Asti – Her er vores 7 valg af den fantastiske mousserende vin

Mange dansker kender og elsker et dejligt glas af den klassiske Asti i løbet af de dejlige sommerdage. Eller måske som en dejlig forfriskende dessertvin? Men så kommer spørgsmålet! Hvad er egentlig den klassiske Asti. Der findes jo flere forskellige former for Asti.

I løbet af denne artikel vil vi gøres vores bedste, for og fortælle dig alt, du nogensinde kunne få brug for, at vide omkring Asti. Så hvis du ligesom os har længtes efter den perfekte sommer vin til de alt for varme dage, så har vi udvalgt 7 forskellige Asti som kan løfte humøret til alle begivenheder.

7 forskellige Asti, der vil glæde enhver gæst

Menestrello Asti D.O.C.G.

Du kan finde Astier i mange forskellige former og kvaliteter, men denne Asti er et perfekt match, hvis du er typen, som ikke helt ved, hvilke præferencer du selv har i forhold til dine vine. Prisen på flasken er faktisk yderst billig i forhold til den dejlige smagsoplevelse.

  • Svage aromaer af friskplukkede grønne druer.
  • Serveres ved en temperatur på 7-8°
  • Perfekt som en dessert vin
  • Let mousserende

Le Colline Asti Spumante

Dette er en kunde-favorit. Det er et rigtigt godt eksempel på Asti Spumante. Vinen er under den italienske vinlovgivning DOCG. Denne lovgivning stiller specifikke regler både til produktionen og selve druen. Sørg for, at du drikker denne Asti, mens den stadig er nyåbnet for at opleve den dejlige friskhed.

  • En sød duft af hyldeblomst og ferskner
  • Vinen bør serveres afkølet
  • Perfekt som aperitif
  • Mousserende

Moscato d’Asti, Maggiorina 2021

Mange forskellige Moscato d’Asti kan virke meget søde i smagen. Dette er dog ikke tilfældet ved Maggiorina 2021, denne dejlige vin er mere syrlig i smagen. Vinen har ligesom så mange andre Moscato d’Astier en mindre alkoholprocent på blot 5%.

  • Dejlig duft af citrus, blomster og søde krydderier
  • Vinen bør serveres afkølet
  • Rigtig god sammen med dessert eller frugt
  • Perfekt dessert vin til prisen

Moscato d’Asti Primo Bacio 2020

Selve navnet Moscato Primo Bacio betyder i store træk “Det første kys”. Hvilket er passende sødt til den forfinet søde smag af vinen, Hvis man ikke er særlig begejstret for bobler i ens vin, så er Moscato d’Asti Primo Bacio et rigtig godt valg. Vinen har en alkoholprocent på 5% ligesom så mange lignende vine, hvilket også gør vinen perfekt, som en velkomstdrink.
Forfriskende duft af alpeblomster, salvie og rosmarin.

  • En dejlig dessertvin
  • Svagt mousserende
  • En sød aroma
  • God velkomstdrink, eller bare et glas i utide

Moscato d’Asti Volo Di Farfalle 2020

Vinen er fra vinmarkerne omkring byen, Calosso. Mange Moscato d’Astier kan for nogle blive en smule for søde i smagen. Dog er Volo Di Farfalle ikke en af disse d’Astier. Vinen har en dejlig syrlig og sød smag og farven på selve vinen har en flot strågul farve. Vinen passer perfekt sammen med jordbær og flødeskum, hvis man vil lave en sommer kombination.
Medium syrlig.

  • Perfekt til søde desserter
  • Vinen bør serveres afkølet.
  • Aroma af både citrus og søde æbler
  • Alkoholprocent på 5%

Moscato d´Asti – Piasa Sanmaurizio 2020

Piasa Sanmaurizio er allerede en dansk klassiker. Vinen vandt en blindtest, hvor den blev den bedste mousserende vin til kransekage i Jyllands-Posten. Hvis dette ikke er tegn på at vinen er perfekt til dit behov, så vil den friske aroma af salvie og honning overbevise dig. Smagen er præget af en dejlig sødme og svag frisk syre.

  • Prisvindende mousserende vin
  • Rigtig god til desserter
  • Vinen bør serveres ved en temperatur på 8 – 10 grader
  • Specielt god til kransekage

Tosti Moscato d’Asti 2017

Hvis du leder efter en frisk og let Moscato d’Asti, så vil Tosti Moscato være et oplagt valg. Med en dejlig let smag af grønne æbler og fersken, så vil denne friske Asti være et godt valg som servering til en velkomstdrink på de varme sommerdage.

  • Let perlende
  • En dejlig aroma, som kan beskrives som værende syrlig af æbler og pære.
  • Perfekt til frugt desserter
  • Bør serveres afkølet

Hvad er Asti?

Asti er mere end kun navnet på en vin type. Asti er også navnet på en by i det smukke Piemonte område i Italien. Området er også kendt for deres Barolo-vine. Disse Barolo vine er kun lavet på Nebbiolo druen, og er også kendt under navnet “Kongernes vin”. Som Vintype findes der 2 forskellige slags Asti. Disse 2 former for vin er:

  • Asti Spumante
  • Moscato d’Asti

Der er flere forskelle på disse vine, men overordnet har Asti Spumante mere tryk i selve flasken. Det er på grund af, at flaskerne bliver fremstillet på samme måde som champagne eller ved tryktank. Måden champagne bliver fremstillet kan kort beskrives i to trin. Først bliver vinen brygget, efterfølgende bliver der skabt kuldioxid og bobler i vinen.

Moscato d’Asti har normalt en lavere alkoholprocent end Asti Spumante med en alkoholprocent på om 5-6%. Der er også mindre tryk på flaskerne. Det gør også, at vinen ikke vil blive kategoriseret som en reel mousserende vin, i stedet kategoriserer italienerne vinen som værende en “frizzante”. Dette oversættes direkte til at være en funklende vin.

Hvis man vil sætte de to forskellige former for Asti overfor hinanden, så kan man kort forklaret sige, at Asti Spumante er en rigtig mousserende vin, da den minder om champagne med en masse “lette” bobler. Moscato d’Asti vil blive beskrevet som værende mellem en klassisk dessert vin og en helt normal mousserende vin.

Asti druen

Asti bliver produceret på den dejlige Moscato Bianco drue. Denne drue er rigtig god til at lave sødmefulde smage, imens at den holder alkoholprocenten i vinen meget lav. Druen bliver også kaldt for Muscat Blanc. Muscat Blanc er en af de ældste druer i Piemonte, men selvom at druen har været kendt i mange år, så er Asti som et produkt relativt nyt.
Selve smagen af druen er beskrevet, som at have en skarp syrlig smag – dog med en sød eftersmag. Andre beskriver smagen til at være en blanding af pære og ferskner. Dog ved vi ikke helt, om den beskrivelse er faktuel i alles øjne. Selve druen bruges til forskellige hvidvine, mousserende vin og dessertvin, hvilket alle sammen også kunne være former for Asti.

Historien omkring Asti

Historien om Asti, som en helhed, går tilbage omkring året 1870, da den for første gang blev produceret Carlo Gancia, som er en rigtig gammel italiensk vinproducent. Selvom at vinen faktisk blev lavet tilbage i 1870 for første gang. Så var det først efter anden verdenskrig, at vinen fik fin reelle globale debut, da mange soldater tog vinen med hjem fra krigen, og derefter viste den frem til familie og venner. Efter krigen blev vinen derfor mere verdenskendt og fik dermed sin tilstedeværelse på det globale vin marked, som den har i dag.

Hvordan laver man Asti?

Asti bliver produceret med brug af den Charmat-metode, hvilket vil sige, at vinen bliver gjort mousserende ved at blive gæret på tank, i stedet for på en sekundær gæring i en anden flaske. Når selve Muscat Blanc druerne er blevet høstet, så kommer de på en tank, hvorefter at temperaturen i tanken bliver placeret lidt over frysepunktet. Man gør dette for at sikre sig, at gæringen ikke sker med det samme.

Når man er klar til gæringen, så lukkes tankene helt til, og bliver placeret under tryk, derefter hæves temperaturen igen. Når gæringen har skabt kuldioxid, og alkoholprocenten er på omkring de 7-9%, så afkøles vinen og gæren fjernes. Derefter er vinen faktisk klar til at blive solgt. Selvfølgelig er der forskel på, hvordan de forskellige vinproducenter laver deres Asti, dette var bare processen forklaret i grove træk.

Velkomstdrinks med Asti

Noget, som er blevet et stort hit her i Danmark, er at lave velkomstdrinks ud af forskellige typer Asti. Hvilket er helt forståeligt, da de søde smage i de fleste Asti passer rigtigt godt sammen med forskellige frugter og forskellige former for frugtjuice. Vi har tidligere skrevet en liste over vores favorit velkomstdrink med Asti, så hvis du mangler inspiration, så henviser vi selvfølgelig til denne artikel.

Men det er selvfølgelig ikke sikkert, du lige har en Asti stående, og du gerne vil teste nogle af disse velkomstdrinks. Heldigvis kan du bruge en anden mousserende vin, hvis du ønsker og teste smagene af. En anden mulighed er selvfølgelig at benytte sig af en champagne. Dette er også en klassisk velkomstdrink. Dog foretrækker vi, at man bruger en form for Asti for at opnå den dejlige søde smag.

Hvad drikker man Asti til?

Der er som sådan ikke en facitliste til, hvad man kan drikke Asti til, vi vil dog anbefale, at man nyder et koldt glas Asti til desserter eller som en velkomstdrink.
Vi er meget store fortalere for, at man nyder Asti med desserter. Især desserter der indeholder frugt eller bær. Jordbær er selvfølgelig en klassiker sammen med Asti.
Der findes også en Asti som Piasa Sanmaurizio 2020, som faktisk er prisvindende i forbindelse med en blindsmagning af kransekage, så hvis du leder efter en Asti til din nytårsaften og din kransekage, så vil Piasa Sanmaurizio 2020 være en sikker mulighed.

Hvad er en D.O.C.G. vin

Hvis du har været opmærksom på vores anbefalinger, så ville du have set, at næsten alle de forskellige former for Asti, som vi har foreslået, bliver betegnet, som at være under D.O.C.G.
Men hvad betyder det, at en vin er under D.O.C.G? Man kan simplificere det til at være et kvalitetsstempel. D.O.C.G vine skal komme fra et specielt geografisk område. Dette geografiske område kan variere fra et par vingårde til en hel region, så definitionen af hvilke områder der høre under D.O.C.G, er meget bred.
Ud over det geografiske krav, så er der også en masse kvalitets regler, som de forskellige vinproducenter skal opretholde i forhold til druesorter, dyrkning af druerne, høstmetoder og selvfølgelig hvordan vinen bliver ældet.

Kvalitet og pris

Mange danskere tænker ikke nødvendigvis Asti til at være en kvalitets vin. Dette skyldes tildels prisen på vinen. En flaske Asti kan gå fra alt mellem 50-500 Kr. Der er selvfølgelig forskel på, om du køber den billige flaske Asti til 50 kr, eller om du køber den flotte imponerende flaske Asti til 500 Kr.
Dog mener vi, at pris ikke er en tydelig indikator for, hvor god en vin er. Det anbefales, at du prøver dig frem og finder den Asti, som passer til dine smagssanser. Dog kan det være en ide om bruge en billigere flaske Asti i forbindelse med velkomstdrinks, hvis smagen af vinen alligevel skal overdøves af forskellige frugter eller lignende.

Andre typer mousserende vin

Mousserende vin produceres ikke kun i Italien. De bliver faktisk produceret i hele verden. Frankrig og Spanien har også en lang historie, når det kommer til at producere forskellige mousserende vine – ligesom Italien.
Du kender måske de forskellige landes versioner: Cremant er den franske mousserende vin, og cava er den spanske. Der er dog en masse specifikke regler i forhold til produktionen af disse vine. Cava-vinen må derfor kun laves i 8 forskellige vinregioner, ligeledes må Cremant også kun produceres i 7 forskellige vinregioner i Frankrig.
Der findes også mange andre mousserende vine rundt omkring i verden alt fra den tysk “Sekt”, til den amerikanske “sparkling wine” selvom dette er et lidt større begreb.

FAQ