Whiskysten – skab 2 unikke udtryk med whiskysten!

Har du gentagne gange prøvet, at du skulle nyde et glas whisky, hvor den første tår smager himmelsk, men så forsvinder den gode kraftige smag langsomt, i takt med at isterningerne smelter? Og kan du nikke ja til, at det er virkelig irriterende, at det gang på gang sker? Hvad nu hvis vi sagde til dig, at vi har svaret på dit problem? Det er sandt nok, for svaret hedder nemlig whiskysten, og i denne artikel kommer vi ind på, hvad whiskysten er, hvilke slags du kan få fat på, hvordan du bruger dem, og selvfølgelig ikke mindst hvorfor du skal vælge dem frem for de alminde isterninger.

whiskysten

Whiskysten lavet af stål

Her er vores bud på et par helt enkelte whiskysten, der er lavet af stål. Selv om de er enkle i udtrykket, er de stadig elegante og stilrene. De er for alle rent udseendesmæssigt. Du kan derfor trygt købe dem, hvis du gerne vil give dem i gave.

Det er en god gaveidé til manden, der har alt og egentlig ikke rigtig mangler noget ud over flot eller sejt tilbehør, redskab eller gadget.


whiskyglas

Lyngby glas – Melodia whiskyglas

Ingen whisky uden whiskysten, men bestemt heller ingen whisky uden whiskyglas. Vi har her fundet nogle flotte whiskyglas, der har et klassisk udtryk. Glassets smukke mønster fremhæver whiskyens nuancer, når lyset rammer glasset.

Det kan sagtens betale sig at investere i nogle pæne whiskyglas, fordi vi spiser, drikker og nyder alting med øjnene, så en whisky vil derfor også smage bedre i et pænt whiskyglas end i et normalt vandglas.


whiskykaraffel

Orrefors Street Karaffel

De flasker, man får whiskyen i, når man køber en flaske whisky, er selvfølgelig pæne i sig selv, og de kan sagtens uden problemer have dem stående fremme. Men det ser bare lidt mere gennemført ud, hvis du hælder din whisky i en whiskykaraffel, og har den stående ved siden af dine whiskyglas.

Vi har her fundet en whiskykaraffel af Jan Johansson, som er inspireret af New Yorks gader og arkitektur. Den har et tætlukkende låg i mat sort, og er fremstillet af ægte krystalglas.


Hvad er whiskysten?

Whiskysten er små isterninger, du kan få i forskellige materialer og former, som du kan bruge som et alternativ til de almindelige isterninger, du kan lave med isterningeposer eller isterningebakker i fryseren.

Whiskysten er et tilbehør, du kan bruge, når du drikker et glas whisky. Det er et tilbehør, da du sagtens kan undvære det og erstatte det med almindelige isterninger lavet på vand, men vi synes, at whiskysten er et absolut must have til whisky. Især hvis du er en kæmpe whiskyentusiast, eller så er det en oplagt gaveidé, hvis du kender en, der er en kæmpe whiskyentusiast.

Det synes vi, fordi de fungerer ligesom isterninger, men de er bare bedre. De er bedre, fordi de holder drinken kold, men de fortynder ikke smagen, som isterninger gør. De almindelige isterninger, der er lavet af vand, vil på et tidspunkt begynde at fortynde whiskyen, i takt med at isterningerne smelter. 

Så jo mere isterningerne er smeltet, jo mere fortyndet vil du opleve, at din whisky er i smagen. Fordelen ved at bruge whiskystenene i din whisky er således, at du ikke vil opleve en fortyndet smag af whiskyen, da whiskystenene ikke pludselig begynder at smelte. Det er fordelen ved at anvende dem frem for de almindelige isterninger lavet af vand.

Forskellige slags whiskysten

Du kan få forskellige whiskysten, både når det kommer til materiale og udseende. Du kan få whiskysten, der er lavet af alt fra fedtsten, rustfrit stål, marmor, granit, kirurgisk kvalitet stål til quartz. Whiskysten findes også i mange forskellige former: trekanter, firkanter, kugler, tyvekantet og endda også som et dødningehoved. 

Og hvad du skal vælge, er selvfølgelig helt op til dig selv. Det afhænger nemlig af, hvilket materiale du bedst kan lide rører ved din overlæbe, når du drikker din whisky, samt hvad du rent udseendemæssigt og æstetisk foretrækker at kigge på i din drink. 

Derfor skal du vælge whiskysten

Foretrækker du din drink kold? Foretrækker du din drink ufortyndet? Så har du faktisk svaret lige der, på hvorfor du skal vælge whiskysten. Selv om det ligger i navnet, at whiskysten er oplagt at bruge i din whisky, kan du sagtens bruge stenene til andre drikkevarer, du ønsker skal være kolde.

Whiskysten er blot tiltænkt whisky, fordi det er irriterende at skulle skynde sig at drikke et glas whisky, inden isterningerne smelter. Men hvem siger, at det ikke bare generelt er irriterende at skulle skynde sig at drikke sin drink, inden den bliver lunken eller fortyndet på grund af de almindelige isterninger lavet af vand. 

Tilbage til whiskyen, det er selvfølgelig meget ærgerligt, hvis du lige har åbnet en gammel eller dyr flaske whisky, og så ikke engang kan nyde den i ro og mag, inden den gode smag bliver fortyndet. En fortyndet whisky, der smager vandet, er ikke en god smagsoplevelse for nogen, og vi er jo nok nogle stykker, som slet heller ikke kan anbefale det til nogen.

Det er selvfølgelig ligegyldigt, hvis du foretrækker din whisky ren, men nogle foretrækker en whisky on the rocks. “On the rocks” er et udtryk, man bruger, når man gerne vil have isterninger i sin drink, og et glas kold whisky kan i nogle situationer være bedre end et glas halv lunkent eller lun whisky. Men igen, ligesom med alt andet, er det selvfølgelig en smagssag, hvad den enkelte foretrækker.

Sådan anvender du whiskysten

Det er meget lige til at bruge whiskysten. Det eneste, du egentlig skal gøre, er blot at smide dem i fryseren i nogle timer, inden du skal bruge dem. Herefter kan du putte dem i dine whiskyglas, vinglas, eller hvad du ellers ønsker skal bevares kold længst muligt. Det kan også være et glas juice eller en cocktail. 

Mangler du inspiration til en velkomstdrink med asti?

Når du skal bruge whiskystenene, er det en rigtig god idé at bruge en tang til at putte stenene ned i glasset med. Det er nemlig vigtigt, at du placerer dem forsigtigt i glasset, ellers kan du risikere, at de ødelægger dine glas, medmindre det er meget tykke glas, du har. 

Dog har de fleste glas meget tynde sider, for at gøre dem så lette som overhovedet muligt, og med det materiale whiskysten er lavet af, skal der ikke meget til, før du kan risikere at komme til at smadre glassene. 

Når du er færdig med at bruge whiskystenene i din cocktail, whisky, juice, vin m.m. skal du blot skylle whiskystenene godt og grundigt. Dernæst smider du dem i fryseren igen, og så er de klar, til næste gang du skal bruge dem. Hvor dejlig nemt er det ikke lige? Det kan i hvert fald ikke blive nemmere, synes vi.

Et rustikt eller elegant udtryk

Whiskysten kan både være rustikke og elegante i udtrykket, og afhængig af hvilket look du går efter, kan whiskystenene spille en væsentlig rolle heri. Går du meget op i det æstetiske, er det ikke ligegyldigt, hvilke whiskysten du skal gå med i forhold til, hvad der passer til de forskellige drikke. 

Men hvis du ikke går op i det æstetiske udtryk, så er det selvfølgelig ligegyldigt. Så behøver du ikke at tænke over, hvilke whiskysten du skal anskaffe dig, ønske dig i gave eller give i gave. Nedenstående foreslag skal selvfølgelig ikke ses som de eneste måder, hvorpå du kan mikse drinks, whiskysten og glas. Ønsker du at gøre noget helt andet, end vi har foreslået, så skal du bare gøre det. Det står dig frit for, hvordan du vil mikse de forskellige ting.

Ønsker du et rustikt udtryk, skal du gå med whiskysten, der er lavet af granit eller marmor. De vil gå godt til en cocktail eller whisky, der bliver serveret i et krystalglas.

Ønsker du derimod et mere let, feminint og elegant udtryk, skal du gå med whiskysten lavet af rustfrit stål. De vil passe godt sammen med et glas rosé eller hvidvin eller en lys cocktail. Men det er heldigvis kun fantasien, der sætter grænser for kreativiteten i forhold til, hvilket udtryk du ønsker for din drink.

Den rette whisky til whiskysten

Nu ved du en helt masse om whiskysten, men ved du også, hvor du skal starte, når det kommer til selve whiskyen? Hvis ikke, så skal du ikke fortvivle, for vi har dig selvfølgelig dækket ind på det område også. 

Vi har nemlig lavet en artikel, der hedder Whisky for begyndere – På opdagelse i en verden af smag, hvor vi går i dybden med whisky. Vi kommer ind på de forskellige whiskyer i forhold til, hvilke noter de har, og hvor de er fra. Vi fortæller også om de forskellige typer af whiskyer, så du kan være sikker på at få fingrene i den helt rette whisky. 

Whisky er nemlig en hel verden for sig selv, og du kan få en masse forskellige whiskyer, som er unikke på hver deres måde. Du kan blandt andet få følgende whiskyer:

  • Blended whisky
  • Single malt whisky
  • Grain whisky
  • Single cask og double cask
  • Bourbon whisky

Whisky er populært, og derfor produceres det også i mange lande på forskellige måder. Nogle af de mest kendte lande i verden, som laver whisky er:

  • Skotsk whisky
  • Irsk whisky
  • Amerikansk whisky
  • Japansk whisky
  • Dansk whisky

Er du derimod interesseret i whisky på et mere nørdet niveau end blot at nyde den? Så har vi en artikel, hvor du kan lære, hvordan du laver din egen whisky. Heri kan du også finde et whiskysæt, som du enten selv kan kaste dig over eller give i gave til en whiskyentusiast. Whiskysættet er også en oplagt gaveidé til manden, faren eller kæresten, der har alt. Det er selvfølgelig oplagt som en gaveidé til kvinden, moren eller kæresten, der absolut ikke mangler noget.