Lær at forstå, køb og drik’ skotsk whisky på 5 minutter.

I artiklen kommer vi ind på alt for den nye skotske whisky drikker, som gerne vil inddrage og eventuel blive en raffineret livsnyder. Til at starte med, ser du 5 af vores favoritter!

5 af vores favorit whisky

Deanston 2007 Sherry Sig

Denne type whisky er af den fine kvalitet. Signatory køber udelukkende de bedste single-malt og flasker KUN de bedste fade. Deanston destilleriet ligger til omkring Teith floden som rummer utroligt ren og formidabel vand til deres whisky.
Ydermere er der kun tappet 630 af denne flaske, hvilket gør den til enhver whisky samlers drøm.

  • Perfekt til whisky samling
  • Whisky af høj kvalitet
  • 64,5% alkohol
  • Single-malt whisky

Stauning Smoke Single Malt Whisky

Denne whisky er 100% dansk produceret. Maltet på åbent gulv, røget over tørv og lyng fra omkringliggende. Derudover er whiskien dobbel destilleret på mindre pot stills over åbent ild. Resultatet er en raffineret whisky med en blød aroma af klitterne, heden og vinden ved vesterhavet.

  • Single malt whisky
  • Bedste whisky i Danmark 2022
  • 100% dansk produceret
  • 46% alkohol

Bruadar Whisky Liqueur

Bruadar betyder drøm på gælisk og det forstås. Denne whiskylikør er en af de milde, med en god og dejlig rund smag af honning og kandiseret frugt. Whiskyen er tilført skotsk honning og slåenbær hvorefter den er tappet ved 24% alkohol. Whiskyen brygges derudover udelukkende på de bedste single-malt bryggede whisky, fremfor grain whisky.

  • 24% alkohol
  • 70 cl
  • Letdrikkelig
  • ‘Drømmen’

The Quiet Man 8 year Old Single Malt Irish Whiskey in tube

Denne type whiskey er af en helt speciel årgang. Efter at være produceret ud fra de bedste single malts, har den efterfølgende være lagret i de nye bourbon egetræsfade i 8 år, før den efterfølgende bliver tappet på 40% alkohol. Den emmer af krydderier, citrusfrugter, egetræ og sødme.

  • 8x guldvinder og 3x sølvvinder siden 2015
  • 40% alkohol
  • Blød og afslappende smag
  • Single-malt whiskey

High West Campfire

Denne type whisk(e)y er lidt speciel. Den er nemlig brygget på både skotsk whisky men også amerikansk whiskey, hvilket gør dens blanding utroligt unik. Smagen af denne type whisk(e)y emmer af frugter, tobak, vanilje, honning, sorte kirsebær, muskatnød, kanel, appelsinskal,toffee og den klassiske bløde whisky røg.

  • 1 guldmedalje
  • 46% alkohol
  • Krydret med flere smage
  • 70 cl

Hvad er forskellen på whisky, whiskey og bourbon?

Der er en relativ stor forskel på de 3 forskellige sofistikerede drikke. 

Whisky (uden -e) er skotsk og lagres på en af Skotlands told-registrerede lagre i en af deres regioner: Highland, Lowlands, Speyside, Cameltown, Isley m. fl. Herfra bliver den lagt på lagring på egetræsfade i over 3 år. Denne type whisky skal have en alkoholprocent på over 40%, for at kunne kalde sig en whisky. Der skelnes her mellem 3 forskellige typer whisky – Grainwhisky, Maltwhisky og Blended whisky. 

Whiskey (med -e) er irsk og er af den mere kendte slags verden over. Irsk whisky har nemlig være en ting i over 600 år, og har sit eget karaktertræk, selvom der findes mange producenter indenfor irsk whiskey. Den irske whiskey har nemlig ikke den røgede eftersmag, som den typiske whisky smag har. 

Bourbon stammer fra Amerika og er en whiskey, men kan kalde sig for en bourbon, hvis den er fremstillet af mindst 51% majs og lagret på fade af hvideg. Lagringstiden betyder ikke det store her, men når den er lagret i over 2 år, kan den kalde sig for “straight bourbon”. 

Hvad er Blended Whisky?

Når skotsk whisky bliver lavet af forskellige destillerier i Skotland, kan det blive kaldet blended whisky. Derudover består det enten af maltet byg med eller uden helkorn af andet maltet eller ikke-maltet korn. Ydermere er denne type whisky destilleret på enten pot stills eller column stills. 

Hvad betyder single malt skotsk whisky?

Single malt er 100% maltet byg, som stammer fra ét destilleri i Skotland. Det betyder at man heller ikke har mulighed for at blande byg fra forskellige kornarter. Denne type whisky er oftest af den dyre slags, og er den type whisky man forbinder med kvalitet.

Hvad er double malt skotsk whisky?

Double malt skotsk whisky er til forskel fra single malt skotsk whisky lavet af præcis 2 destillerier i Skotland. Når man køber eller kigger på en double malt skotsk whisky, får man gerne at vide hvilke to destillerier den er brygget fra, og hvorfor lige de to passer godt sammen. 

Hvad er en vatted malt skotsk whisky?

Vatted malt skotsk whisky er af den alternative slags, da man her typisk blander skotsk whisky af forskellige slags, for at få en mere rund og overfladisk smag. Smagen er stadig whisky, og er stadig meget favorabelt i vesten. 

Hvad er Grainwhisky?

Grain whisky er en ingrediens til at lave skotsk whisky med, og bliver derfor sjældent drukket rent, men bliver ofte blandet op med single malt, og bliver på den måde til en single grain whisky, som bestemt ikke bør undgås. Denne type skotske whisky, er af en ældre slags, da den tager længere tid for at modnes og på den måde skabe personlig karakter. 

Hvor lang tid kan en skotsk whisky stå?

Når man har åbnet en skotsk whisky, vil whiskyen begynde at ilte. Nogle typer whisky får en afrundet kant, men andre bliver mere kantede, og alt efter smagsløg, vil en whisky blive dét bedre eller dårligere. Man kan dele en whisky op i mindre beholdere, hvis de er godkendt til alkohol og er forseglede efter for at opbevare tæt på original smagen. Dog er det vigtigt at whiskyen står oprejst, da den høje alkoholprocent kan ødelægge korken og eventuel resultere i en lækage.

Må en skotsk whisky få isterninger?

Skotsk whisky er generelt ret stærkt grundet den store alkoholprocent. Mange tilsætter derfor en isterning af forskellige størrelser, for til dels at nedsætte temperaturen, men også for at fremme smagsnuancerne. En Skotsk Whisky skal ikke drikkes. Den skal nydes! 

Whisky glas med isterninger og whisky i.

Hvordan spotter man en god skotsk whisky?

Når man vurderer hvilke skotske whiskies der er gode og hvilke der er til at smide ud, har lugten og farven meget at sige. En god skotsk whisky plejer at dufte en smule af frisk røg, men ikke for meget. Lugten skal være fængende, men ikke forstyrrende. Derudover må farven på whiskeys godt være gyldenbrun. Des lysere den er, des tyndere er indholdet typisk. Man vil derfor typisk gerne have en whiskey der har en blanding af begge dele. Det er desværre ikke altid man kan få lov til at dufte til de skotske whiskies, og kan derfor være nødsaget til at satse på mærker.

Hvilke skotske whisky mærker er der?

Der findes mange skotske whisky mærker, men 10 af de klart største whisky mærker i rækkefølge efter hvor gode de er, er: 

10. Bell’s
9. Label 5
8. Dewars
7. William Peel
6. William Lawson’s
5. J & B Rare
4. Grant’s
3. Chivas Regal
2. Ballantine’s
1. Johnnie Walker. 

Hvis man er i tvivl om hvilket mærke man skal gå efter, går man aldrig galt i byen med Johnnie Walker. De solgte sidste år 3 gange så meget som Ballantine’s, hvilket snakker for sig selv. 

Hvordan drikker man skotsk whisky?

Alt efter hvilken skotsk whisky du har købt, om den er single malt, double malt, blended whisky, vatted whisky mm, så kan alle typer whisky med fordel godt bruge nogle dråber vand for at fremme den naturlige whisky smag. Man skal dog være opmærksom på at man ikke tilsætter for meget, da smagen kan ændres drastisk, hvis man tilsætter for meget. 

Hvis man ikke synes om smagen af whisky, har brug for noget lidt mere sødt, kan de fleste typer whisky blandes op med sodavand, ginger ale og lignende. Disse typer ødelægger ikke whiskyen, men tilsætter derimod lidt sødestoffer til smagen. Det bør dog nævnes at en single-malt whisky aldrig bør have tilsat væske af nogen form, men bør kunne nydes rent. Single malt er ‘the holy grail’ indenfor whisky. 

Når du har prøvet lidt af de forskellige whisky typer, kan du med fordel se ind i hvordan man laver sin egen whisky, og eksperimenterer med forskellige smage, som de lyster på vores lav-din-egen-whisky artikel.