Vi kender det fra et godt glas vin- det smager bare bedre i et flot glas end i et papkrus. Det samme g\u00e6lder med portvin og glas til portvin. Det er altid l\u00e6kkert at drikke af noget, der er p\u00e6nt, og s\u00e5 fremh\u00e6ver glas der er beregnet til den enkelte drik, ogs\u00e5 smagen. S\u00e5 hvis du drikker portvin af glas der er beregnet til portvin, s\u00e5 f\u00e5r du ogs\u00e5 en l\u00e6kker smagsoplevelse.<\/p>\n\n\n\n
Der findes vin til enhver type vin, s\u00e5 alt fra om du drikker ros\u00e9, hvidvin eller r\u00f8dvin, s\u00e5 findes der glas til det. R\u00f8dvin drikkes f.eks. oftest af et stort rundt glas, s\u00e5 du kan f\u00e5 smagsnuancerne med, hvorimod hvidvin drikkes af et glas der er mere slankt. Glas til portvin er ofte lavet, s\u00e5 de har en tulipanform, hvilket er med til at fremme smagen af portvin. En tulipanform betyder at glasset er bredt i bunden og bliver slankere i toppen.<\/p>\n\n\n\n
Portvin er en vin der nydes i sm\u00e5 portioner, og derfor er meget mindre end r\u00f8dvinsglas. Glas til portvin kan typisk indeholde 10 cl, hvor et vinglas kan have op til 50 cl. N\u00e5r der er tale om glas til portvin, er det ofte glas med en lang stilk og en bred sk\u00e5l. Dette er med til at give muligheden til at svinge portvinen rundt i glasset, som kan v\u00e6re med til at fremme nydelse ved at drikke det. Ved at svinge portvinen rundt kan du f\u00e5 mest ud af de aromaer der er i vinen og f\u00e5 de dybe smagsnuancer der er i vinen. Udover alle fordele et glas til portvin g\u00f8r, s\u00e5 ser det ogs\u00e5 p\u00e6nt ud p\u00e5 middagsbordet.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Hvordan reng\u00f8r jeg mine glas til portvin?<\/h2>\n\n\n\n
N\u00e5r du har f\u00e5et anskaffet dig nogle glas til portvin, er det vigtigt at du passer p\u00e5 dem. Der er ikke noget v\u00e6rre end at have k\u00f8bt noget nyt, og s\u00e5 g\u00e5r det i stykker kort tid efter man har k\u00f8bt det. Derfor anbefaler vi ogs\u00e5 at du passer godt p\u00e5 dine nye glas til portvin. Du passer godt p\u00e5 dine glas til portvin p\u00e5 flere forskellige m\u00e5der. Men en af dem er at sikre sig at du reng\u00f8r dem korrekt.<\/p>\n\n\n\n
Opvaskeren<\/h3>\n\n\n\n
Den nemmeste m\u00e5de at reng\u00f8re dine glas til portvin p\u00e5 er, at komme dem i opvaskeren. Der findes p\u00e5 de fleste opvaskemaskiner et glasprogram, det er mere sk\u00e5nsomt for glassene, og f\u00e5r dem til at skinne ekstra flot. Du skal dog v\u00e6re opm\u00e6rksom p\u00e5 at der er nogle glas der ikke kan t\u00e5le opvaskemaskinen, men det vil fremg\u00e5 p\u00e5 den. Hvis man kommer disse glas i opvaskeren, vil de blive matte og t\u00e5gede, og det ser jo ikke p\u00e6nt ud p\u00e5 middagsbordet.<\/p>\n\n\n\n
Vask dem op i h\u00e5nden<\/h3>\n\n\n\n
Hvis du er det mindste i tvivl om dine glas til portvin, kan t\u00e5le opvaskemaskinen, s\u00e5 vil vi anbefale at du vasker dem op i h\u00e5nden. Det g\u00f8r du bedst ved at bruge en svamp eller en ren opvaskeb\u00f8rste med flydende opvaskemiddel. N\u00e5r du vasker op i h\u00e5nden er det vigtigt du bruger vand der er over 40 grader, for at sikre et flot glas, men ogs\u00e5 for at sikre at alle bakterier er vasket af.<\/p>\n\n\n\n
Husk at pudse glassene<\/h3>\n\n\n\n
Uanset om du vasker dine glas op i h\u00e5nden eller bruger den nemme l\u00f8sning med opvaskemaskinen, s\u00e5 er det vigtigt at pudse glassene mens de er varme. Det g\u00f8r du bedst ved at bruge et rent og t\u00f8rt viskestykke. Hvis du pudser dine glas, fjerner du vand og kalk fra glasset, og derfor holder du ogs\u00e5 glasset p\u00e6nt i l\u00e6ngere tid.<\/p>\n\n\n\n
Du skal altid v\u00e6re opm\u00e6rksom p\u00e5 om glassene kalker til, og det er der st\u00f8rre chance ved, n\u00e5r du vasker dem op i opvaskemaskinen. S\u00e5 hvis du v\u00e6lger at flotte dig med nogle dyre glas til portvin, s\u00e5 er en anbefaling herfra, ogs\u00e5 at vaske dem op i h\u00e5nden s\u00e5 de er flottere i l\u00e6ngere tid, og s\u00e5 du sikre dig at de ikke bliver kalkede og t\u00e5gede i deres udtryk.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Hvad kan jeg drikke portvin til?<\/h2>\n\n\n\n
Portvin har i mange \u00e5r v\u00e6ret en popul\u00e6r drik p\u00e5 aftenbordet, om det enten har v\u00e6ret til mad, eller om det har v\u00e6ret til at nyde efter maden. Der findes mange m\u00e5der at drikke portvin p\u00e5, og den bedste m\u00e5de at drikke det p\u00e5, er den m\u00e5de du nyder portvinen bedst p\u00e5. Nogle kan godt lide det til dessert, og synes den komplimenterer den s\u00f8de smag, der er i dessert, godt. Andre kan godt lide at drikke portvin til hovedretten. Dermed at sige, det er meget forskellige hvad folk er til, men en ting er sikkert, vi giver dig ideerne til hvad du kan drikke dit n\u00e6ste glas portvin til.<\/p>\n\n\n\n
Portvin til dessert<\/h3>\n\n\n\n
Hvis du v\u00e6lger at nyde et glas portvin til din dessert, ville det v\u00e6re oplagt at servere den til jul, til den fede risalamande. Dette ville v\u00e6re med til at opbryde den fede smag, og give dessert til syre og mere fylde til desserten. Portvin kan ogs\u00e5 v\u00e6re l\u00e6kkert at servere til et ostebord, fordi den netop minder meget om r\u00f8dvin, men er noget s\u00f8dere i smagen.<\/p>\n\n\n\n
Portvin til hovedretten<\/h3>\n\n\n\n
Udover at drikke vinen til dessert kan du ogs\u00e5 nyde den til hovedretten. Mange tror, at portvin kun drikkes som dessertvin, men der findes ogs\u00e5 nogle hovedretter, hvor portvin passer s\u00e6rligt godt til. Portvin er en vin der passer godt til et l\u00e6kkert stykke k\u00f8d, det kan v\u00e6re k\u00f8d s\u00e5som and, r\u00e5dyr, vildsvin, duer og fasaner. Det er s\u00e6rligt i den m\u00f8rke vinterperiode, hvor portvinen bliver et stort hit blandt vinentusiaster. Portvin er nemlig med til at give et varmt modspil til det k\u00f8lige vejr, og giver en s\u00e6rlig dybde til retter med vildt k\u00f8d.<\/p>\n\n\n\n
Glas til portvin er med til at fremme smagsnuancerne i vine, og derfor b\u00f8r du ogs\u00e5 v\u00e6lge et vinglas, der giver dig den fulde smag af portvin.<\/p>\n\n\n\n
Skal jeg have glas til portvin for at kunne drikke portvin?<\/h3>\n\n\n\n
Vi ville klart anbefale at du k\u00f8ber glas til portvin, n\u00e5r du skal drikke portvin. Det skyldes at du f\u00e5r meste ud af vinen hvis du drikker den af et glas der er beregnet til det. Is\u00e6r med glas til portvin f\u00e5r du alle de smagsnuancer og aromaer en portvin jo har- det ville v\u00e6re \u00e6rgerligt at g\u00e5 glip af.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Hvad er portvin?<\/h2>\n\n\n\n
Portvin er en vin der er fremstillet i Portugal, s\u00e6rligt fra Douro-dalen. Den g\u00e6res til 6-7% alkohol, og derefter tilf\u00f8jes der druesprit som stopper g\u00e6ringen og bevare restsukkeret i vinen. Det g\u00f8r at vinen bliver mere s\u00f8d, end vi kender det fra r\u00f8dvin f.eks. Det er efter denne proces, og m\u00e5den portvinen bliver lagret p\u00e5, der afg\u00f8r hvilken portvin man i sidste ende ender ud med. Der findes mange forskellige slags portvin, hvor alle vine smager af noget forskelligt. Man kan dog sige en generel ting om portvin og det er den ofte er mere s\u00f8d, og meget kraftig og fyldig i smagen.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Fremstilling af portvin<\/h2>\n\n\n\n
Ved fremstilling af portvin bliver der fulgt den samme proces som n\u00e5r der laves r\u00f8dvin. Der er dog en stor forskel p\u00e5 hvordan vinen lagres og det er det der adskiller portvin og r\u00f8dvin fra hinanden.<\/p>\n\n\n\n
Druerne h\u00f8stes:<\/h3>\n\n\n\n
N\u00e5r du skal lave en portvin er f\u00f8rste step i fremstillingen at h\u00f8ste druerne, portvinen skal laves af. Det er forskelligt om man bruger de samme druer til produktionen af en portvin eller om man bruger forskellige slags druer. Dette er med til at g\u00f8re smagen forskellig fra hinanden.<\/p>\n\n\n\n
N\u00e5r druerne skal h\u00f8stes, kan det enten g\u00f8res i h\u00e5nden eller ved hj\u00e6lp af en maskine. Dette er en ting der er med til at adskille de dyre portvin fra dem i den billigere prisklasse. Der er ofte de vine, der er i lidt dyrere prisklasse, hvor druerne bliver plukket i h\u00e5nden. Ved at plukke druerne i h\u00e5nden sikre man sig, at kun de bedste druer bliver brugt til vinen.<\/p>\n\n\n\n
Druerne sorteres:<\/h3>\n\n\n\n
Druerne bliver sorteret i klaser, men ogs\u00e5 ned til de enkelte b\u00e6r. Man sorterer druer, fordi at man vil sikre sig at det kun er de bedste druer, der bliver brugt til at producere vin af. Man sikrer dette ved at sortere druerne. Ved at sortere druerne f\u00e5r man kun de helt rene, modne og sunde b\u00e6r, der s\u00e5 kan blive lavet en l\u00e6kker portvin af. Dette er med til at \u00f8ge kvaliteten af vinene, og dermed sikre en god portvin.<\/p>\n\n\n\n
G\u00e6ring:<\/h3>\n\n\n\n
Efter druerne er blevet sorteret, bliver de sunde og modne druer lavet til vin. Det g\u00f8res ved at knuse druerne og opbl\u00f8de dem. Dette s\u00e6tter ogs\u00e5 g\u00e6ringen i gang. Farven, smag, duft og tannin kommer fra druer, skaller, kerner og stilke. Derfor bruges alt dette ogs\u00e5 til at lave en l\u00e6kker most af, der senere hen bliver til den f\u00e6rdige vin. N\u00e5r portvinen har n\u00e5et en alkoholprocent p\u00e5 6-7% kommer man druesprit i portvinen, og dermed stopper g\u00e6ringen. Dette g\u00f8res for at beholde s\u00e5 meget restsukker i portvinen som muligt, og det er ogs\u00e5 det der g\u00f8r at portvin er s\u00f8dere i smagen end almindelig vin er.<\/p>\n\n\n\n
Sidste trin:<\/h3>\n\n\n\n
N\u00e5r g\u00e6ringen er stoppet skal portvinen p\u00e5 tr\u00e6fade i nogle m\u00e5neder, det er i denne proces, der afg\u00f8res, hvilken portvinstype der bliver ud af vinene. Der findes overordnet to slags: den ene er Ruby og den anden en Tarwin.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
Hvilke portvine findes der?<\/h2>\n\n\n\n
N\u00e5r det kommer til portvin er den som med meget andet vin, det kan nemlig v\u00e6re meget forskelligt fra vin til vin. Der findes dog overordnet to forskellige kategorier af portvin, en ruby og tawny. Den st\u00f8reste grund til at de to kategorier adskiller sig fra hinanden skyldes lagringstiden. <\/p>\n\n\n\n
Ruby<\/h3>\n\n\n\n
En ruby portvin er kort tids lagret og har derfor en frugtig smag men en m\u00f8rk farve der minder lidt om r\u00f8dvin. Ruby portvin er mere bl\u00f8d og mere kompleks i smagen, fordi den har lagret i kort tid. Den kan have noter af t\u00f8rret frugt og flere tanniner.<\/p>\n\n\n\n
Tawny<\/h3>\n\n\n\n
En tawny er lagret i l\u00e6ngere tid og har ofte ligget 7-10 \u00e5r f\u00f8r den kan drikkes. En tawny er en blanding af unge portvine og lagret portvine, som giver portvinen en smag af lagret vin. N\u00e5r portvinen er lagret i mange \u00e5r, er det med til at give vinen en kraftig krop og masser af fylde til vinen.<\/p>\n\n\n\n
<\/div>\n\n\n\n
FAQ<\/h2>\n\n\n\n