Lav din egen rom – Alt du skal vide

Har du altid drømt om at lave din egen rom? Eller kender du nogen, der ville elske at få dette “lav din egen rom” sæt som gave? Læs meget mere om sættet og hvordan du laver din egen rom i denne artikel.

Lav din egen rom

Do Your Rum

  • 2 x 350 ml romflasker lavet af italiensk glas
  • 12 glasrør med botanicals
  • En flot kobberbelagt si af rustfrit stål
  • 4 lækre opskrifter
  • 2 træpropper til dine romflasker

Køber du dette “lav din egen rom” sæt får du alt du skal bruge til at lave din helt egen rom på nær en basis alkohol. Det kan anbefales at bruge en smagsneutral vodka til dette formål.

I Denne Artikel

Hvilke botanicals er der i “lav din egen rom” sættet?

Når du køber sættet følger der 12 glasrør med. Rørene indeholder i alt 10 forskellige botanicals.

De 12 glasrør indeholder:

  • ‘American Sweetheart’ træflis af egetræ
  • ‘Vanilla Dream’ træflis af egetræ
  • ‘Dark Chocolate’ træflis af egetræ
  • Vaniljesukker
  • Kanelsnit
  • Muskatnødder
  • Pekannødder
  • Rosiner
  • Frysetørret æble
  • Frysetørret appelsin
  • Frysetørret ananas
  • Frysetørret kirsebær

Med de 10 forskellige botanicals kan du blande mange forskellige slags rom. Prøv dig frem og find netop den rom, der passer perfekt til dig.

Hvordan laver man rom? – 7 nemme trin

Når destillerier laver rom, så modnes drikken på tønder, men med “lav din egen rom” sættet, kan du i stedet modne rom i en af dine egne romflasker.

  1. Udvælg en opskrift. Der følger nogle opskrifter med sættet, men du er også fri til at eksperimentere.
  2. Hæld din udvalgte basis alkohol i en flaske. Her kan du bruge en af dine whiskyflasker.
  3. Tilføj din udvalgte type af træflis.
  4. Lad rommen modne i et tørt, køligt sted. Vil du lave en rom, der minder om lys rom, kan du lade flasken stå i 3-4 dage. Vil du have noget tættere på en mørk rom, kan du i stedet lade flasken stå i en eller flere uger.
  5. Prøv at smage din rom til. Hvis smagen er tilfredsstillende, kan du sortere træflisen fra med din si. Du kan filtrere din rom over i den anden romflaske fra sættet.
  6. Tilsæt de botanicals du har valgt, og lad rommen trække til den har opnået den mængde af smag, du ønsker. Denne del af processen kan tage et par dage, en uge eller mere hvis du vil have en kraftigere smag. Giv din rom et lille ryst hver dag mens den trækker.
  7. Som det sidste skal du filtrere dine botanicals fra rommen, ligesom du gjorde med dit træflis.

Følger du disse trin kan du lave din helt egen rom! Del endelig din kreation med andre og spred glæden af en god rom.

Ekstra tips:

  • Hvis du oplever, at der stadig er rester af botanicals i din rom, efter du har filtreret den, så kan du godt filtrere den flere gange.
  • Du kan lave dine egne labels til at dekorere din rom.
  • Kunne du også være interesseret i at lave din egen gin eller whisky? Så kan du nemlig læse vores artikler “Lav din egen gin” og “Lav din egen whisky”.

Hvad er forskellen på rom og whisky?

Undrer du dig over hvad forskellen på rom og whisky egentlig er? Det er meget forståeligt, for ikke nok med at de to drikke ligner hinanden, så deler de faktisk også mange af de samme trin i produktionsprocessen.

En af de største forskelle på rom og whisky er hvad de er lavet på. Hvor whisky er lavet af et udvalg af forskellige kornsorter, så er rom udelukkende lavet på saft eller melasse fra sukkerrør. Det er også derfor at rom oftest har en sødere smag end whisky. Selve destillationsprocessen for rom er den samme som ved whisky. Du kan læse om destillering af whisky og meget mere i vores artikel “Whisky for begyndere”.

Rom lagres også på tønder i længere tid ligesom whisky. Dog er det ofte omkring et år eller to rom lagres, hvor det med whisky ofte er 3 år. Det skal dog siges, at det hovedsageligt er mørk rom, der bliver lagret på tønde i længere tid. Der findes nemlig både mørk og lys rom. 

Hvad er forskellen på lys og mørk rom?

En lys rom lagres slet ikke i lige så lang tid som en mørk rom. Det betyder også, at den næsten er klar til at blive drukket, når destillationsprocessen er færdig. Lys rom lagres nemlig ofte i under en uge, hvor det tager et helt år eller to for en mørk rom at blive klar. Som regel har lys rom en sødere og mere underspillet smag end mørk rom.

Mørk rom starter med at have den samme klare farve som lys rom. Først når en mørk rom bliver lagret, får den sin karakteristiske farve. Det er nemlig tønden, der giver rommen både farve og ekstra smag.

Hvordan skal rom nydes?

Det bliver mere og mere populært at drikke rom rent. Dog er rom mest kendt fra de mange forskellige drinks, det kan bruges til. Nogle af de mest populære er bl.a. Dark ‘n’ Stormy, cuba libre, mojito, Piña Colada og Mai Tai.

Hvilke glas til rom?

Vil du nyde din rom rent, så er et tulipanformet glas det bedste valg. Formen hjælper nemlig med at frigive rommens aroma samt at holde den i glasset. Det er også vigtigt at glasset ikke er for stort. Når rom produceres og bedømmes, bruges der som regel et tulipanformet glas på omkring 15 cl.

FAQ

Hvor lang tid tager det at lave min egen rom?

Angående af hvor meget smag du vil have i din rom, kan det tage alt fra en uge til en måned, eller mere, at lave din egen rom.

Hvordan opbevares rom bedst?

Det er vigtigt at du opbevarer din rom et tørt og køligt sted, hvor der er en stabil temperatur. Hvis rom bliver udsat for sollys, kan det nemlig miste noget af sin farve og smag. En åben flaske spiritus kan som regel holde omkring 3 måneder.