Portvin er en velsmagende vin, der passer godt til det meste. Udover at den passer til det meste, er det også en hyggelig drikkelse, og som de fleste er vilde med. Her på redaktionen er vi særligt vilde med portvin og glas til portvin. Vi ved nemlig at portvin smager bedst i glas, der er beregnet til det. Det er nemlig med portvin, som det er med alt slags vin, det kræver et bestemt glas for at få den bedste smag frem i vinen. I denne artikel kan du læse alt fra glas til portvin, og hvordan portvin bliver lavet.

Glas til portvin er flotte, smukke og praktiske at have på dit næste middagsbord. Derfor har vi fundet 3 portvinsglas der både er flotte, men som også ville få dit næste glas portvin til at smage vidunderligt.

3 glas til portvin.

Det klassiske portvinsglas

Med dette portvinsglas fra Chef&Sommelier, får du et glas der pynter dit næste middagsbord, og samtidig giver dig den fulde smagsoplevelse af portvin. Et smukt glas du bare på eje.

Port Decanter & Sipper portvinsglas

Et smukt slankt portvinsglas, hvor din portvin bliver iltet optimalt. Med dette portvinsglas får du et glas der er anderledes, men hvor du får alt hvad du har brug for. Glasset er smukt og kommer til at pynte på dit næste middagsbord.

Vin sippo portvinsglas

Et smukt portvinsglas der skejer lidt ud fra mængden. Med dette portvinsglas, får du et glas der ilter din vin optimalt. Med dette portvinsglas får du et glas der er smukt og anderledes.

Sådan finder du de bedste glas til portvin

Du er her nok fordi du ligesom os elsker portvin. Hvis man elsker portvin, bør man også have det bedste glas til at drikke den gode vin af. Det kan være du kan lide at nyde et glas portvin alene foran pejsen. Det kan også være du kan lide at nyde et glas portvin sammen med venner og familie, enten sammen med mad eller efter dessert. For at drikke portvin mener vi jo, at det kræver det bedste glas til portvin. Derfor giver vi dig i denne artikel svaret på, hvordan du finder det bedste glas til portvin.

Hvad er forskellen på glas til portvin og vinglas

Vi kender det fra et godt glas vin- det smager bare bedre i et flot glas end i et papkrus. Det samme gælder med portvin og glas til portvin. Det er altid lækkert at drikke af noget, der er pænt, og så fremhæver glas der er beregnet til den enkelte drik, også smagen. Så hvis du drikker portvin af glas der er beregnet til portvin, så får du også en lækker smagsoplevelse.

Der findes vin til enhver type vin, så alt fra om du drikker rosé, hvidvin eller rødvin, så findes der glas til det. Rødvin drikkes f.eks. oftest af et stort rundt glas, så du kan få smagsnuancerne med, hvorimod hvidvin drikkes af et glas der er mere slankt. Glas til portvin er ofte lavet, så de har en tulipanform, hvilket er med til at fremme smagen af portvin. En tulipanform betyder at glasset er bredt i bunden og bliver slankere i toppen.

Portvin er en vin der nydes i små portioner, og derfor er meget mindre end rødvinsglas. Glas til portvin kan typisk indeholde 10 cl, hvor et vinglas kan have op til 50 cl. Når der er tale om glas til portvin, er det ofte glas med en lang stilk og en bred skål. Dette er med til at give muligheden til at svinge portvinen rundt i glasset, som kan være med til at fremme nydelse ved at drikke det. Ved at svinge portvinen rundt kan du få mest ud af de aromaer der er i vinen og få de dybe smagsnuancer der er i vinen. Udover alle fordele et glas til portvin gør, så ser det også pænt ud på middagsbordet.

Hvordan rengør jeg mine glas til portvin?

Når du har fået anskaffet dig nogle glas til portvin, er det vigtigt at du passer på dem. Der er ikke noget værre end at have købt noget nyt, og så går det i stykker kort tid efter man har købt det. Derfor anbefaler vi også at du passer godt på dine nye glas til portvin. Du passer godt på dine glas til portvin på flere forskellige måder. Men en af dem er at sikre sig at du rengør dem korrekt.

Opvaskeren

Den nemmeste måde at rengøre dine glas til portvin på er, at komme dem i opvaskeren. Der findes på de fleste opvaskemaskiner et glasprogram, det er mere skånsomt for glassene, og får dem til at skinne ekstra flot. Du skal dog være opmærksom på at der er nogle glas der ikke kan tåle opvaskemaskinen, men det vil fremgå på den. Hvis man kommer disse glas i opvaskeren, vil de blive matte og tågede, og det ser jo ikke pænt ud på middagsbordet.

Vask dem op i hånden

Hvis du er det mindste i tvivl om dine glas til portvin, kan tåle opvaskemaskinen, så vil vi anbefale at du vasker dem op i hånden. Det gør du bedst ved at bruge en svamp eller en ren opvaskebørste med flydende opvaskemiddel. Når du vasker op i hånden er det vigtigt du bruger vand der er over 40 grader, for at sikre et flot glas, men også for at sikre at alle bakterier er vasket af.

Husk at pudse glassene

Uanset om du vasker dine glas op i hånden eller bruger den nemme løsning med opvaskemaskinen, så er det vigtigt at pudse glassene mens de er varme. Det gør du bedst ved at bruge et rent og tørt viskestykke. Hvis du pudser dine glas, fjerner du vand og kalk fra glasset, og derfor holder du også glasset pænt i længere tid.

Du skal altid være opmærksom på om glassene kalker til, og det er der større chance ved, når du vasker dem op i opvaskemaskinen. Så hvis du vælger at flotte dig med nogle dyre glas til portvin, så er en anbefaling herfra, også at vaske dem op i hånden så de er flottere i længere tid, og så du sikre dig at de ikke bliver kalkede og tågede i deres udtryk.

Hvad kan jeg drikke portvin til?

Portvin har i mange år været en populær drik på aftenbordet, om det enten har været til mad, eller om det har været til at nyde efter maden. Der findes mange måder at drikke portvin på, og den bedste måde at drikke det på, er den måde du nyder portvinen bedst på. Nogle kan godt lide det til dessert, og synes den komplimenterer den søde smag, der er i dessert, godt. Andre kan godt lide at drikke portvin til hovedretten. Dermed at sige, det er meget forskellige hvad folk er til, men en ting er sikkert, vi giver dig ideerne til hvad du kan drikke dit næste glas portvin til.

Portvin til dessert

Hvis du vælger at nyde et glas portvin til din dessert, ville det være oplagt at servere den til jul, til den fede risalamande. Dette ville være med til at opbryde den fede smag, og give dessert til syre og mere fylde til desserten. Portvin kan også være lækkert at servere til et ostebord, fordi den netop minder meget om rødvin, men er noget sødere i smagen.

Portvin til hovedretten

Udover at drikke vinen til dessert kan du også nyde den til hovedretten. Mange tror, at portvin kun drikkes som dessertvin, men der findes også nogle hovedretter, hvor portvin passer særligt godt til. Portvin er en vin der passer godt til et lækkert stykke kød, det kan være kød såsom and, rådyr, vildsvin, duer og fasaner. Det er særligt i den mørke vinterperiode, hvor portvinen bliver et stort hit blandt vinentusiaster. Portvin er nemlig med til at give et varmt modspil til det kølige vejr, og giver en særlig dybde til retter med vildt kød.

Glas til portvin er med til at fremme smagsnuancerne i vine, og derfor bør du også vælge et vinglas, der giver dig den fulde smag af portvin.

Skal jeg have glas til portvin for at kunne drikke portvin?

Vi ville klart anbefale at du køber glas til portvin, når du skal drikke portvin. Det skyldes at du får meste ud af vinen hvis du drikker den af et glas der er beregnet til det. Især med glas til portvin får du alle de smagsnuancer og aromaer en portvin jo har- det ville være ærgerligt at gå glip af.

Hvad er portvin?

Portvin er en vin der er fremstillet i Portugal, særligt fra Douro-dalen. Den gæres til 6-7% alkohol, og derefter tilføjes der druesprit som stopper gæringen og bevare restsukkeret i vinen. Det gør at vinen bliver mere sød, end vi kender det fra rødvin f.eks. Det er efter denne proces, og måden portvinen bliver lagret på, der afgør hvilken portvin man i sidste ende ender ud med. Der findes mange forskellige slags portvin, hvor alle vine smager af noget forskelligt. Man kan dog sige en generel ting om portvin og det er den ofte er mere sød, og meget kraftig og fyldig i smagen.

Fremstilling af portvin

Ved fremstilling af portvin bliver der fulgt den samme proces som når der laves rødvin. Der er dog en stor forskel på hvordan vinen lagres og det er det der adskiller portvin og rødvin fra hinanden.

Druerne høstes:

Når du skal lave en portvin er første step i fremstillingen at høste druerne, portvinen skal laves af. Det er forskelligt om man bruger de samme druer til produktionen af en portvin eller om man bruger forskellige slags druer. Dette er med til at gøre smagen forskellig fra hinanden.

Når druerne skal høstes, kan det enten gøres i hånden eller ved hjælp af en maskine. Dette er en ting der er med til at adskille de dyre portvin fra dem i den billigere prisklasse. Der er ofte de vine, der er i lidt dyrere prisklasse, hvor druerne bliver plukket i hånden. Ved at plukke druerne i hånden sikre man sig, at kun de bedste druer bliver brugt til vinen.

Druerne sorteres:

Druerne bliver sorteret i klaser, men også ned til de enkelte bær. Man sorterer druer, fordi at man vil sikre sig at det kun er de bedste druer, der bliver brugt til at producere vin af. Man sikrer dette ved at sortere druerne. Ved at sortere druerne får man kun de helt rene, modne og sunde bær, der så kan blive lavet en lækker portvin af. Dette er med til at øge kvaliteten af vinene, og dermed sikre en god portvin.

Gæring:

Efter druerne er blevet sorteret, bliver de sunde og modne druer lavet til vin. Det gøres ved at knuse druerne og opbløde dem. Dette sætter også gæringen i gang. Farven, smag, duft og tannin kommer fra druer, skaller, kerner og stilke. Derfor bruges alt dette også til at lave en lækker most af, der senere hen bliver til den færdige vin. Når portvinen har nået en alkoholprocent på 6-7% kommer man druesprit i portvinen, og dermed stopper gæringen. Dette gøres for at beholde så meget restsukker i portvinen som muligt, og det er også det der gør at portvin er sødere i smagen end almindelig vin er.

Sidste trin:

Når gæringen er stoppet skal portvinen på træfade i nogle måneder, det er i denne proces, der afgøres, hvilken portvinstype der bliver ud af vinene. Der findes overordnet to slags: den ene er Ruby og den anden en Tarwin.

Hvilke portvine findes der?

Når det kommer til portvin er den som med meget andet vin, det kan nemlig være meget forskelligt fra vin til vin. Der findes dog overordnet to forskellige kategorier af portvin, en ruby og tawny. Den støreste grund til at de to kategorier adskiller sig fra hinanden skyldes lagringstiden.

Ruby

En ruby portvin er kort tids lagret og har derfor en frugtig smag men en mørk farve der minder lidt om rødvin. Ruby portvin er mere blød og mere kompleks i smagen, fordi den har lagret i kort tid. Den kan have noter af tørret frugt og flere tanniner.

Tawny

En tawny er lagret i længere tid og har ofte ligget 7-10 år før den kan drikkes. En tawny er en blanding af unge portvine og lagret portvine, som giver portvinen en smag af lagret vin. Når portvinen er lagret i mange år, er det med til at give vinen en kraftig krop og masser af fylde til vinen.

FAQ