Når man snakker om øl, så er der mange forskellige typer – alt fra specialøl til pilsner. Men en af de øl arter, som vi ikke snakker så meget om i Danmark, er lagerøl. Vi er bare er vant til vores Carlsberg og vores IPA’er. Der findes dog mange forskellige variationer af lagerøl og vi har i den anledning gjort vores bedste for at finde alle vores favorit lagerøl og præsentere dem for dig.
Vores 5 lagerøl forslag til folket
Czech Lager Premium
Hvis du er gerne vil prøve en lagerøl, så er Czech Lager Premium et rigtigt godt valg at starte med. Øllen har en simpel men dejlig smag.
For nogle kan øllen dog virke tør, hvis man ikke er vant til øl. Vi synes dog stadig, det er et godt bud, når du skal prøve en lagerøl.
Czech Lager Premium Dark
Ligesom ovenstående, så er Czech Lager Premium Dark også en rigtig god måde at prøve lagerøl på. Priserne er ikke vanvittige, men smagen er utrolig behagelig.
Forskellen på disse 2 lagerøl er, at denne er mørkere. Det vil sige, at smagen er stærkere og mere markant. Så hvis du nyder en mørk øl, og vil prøve en lager, så er det dette vejen frem.
Lucky Buddha
Hvis du gerne vil prøve noget lagerøl med lidt mere “kultur”, så skal du prøve Lucky buddha. Øllen er blevet brygget i Kina på vand fra naturlige kilder, malt, qingdao humle og risflager.
Øllen egner sig specielt godt til mad og den er anbefalesværdig til forskellige retter med fisk.
Tennents
Her har vi så en skotsk lagerøl. Noget du skal vide om Tennets lagerøllen, er hvor stærk øllen faktisk er. Hvor de fleste øl er omkring 4-5% alkohol, så er denne lagerøl faktisk 9%.
Selv med den høje alkoholprocent, så har øllen en meget sød og frugtig smag.
Frau Gruber
Sidst men ikke mindst har vi en personlig favorit: Frau Gruber – en tysk øl. Øllen har en dejlig gylden farve og en skøn smag. Hvis du leder efter en øl, som kan erstatte diverse pilsner i Danmark, så vil dette i hvertfald være et stærkt bud.
Hvilke øl typer findes der?
Her i Danmark er vi glade for øl – det er ikke nogen hemmelighed. Vi snakker desuden også meget højt om vores favorit øl. Men mange mennesker glemmer faktisk, hvor mange forskellige øltyper der findes. En nem måde er blot at nævne, at der er mange specialøl derude Men hvornår er en øl så en specialøl? Der er faktisk ikke et bestemt facit på dette. Så er din øl en klassisk Tuborg eller en White ale, så kan du faktisk kalde det en special øl.
Men der findes mange forskellige øltyper, og her er nogle af dem:
- Pilsner
- Ale
- Hvedeøl
- Guld
- Stout Øl
- Og selvfølgelig lagerøl
Dette er ikke alle øl, der findes – blot en håndfuld. Så som du nok kan se, så findes der mange variationer af øl. Det burde altså være muligt at kunne finde en øl til enhver smag.
Hvad er en lagerøl?
Men så kommer vi til spørgsmålet: Hvad er en lagerøl? En lager kendetegnes normalt ved dens mørke nuance. Øllen har en meget tydelig smag af malt, og mere tydeligere end f.eks. en normal pilsner. Det er ofte også en sødere øl med en smule bitterhed. En anden ting med lagerøl er, at man ofte mærker, at den er mere fyldig i smagen. De fleste lagerøl, som bliver produceret i Danmark, er skabt med inspiration fra de tyske Münchener øl eller fra de bayerske lagerøl. En lagerøl er en undergæret øl – ligesom pilsner og mange andre.
Hvad kendetegner undergærede øl?
Undergærede øl kan forklares meget simpelt. Det er måske endda lidt navnet og er i forhold til selve gæringsmetoden.
Det er selvfølgelig det modsatte af overgærede øl. Forskellen på disse 2 gæringsformer sker på baggrund af selve brygningen af øllen. Ved undergærede øl sker gæringen ved omkring 0-10 grader. Ved overgærede øl sker denne gæring ved 20-30 grader.
Men de fleste mennesker ved faktisk ikke, om de øl de drikker, er under eller overgærede. En helt almindelig øl, som en classic eller en pilsner, er faktisk også undergærede øl. Dog er mange mørkere øl overgærede, så du kan ofte gætte dig til gærings metoden på baggrund af, om det er lys eller mørk øl.
Hvordan laves lagerøl
En lagerøl er primært brygget på malt. Der kan både laves lyse og mørke versioner af lagerøl. Forskellen er blot, hvilken form for malt som bliver benyttet. Øllen bliver gæredede ved brug af undergærings metoden, hvilke er forklaret tidligere. Øllen bliver derefter lagret i 1-2 uger før den er helt klar til at komme på flaske eller dåser.
Lagerøl til mad
En god lagerøl egner sig helt perfekt til det danske køkken. Om du drikker øllen i forbindelse med mad eller om du drikker den alene, så anbefaler vi, at du prøver at bruge den i forbindelse med mad. Vi mener i hvertfald, at en lagerøl ofte går rigtig godt sammen med det klassiske frokostbord og især frikadeller. Men øllen er ikke kun god sammen med danske retter. Lager øllen kan også sagten bruges til skaldyr, pasta og kylling. Men hvis du skal have noget mere krydret mad, så må vi stadig henvise til en klassisk IPA.
Historien bag lagerøl i Danmark
Igennem mange år var der faktisk kun overgærede øl i Danmark, indtil i året 1847. Hvor Carlsberg blev det første danske lagerølsbryggeri. Dette var efter at Carlsberg havde fået inspiration af den bayerske måde og lave undergærede øl. Så vi kan faktisk give Bayern æren for, at vi idag, har øltyper som pilsner og classic.
Pilsner eller lager
De fleste danskere har på et eller andet tidspunkt prøvet at bestille en pilsner. Men hvad de fleste nok ikke er klar over, er, at en pilsner også kan være under kategorien lagerøl. Så på baggrund af det, er lagerøl faktisk en af de mest verdenskendte øl, uden at folk er klar over det.
Pilsner er nemlig en lys form for lager, da den er blevet brygget på lys pilsner malt, hvilket også forklare navnet. En anden utrolig velkendt form for øl, som også bliver kategoriseret som en lager øl, er en classic.
Selvom de mest kendte former for lager øl i Danmark er lyse versioner – som Pilsner og Classic.