\n\n\n
En vin der har en tynd krop, har en tynd konsistens. Det er ofte vin der er fattig p\u00e5 alkohol men samtidig er rig p\u00e5 syre.<\/p>\n\n\n\n
Let:<\/h3>\n\n\n\n
Vine der har en let krop er ofte meget frugtige og har meget syre. Derudover har de et lavt indhold af tannin og alkohol.<\/p>\n\n\n\n
Medium:<\/h3>\n\n\n\n
En vin med en medium krop har omkring 12% alkohol i sig. Der er i disse vine ofte en god balance mellem alkohol, syre, tannin og frugt.<\/p>\n\n\n\n
Fuld:<\/h3>\n\n\n\n
Vine der har en fuld krop er lagret p\u00e5 fad. Der er noget mere alkohol i og en tilpas m\u00e6ngde af tannin og en r\u00e6kke forskellige frugtkarakter.<\/p>\n\n\n\n
Kraftfuld:<\/h3>\n\n\n\n
En kraftfuld vin er fadlagret og alkoholprocenten er h\u00f8j. Der er en stor m\u00e6ngde af tannin og frugtkarakter i vin med en kraftfuld krop.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Alkohol i vin og smag<\/h2>\n\n\n\n
Alkohol er farvel\u00f8st i vin og tilf\u00f8jer ikke som s\u00e5dan noget til vinen. Dog har alkoholprocenten meget at sige i forhold til hvordan vinen smager, da den er med til at forst\u00e6rke smagen af de nuancer og aromaer der er i vinen. <\/p>\n\n\n\n
For eksempel kan en vin med h\u00f8j alkoholprocent v\u00e6re med til at g\u00f8re en vin mere s\u00f8d og varm. Det skyldes at den h\u00f8je alkoholprocent er med til at give en br\u00e6ndende eftersmag og dermed varme. Som du m\u00e5ske kender fra n\u00e5r du har drukket ren spiritus. Derfor kommer der ogs\u00e5 til at mangle den her varme i alkoholfri vin<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
FAQ<\/h2>\n\n\n\n
\n