I den her guide, vil vi komme ind på, hvilke typer vinkarafler der findes, samt et indblik i de bedste vinkarafler. Ydermere vil der være indblik i funktioner af forskellige slags, samt forståelsen for ordet “karaffel”. Du kan med fordel springe artiklen over og kigge på nogle af vores bedste vinkaraffel-bud. 

Klukflaske

En vinkaraffel med en dekanteringsproces, så selv dine helt nykøbte vine, kan komme til at fremme deres essentielle og unikke smag.

Vinkaraffelen er vurderet som den bedste vinkaraffel for os, og ligger derfor naturligvis i toppen af vores anbefalinger.

 • Rosendahl – Holmegaard
 • 10.5 cm dyb 10.5 cm bred, 28 cm høj
 • 903 gram
 • Perfekt til dekantering

Final Touch – Luksus iltsætningssæt

En anden vinkaraffel som helt klart også er en af vores favoritter, er “Final Touch – Luksus”. Denne vinkaraffel kan det hele, så om ens vin er lang tid om at åbne op, eller om den er klar fra starten, så kan man tilpasse vinkaraflen til begge tilfælde.

 • God til dekantering
 • God til ældre vine
 • Rustfri stål

Hvad betyder karaffel og hvad er det?

Karaffel er en længere glasbeholder, der typisk er længere horisontalt end vertikalt. Beholderen har oftest et unikt udtryk, som fremmer dens ydmyge funktion om at skænke væske (vand eller vin), som i sidste ende giver en visuel smag til væsken. 

Hvorfor bruge vinkaraffel?

Vine kommer i mange former, men har oftest altid én ting til fælles. De ligner hinanden på hylderne grundet lovkrav. Dog har væsken i de forskellige beholdere, forskellige nuancer som tydeligt kan ses fremme i diverse vinkarafler. Det siges, at man kan øge smagen i maden ved at gøre den flot. Så har man en lækker ret, man har brugt et par timer på, kan man fremme rettens helhed med en vinkaraffel (med vin i). 

Derudover er en vinkaraffel også god til at stå fast på bordet, da de fleste vinkarafler har en lidt bredere bund. Det kan naturligvis godt hjælpe, når man i løbet af aftenen kan blive lettere beruset, og armene godt kan komme til at skubbe vildt omkring sig. 

Har man derimod bare en vin, man gerne vil smage, ser den typisk også flottere ud, hvis man har den i en vinkaraffel i stedet for en typisk normal vin flaske. 

En sidste fordel, ved at hælde din vin på karaffel, er, når der er bundfald. En si over en vinkaraffel, og så er der helt frisk vin uden alt det grumsede. 

Hvornår skal vin på vinkaraffel?

Vin behøves ikke at komme på vinkaraffel, medmindre man vil have den til at åbne sig op, samt skabe en bedre stemning som helhed. Karafler er normalt ekstremt gode til at fremme smagen i de enkelte vintyper. 

Hvornår skal man dekantere en vin?

Når man vælger at dekantere en vin, har det stor betydning, hvilken type vin man dekanterer, samt hvilken type smag man har indenfor vintyper. En kraftig vin skal typisk bruge 1-2 timer på at modne og åbne sig op. Lettere vine kan nydes relativt hurtigt efter åbning. Tiden er også afhængig af, hvilke type vinkarafler man bruger, da nogle af dem har større kubikcentimeter omfang indvendig.

Det gør naturligvis også, at en større del af vinen bliver gæret, og at vinen åbner op hurtigere. Tager man derimod en vinkaraffel med lang hals, vil vinen naturligvis have mindre ilttilførsel. Derfor kan det være fornuftigt at skænke vinen over i karaffel langsomt eller gennem en ilter. Dette hjælper vinen med at modne en smule hurtigere, hvis man er sent på den. 

Hvordan vælger jeg den bedste vinkaraffel? 

Der findes mange forskellige vinkarafler, men for at være sikker på, at du finder den bedste vinkaraffel til din middag/aftensmad, har vi gjort vores bedste, for at du får den viden til selv at vælge den helt rigtige vinkaraffel.

Størrelsen på den bedste vinkaraffel

En vin på flaske indeholder typisk 75cl, hvilket betyder, for at finde den bedste vinkaraffel, skal din vinkaraffel kunne indeholde 75cl. Det ville være en skam at hælde halvdelen af en vin ud, fordi den ikke har fået lov til at åbne sig med hele indholdet. Og pludselig står man med to forskellige vine, hvori den ene er sur og den anden er frisk. 

Derudover har det indflydelse, om vinen skal bruge lang tid på at åbne sig op, eller om det er en lidt ældre vin, som måske allerede er klar til at blive nydt. De lidt mere kraftige vine som fx Muletiers saint-joseph, kunne godt bruge en time til to. Står man derimod med aftensmaden og har glemt at åbne vinen op, kan en bred vinkaraffel have stor effekt. Den hjælper vinen med at åbne sig op hurtigere.

Dertil skal det nævnes, at nogle vinkarafler er specialtbygget til at dekantere vine, når man skænker dem i bægeret. På den måde vil man kunne tilføre iltning på den bedst mulige måde. Dog er denne type ikke til alle typer vin, da nogle vin ikke har brug for den vilde dekantering. Det kan afrunde syren og den lidt mere unikke smag i rødvinen, så det bliver “kedelig”. 

Type indhold til den bedste vinkaraffel

For at finde den bedste vinkaraffel, er det vigtigt at vide, om man har en ung eller ældre vin. En vin som har brug for at åbne sig op, eller som er klar til at blive nydt på en hyggelig aften. Er vinen klar, vil en vinkaraffel uden integreret dekantering kunne bruges rigtig godt. Har man derimod en vin, som er lidt ung, og som ikke er klar til at åbne sig på kort tid, kan man vælge at bruge en vinkaraffel, som har integreret dekantering indbygget. 

Forskellige typer vinkarafler

De forskellige karafler har ikke forskellige definitioner af deres udtryk. Vi har derfor valgt at kalde dem, for hvad de er; bred og smal bund. 

Bred bund

En vin med lidt kraftigere fremtoning (oftest unge vine), kan godt have brug for at ilte lidt hurtigere, hvis ikke man er det mest organiseret menneske, eller har medbragt en vin til en aftensmad, der måske lige skal stå 2 timer i dens flaske. Har man derimod en bred bund, kan det fremme iltningsprocessen. Det gør, at vinen nydes hurtigere og at man sammen med selskabet, kan optimere middagens udsyn. 

Tip: Vin i vinkaraffel med en smule direkte lys, kan skabe nogle vilde farver til aftensmaden. Pas dog på temperaturen!

Menu Wine Breather Deluxe

Den bedste vinkaraffel til den vin, der skal bruge lang tid til at åbne sig op, hvortil du ingen tid har. Karaflen er en anbefaling til de regulære vindrikkere, der måske er mere til de franske vine, og hvor det ikke gør noget, at vinen bliver iltet godt i gennem.

Derudover er den perfekt til direkte dekantering, da man kan tilsætte flasken på skruelåget og dekantere vinen frem og tilbage igen!

 • God til vine, der tager tid om at åbne sig op
 • Rustfri stål
 • Perfekt til dekantering

Smal bund

Har man derimod en lidt ældre vin, som ikke nødvendigvis har brug for så meget for at åbne sig, kan det være en fordel at dekantere den i en vinkaraffel med smal bund samt hals. Det gør, at vinen ikke får nær så hurtig iltning, som hvis man havde brugt den i en vinkaraffel med bred bund. 

Riedel Karaffel Eve

Vinkarafflen til den lidt mildere vin, som måske allerede er klar til at blive drukket, og som ikke nødvendigvis har vildt godt af at blive iltet for meget.

 • Unikt design
 • Perfekt til ‘klare’ vine
 • 50 cm høj
 • Kan indeholde 1370 ml

Karafler til vand

Når man snakker om karafler, er der flere forskellige typer. De fleste er designet forskelligt, hvilket kan betyde, at de hælder til enten vin eller vand. De lidt mere basale karafler er til vand og dem har vi nedenfor givet et eksempel på, hvordan kunne se ud samt købe. 

Menu Strandgade Karaffel, H26, Klar Glas

Den lidt mere simple karaffel, som primært er lavet til at skænke vand på en nydelig og fin facon. Karaflen har et lille udtryk, som skiller sig ud fra de karafler, den typiske forbruger har stående i køleskabet.

 • Perfekt til vand
 • Unikt design
 • 25,5 cm høj, diameter på 12 cm
 • Lavet udelukkende af glas

Karafler til vin

Snakker man om karafler til vin, bliver de omtalt vinkarafler. Vinkarafler har typisk et lidt mere specielt udseende, og kan godt virke lidt unikke og specielle ift karafler. Nedenfor kan du med fordel se et eksempel på, hvad vi mener er den bedste vinkaraffel. 

Zieher Dekanter Star med silikonering 1,8 liter

Er man til en vinkaraffel med et lidt mere spændende udtryk, og som stadig holder dens funktion, er Zieher Dekanter Star helt klart vejen at gå. Karaflen har en helt unik måde at ilte vinen på med dens stjerne form i karaflens bund.

 • Fremstillet af krystalklart glas
 • Ekstremt flot i lys
 • Unikt design

Rengøring af vinkaraffel

Du har måske lige haft en vild fest med de bedste vinkarafler, men mangler nu at rengøre dem, efter de har stået natten over, mens du har haft tømmermænd. I det tilfælde, har vi løsningen for dig imod den størknede røde farve i bunden af din karaffel. 

Hvordan fjerner man rødvin fra karaffel?

Fyld karaflen op med varmt vand – gerne kogende. Put 1-3 teskeer bagepulver i, alt efter størrelse. Efter 2 minutter, vil du kunne hælde det varme vand ud, og tydeligt se at bunden er opløst. Skyl efter med noget varmt vand fra vandhanen, indtil du har fået alt det løse ud. Er der stadig grums i bunden, er det et tegn på at der er brugt for lidt bagepulver (note til næste gang), og du vil derfor kunne blive nødsaget til at lave processen én gang mere.