Sød dessertvin – En vin til erhverv sukkersød begivenhed

Har du, ligesom så mange andre danskere, også en lidt en sød tand? Og leder du efter den perfekte, søde vin til din næste store sammenkomst? Så er du havnet det rigtige sted! Vi kommer med alt den information, du skal vide omkring dessertvine, og hvordan du vælger den helt rigtige vin til næste gang, du skal bruge en sød dessertvin. Og så har vi selvfølgelig fundet nogle af vores favorit dessertvine.

5 skønne dessertvin

Loazzolo DOC – Piasa Rischei 2015

Her har vi en virkelig god dessertvin, som delvist er lavet på den meget velkendte moscato drue. Disse moscato druer er tørret, så det fremhæver den ekstra søde smag i druerne.
Vinen egner sig specielt godt til simple desserter, som en kage eller forskellige søde frugter. Selve vinen har en dyb gylden farve og en behagelig duft af tørret frugter og krydderier.

Hvis du ikke ønsker at drikke vinen med det samme, så er du heldig, da vinen lagres virkelig godt, og vinen kun bliver bedre med tiden.

Château Haut Mouleyre, Cadillac

Château Haut Mouleyre er en ikke så velkendt vin, hvilket vi synes er meget trist. Vinen er fra Sauterne – mere specifikt fra den mindre by Cadillac. I forhold til mange af de andre vine fra det samme område, så er dette faktisk også en af de mere fornuftige priser.

Selve vinen har en gul farve og en kraftig aroma af både honning, ferskner, pære og appelsiner. Denne søde dessertvin egner sig specielt godt til tærter og andre former for dessert, hvor æbler spiller en stor rolle.

Volpaia Vin Santo

Vinen Santo er en lidt speciel vin, da der både er en længere historie bag navnet, men også produktion af denne vin. Kort fortalt, så betyder Vin Santo hellig vin, da man tidligere brugte den mod sygdomme.

Denne version, Volpaia, bliver lagret i 4-5 år, før den kommer på hylderne, og derfor er selve produktionen af denne søde dessertvin meget langtrukkent. Selve vinen har en behagelig smag af honning, kanel og mandler.

Le Colline Asti

Her har vi en velkendt klassiker for mange danskere, nemlig den klassiske Asti. Selve vinen har en kendt aroma af hyldeblomst og friske ferskner. Denne søde dessertvin bliver ofte brugt som en velkomst drink eller andre sammenkomster, hvor der skal lidt til. Det skyldes den lette smag, som passer godt sammen med højt humør og en social sammenkomst.

Michel Lynch Prestige Sauternes

Den sidste vin vi har fundet til dig er en af de nyere vine. Den har ihverfald fået en del opmærksomhed i løbet af de seneste par år pga. den unikke pluknings metode.

Der er nemlig stor fokus på, at druerne bliver plukket på det rigtige tidspunkt. Selve vinen har en fantastisk sød smag af ananas og mango. Den søde dessertvin kan klart anbefales til større desserter, da man ikke har lyst til at nøjes med et enkelt glas.

Hvad kendetegner en dessertvin?

Restsukker! Restsukker er det, som kendetegner en dessertvin – groft sagt. Men hvad vil det der restsukker sige? Det kan forklares kort til, at gæringen bliver stoppet tidligere end ved normale vine. Dette gør man for at stoppe det resterende sukker i at blive alkoholiseret. Og dette er så grunden til, at man kalder det for restsukker. Desuden gør dette restsukker, at vinen bliver meget sødere end de mange andre alternativer. Man plejer også at kategorisere dessertvine i 5 forskellige grupper for at tydeliggøre, hvilken slags vin man har med at gøre.

Hvad gør en dessertvin sød?

Når man taler om dessertvin, er det ofte en lidt sødere vin end de andre vine vi kender til. Det skyldes flere ting, og en af dem er den måde vinen bliver produceret på. Sød vin, betyder også mere sukker i vinen. Det høje sukkerindhold kommer fra de druer vinen er lavet af.

Det er meget forskellige fra hvor vinen bliver produceret til, hvornår druerne bliver høster. I ​​tysk og østrigsk Eiswein bliver druerne for eksempel først plukket når frosten er sat ind, hvilket giver et ekstremt højt sukkerindhold. Det sker fordi at frosten fordamper vandet i druerne, hvor det kun er sukkeret der forbliver tilbage. Her plukkes druerne i en temperatur på -7 grader. Hvorimod der andre steder bliver brugt en svamp for at skabe det høje sukkerindhold.

Der findes en række forskellige dessertvin, herunder giver vi en forklaring på hvilken der smager mest sødt og hvad de passer til.

Forskellige former for sød dessertvin

Mousserende dessertvine

Mousserende dessertvine er ofte rigtige gode sammen med andre meget søde desserter som chokolade mousse. Mange mousserende vine er faktisk ikke specielt søde i forhold til restsukkeret, men den boblende tekstur i væsken, snyder vores hjerne til at tro, at vinen er sødere, end hvad den faktisk er. Derfor er der mange mennesker, som bruger forskellige former for Asti til desserter, da dette er noget de fleste mennesker, til en hvis grænse, kan lide at drikke.

Let søde dessertvine

Der er selvfølgelig også mange dessertvine, som ikke er helt vildt søde. Disse dessertvine er meget udbredte især i sommerperioderne, da de kan virke meget dejlige og læskende i varmen. De passer også virkelig godt sammen med krydret madretter eller andre asiatiske retter.
En sjov detalje omkring disse let søde dessertvine er, at det faktisk er en af de få dessertvine, som folk ikke lader lagres. Da de mener, at smagen af vinen er bedre, hvis den kun forbliver lagret i kortere perioder. Hvis du leder efter en vin til frugtdesserter eller desserter, hvor den primærer ingredienser er vanilje, så er dette nok valget.

Meget søde dessertvine

Disse dessertvine er noget af det sødeste, du både har smagt og duftet, så hvis du leder efter en dessertvin, som du kan lagre i mange år, så er dette en rigtig god kategori. Det skyldes, at mange af disse vine sagtens kan komme op over 50 års alderen. Grunden til at disse vine kan holde så længe, er på grund af dens meget høje indhold af sukker og syre. Denne kombination af sukker og syre gør, at vinen kan holde sin gode smag igennem en længere årrække.

Sent høstet dessertvine

Navnet fortæller næsten alt ved disse vine, men kort fortalt, så er dette bare vine, hvor druerne bliver høstet en del senere på året, end ved mange andre vine. Når druerne hænger længere på stokkene, så bliver de meget mere som rosiner, så det naturlige sukker i druerne bliver meget tydeligere i smagen, og druerne får derved en meget mere naturlig sød smag.

Ædel råd eller ædel rådne dessertvine

Den sidste kategori i dessertvine, lyder nok en smule ulækkert. Selve produktionen af disse vine er ikke den mest appetitvækkende process, da det både lugter og ser ulækkert ud. Men selve vinen, som kommer ud af processen, er fantastisk.

Produktionsformen går helt simpelt ud på, at druerne bliver ædel råd, før de bliver pressede. Denne form for råd er med til at give druerne en god smag af både ingefær og safran. Der findes utrolig mange kendte dessertvine, som bliver produceret efter denne metode. Du har sikkert en smule kendskab til enten Sauterne, Recioto della Valpolicella.

Forskellige former for dessert.

Som du nok allerede er klar over, så findes der jo mange forskellige former for desserter. Alt fra is til forskellige frugtsalater. Derfor kommer spørgsmålet, hvilken vin skal man vælge til de forskellige desserter, ofte.

Der er normalt 3 tanker man bør have, når man udvælger, hvilken sød dessertvin man skal have til sin dessert. Hvis din dessert indeholder meget frugt, så bør du vælge en syrlig og frugtig dessertvin, da disse elementer går godt sammen.

Desserten og vinen bør altid være i balance, så man bør vælge en vin, som har den samme intensitet som selve desserten. Så ikke en mild vin til en kraftig chokolademousse.

Sidst men ikke mindst, så er det vigtigt, at du husker, at din vin altid bør være sødere end din dessert. Ikke nødvendigvis meget sødere, men bare en smule. Hvis din vin ikke er sødere, så vil smagsblandingen få din vin til at virke tør og bitter i munden.

Hvorfor er danskerne så glade for de søde dessertvine?

Det er ikke en hemmelighed, at vi danskere er meget glade for slik og søde sager. Det er blot en del af vores kultur, ligesom fredagsslik.
Dette stemmer også overens med vores forhold til forskellige desserter, da vi danskere bruger mange gode undskyldninger for at servere en dessert. Hvilket selvfølgelig også betyder dessertvin.

Danskerne har altid haft et frit forhold til alkohol, og dette er ikke anderledes ved vin. Så hvis aften menuen står på en sød dessert, så ville mange danskere foretrække en sød dessertvin ved siden af.

Begivenheder hvor dessertvine er perfekte

Vi danskere er virkelig glade for at invitere hinanden på middag, hvilket også er den perfekte undskyldning for at finde de helt gode vinflasker frem fra hylderne. De søde dessertvine egner sig specielt godt til glade begivenheder, som bryllupper, større frokoster (jule/påske) og de varme sommerfester.

Opbevaring og servering af dessertvin

En dessertvin er ligesom så mange andre vine, som bør opbevares på køl. Dog kan der være undtagelser til dette og det kan derfor være en rigtig god ide at kigge på, hvilken dessertvin du har fat i.

Mange mennesker holder ofte flaskerne på normal temperatur under opbevaring, og så bliver den sat på køl før servering.

Hvad gør en vin til en sød dessertvin?

Hvis du er ligesom mig, som jeg var i mine yngre dage, så har du ikke nødvendigvis det største kendskab til forskellige former for vin, specielt ikke når det drejer sig om specielle former for vin, som dessertvin eller portvine.

Oftest kan man dog kende en dessertvin på dens søde smag og den opfriskende konsistens. Mange dessertvine har ofte en rigtig sød smag, som man kan beskrives værende frugt- eller slikagtig. Disse smage er passende, da man ofte brugere dessertvine til forskellige andre søde retter.

Hvad koster en sød dessertvin?

Ligesom alle andre former for vin, så kan man finde alternativer i alle prisklasser. Men oftest hænger kvalitet og pris sammen. Dog er mange af os simple mennesker, og kan sagtens leve med dem til 40-50 kr.
Vi har prøvet at opstille nogle af vores yndlings dessertvine tidligere i artiklen, og som du nok kan se, så findes der mange forskellige prisniveauer.

Hvad skal jeg vide, når jeg vælger min dessertvin?

Tidligere i artiklen, nævnte vi 3 forskellige tanker, man ofte har, når man udvælger dessertvine. Men udover disse 3 ting, så bør man selvfølgelig altid huske, hvilken anledning vinen skal bruges. Det anbefaler vi, da der er forskel på, om du skal bruge en sød dessertvin i forbindelse med juleperioden, eller om du leder efter en perfekt sød dessertvin til den helt store sommerfest.

FAQ