Kender du det; du står i køkkenet, og skal have stegen ud af ovnen, du skal måle temperatur på din oksesteg og du føler at du ikke har arme nok? Eller er du bare lidt af en nørd i et køkken, og elsker at kæle for dine madvare. Ja så er det en sous vide du skal anskaffe dig. Den er nemlig dine råvares nye bedste ven. Sous vide er et køkkenudstyr der består af et temperaturstyret vandbad, og hvor du hele tiden har kontrol over temperaturen.

Nu kan det være du spørger dig selv: hvorfor skal jeg dog anskaffe mig sådan en? Og det skal vi fortælle dig. Ikke nok med at den er praktisk, at have i sit køkken så spare den dig også for tid. Vi har samlet 5 af de bedste sous vide der alle er i en overskuelig prisklasse, så alle kan prøve kræfter med det smarte køkkenudstyr.

Sous vide| 5 af vores farvoritter

Steba Sous Vide Stav

Denne sous vide stav er egnet til alle der ønsker at prøve kræfter med en sous vide. Også selvom det er første gang du skal prøve det. Den er nemlig brugervenlig i form af det display der er på toppen. Her kan man sætte timer og temperatur. Derudover kan den tages med overalt, både om du er hjemme eller skal en tur i sommerhus.


OBH Nordica Magnetic circulation

Med denne sous vide får du et køkkenudstyr af den anden verden. Den rummer nemlig helt op til 2,5 kg kød, og kan rumme hele 8 vakuumforseglede poser. Derudover har denne sous vide en støjsvag magnetisk cirkulator, der får vandet til at cirkulere, så der hele tiden er den samme temperatur i vandet.

HAWS- Sous Vide

Med denne sous vide fra HAWS får du et sæt, hvor der både er en vakuumpakker og en sous vide, i en pris. Et tilbud du ikke vil gå glip af. Denne sous vide har en indbygget cirkulationspumpe, så temperaturen i vandet hele tiden har samme temperatur, så du sikre dig lækkert mørt kød uanset hvad du laver.

Chef Sous Vide & Vacuum Pack

Chef Sous Vide & Vacuum Pack

En lidt billigere udgave af sous vide, men med alle de samme funktioner. Med denne sous vide, får du virkelig noget for pengene. Den har nemlig mange af de samme funktioner som modeller der ligger i den lidt dyre prisklasse. Men denne sous vide, kan du stille temperatur og tid så du kan have dine hænder fri i køkkenet til andre ting.

Witt Smart Sousvide madlavningscirkulator

Med denne sous vide fra Witt, får du et køkkenudstyr der leverer lækker mad hver gang. Denne sous vide bygget med en kraftig motor på 1000 w, der gør at vandet i din gryde hurtigt bliver varmt, så du ikke skal vente længe på at gå igang med madlavningen. Derudover har denne sous vide indbygget Wifi, så du kan styre temperatur og tid, uanset hvor du er i huset.


Hvad er en sous vide?

Sous vide er, kort fortalt, en tilberedningsmetode der foregår i et vandbad under vakuum. Navnet kommer fra fransk og betyder “under vakuum”. En sous vide kan bruges til at tilberede alt slags mad; alt fra oksesteg, laksefilet og pocheret æg. Der er ikke det en sous vide ikke kan bruges til. Hvilket også gør den til en god investering. En sous vide sikre at din steg bliver stegt som du ønsker det hver gang. Om du ønsker en rød, medium eller gennemstegt steg, så får du med en sous vide det lige som du vil have det.

Sous vide er tidligere, et køkkenudstyr der kun blev brugt i restaurantkøkkenerne, men nu kan gourmet oplevelserne kommer hjem i dit køkken. Så hvis du ønsker at forkæle dit næste måltid, så skal du anskaffe dig en sous vide.

Sous vide er et fantastik køkkenværktøj der giver bedre smag, ensartet tilberedning og mere tid til andre ting i dit køkken, eftersom retten passer sig selv i vandbadet. Med en sous vide får du en helt anden smagsoplevelse end du er vant til, eftersom smagen og vitaminerne bliver ved kødet. Derudover får du også utroligt mørt kød, ved tilberedning i en sous vide, fordi tilberedningen foregår ved lave temperaturer og du får den tilberedningen, af kødet, som du ønsker.

Hvem bruger sous vide?

Førhen var det kun de professionelle, der brugte en sous vide. Det er dog blevet mere og mere almindeligt at sous vide, er kommet ind i danskernes køkken, og det forstår man jo godt. Hvem vil ikke have en gourmet oplevelse i eget hjem? Med en sous vide sikre du dig nemlig smagfuldt kød, omend det er okse, svin, kalv eller fisk. Der er ingen grænser for hvad du kan tilberede i det smarte køkkenredskab.

Dog er en sous vide ikke billig. Men i dag kan du anskaffe dig en sous vide til omkring 800 kr. Så hvis du ønsker en madoplevelse af den anden verden, i dit hjem, så kunne det være at du skulle investere i en Sous vide, næste gang du skal ud og shoppe.

Udstyr til din sous vide

En vakuumpakker

Når du tilbereder din mad i en sous vide, tilberedes det i vakuumposer. Du skal derfor også have en vakuumpakker når du skal tilberede i en sous vide. Nogle sous vide kommer faktisk med en vakuumpakker, men der findes flere forskellige på markedet, så du skal finde den der passer bedst til dine behov. Nogle vakuumpakker kan nemlig vakuumpakke med væske, hvor andre ikke kan.

Et tip til hvis du ikke har en der kan vakuumpakke med væske, så kan du fryse boullion, rødvin eller anden væske der kan give smag til dit kød, og derved lægge det i en pose sammen med kødet.

Vakuumposer

Der vil ofte følge vakuumposer med når du køber en vakuumpakker. Men på et tidspunkt vil du løbe tør, når du opdager hvor fantastik en sous vide er.

Der findes poser du selv kan klippe af eller færdige poser. Og her skal du vælge hvad der er nemmeste for dig i længden. Ved de poser man selv klipper, vælger man selv størrelsen, og der går derfor mindre til spild, en hvis du bruger de færdige poser.

En sous vide

Sous vide kar eller stav?

Uanset om du vælger en sous vide som kar eller stav, vil du få et køkkenudstyr der spare dig tid og oprydning. Der er dog få ting der er vigtige at overveje, inden du går ud og investerer i dit nye køkkenudstyr, nemlig hvor stor en sous vide du har behov for.

Noget af det du kan overveje er hvor tit du vil komme til at bruge den, og hvor store stykker kød du regner med at skulle lave. Der findes nemlig forskellige størrelser af sous vide, hvor nogle er i kar og andre er en stav. Så hvis du har planer om at lave oksesteg til hele nabolaget kan det være du skal anskaffe dig en sous vide med stor kapacitet. Hvorimod hvis du blot ønsker at tilbedrede bøffer til din partner og dig, er en med lav kapacitet nok.

Der findes to slags sous vide, nemlig som kar eller stav. Herunder giver vi de fordele der er ved hver især.

Fordele ved sous vide kar

Et Sous vide-kar er for den der har plads, og gerne vil investere i et robust køkkenredskab. Med et sous vide-kar får du en tilbedredningsmetode hvor der er langt mindre varme-og vandtab. Dette gør også at sous vide kan passe sig selv, mere end hvis du anskaffede dig en Sous vide-stav.

Fordele ved sous vide stav

Der er mange fordele ved en sous vide- stav. Den er nemlig nem at opbevare da den ikke fylder så meget, og så er den også nemmere at tage med sig, for eksempel hvis du skal en tur i sommerhus. En sous vide-stav kan også bruges i hvilken som helst beholder, som for eksempel en gryde eller en stor plastikskål. En Sous vide-stav har kapacitet til at kunne tilbedrede to stykker fisk eller en 2 kg oksesteg.

Sådan bruger du din sous vide

Det kan være du tænker “hvad er der så anderledes ved at tilberede i en sous vide?”. Der er en del der er anderledes. Først og fremmest bliver kødet vakuumpakket i en vakuumpose, inden det tilberedes ved den kernetemperatur du ønsker kødet skal have. Men hvordan gør man lige det? Der findes som sagt maskiner til vakuumpakning af dit kød. Dog kan du også gøre det selv på en helt simple måde.

Du kan nemlig bruge zip-lock poser til tilbedredning af dit kød. Det gøres ved at du ligger dit kød ned i en zip-lock pose, og derefter langsomt sænker den ned i vandet. Derved klemmes luften ud af posen, og når der ikke er mere luft tilbage i posen kan du lukke den, og komme dit kød i din sous vide.

Der er en fordel ved sous vide, nemlig at kødet ikke bliver udsat for ekstremt høje temperaturen som hvis du tilberedte dit kød i en ovn. En anden fordel er at du aldrig kommer til at få et gennemstegt stykke kød igen, netop fordi kernetemperaturen i kødet aldrig kan overgå den temperatur du har sat som indstilling på karet.

Det er dog lidt forskellige fra kød til kød, hvor lang tid det skal tilberedes, herunder kommer der en lille guideline, for når du laver forskellige slags kød:

UdskæringTemperatur (grader)Tid i Sous vide
Culotte577 timer
Cuvette5710 timer
Bøf602 timer
Flæsesteg588 timer
Lakse bøf5030 minutter

Hvor er stegeskorpen?

Nu kan det være du undre dig over om kødet får en stegeskorpe. Det gør den ikke eftersom kødet bliver tilberedt i et vandbad. Men efter kødet er færdigt med at blive tilberedt kan man stege kødet på en brandvarm pande, i 30 sek på hver side, for at give kødet en lækker stegeoverflade. Så er det ellers bare værsgo at spis.

Sådan rengøres en Sous vide

Når du skal rengøre din Sous vide er det ikke meget der skal til, men lidt skal der da.

  • Først skal du lade din Sous vide-stav afkøle
  • Aftør den herefter grundigt med en blød klud
  • Lad den tørre på en blød klud, så varmeelementerne også kan tørre.
  • Brug ikke hårde genstande og skurrende rengøringsmidler

Et sidste tip: kom lidt eddike i vandet, så kalker din sous vide ikke til, lig med nemmere rengøring til næste gang.

FAQ