Tilbehør til ostebord – Alt du skal bruge

Nyder du et godt ostebord? Om det er en festlig anledning eller ej, så er det rart at have styr på tilbehøret. Når vi snakker tilbehør til ostebord, er det vigtigt både at have et godt fad at anrette ostene på og at have en god kniv at skære dem med.

I denne artikel har vi samlet vores anbefalinger til begge dele. Så håber vi, at du kan finde lige det tilbehør, du mangler til dit ostebord.

Iittala Collective Tools Ostekniv

Tilbehør til ostebord

Denne elegante ostekniv er perfekt til hårde oste. Den har et ergonomisk design med et hult skaft, der er rart at holde om. Kniven er lavet af rustfrit stål, og har derfor en lang levetid. Derudover tåler den også opvaskemaskine. Hvis du ønsker en kniv til hårde oste, der er af høj kvalitet og er nem at bruge, så er dette kniven for dig.


  • Perfekt til hårde oste
  • Ergonomisk design
  • Rustfrit stål ✓
  • Tåler opvaskemaskine ✓
  • Længde: 26,5 cm
  • Vægt: 101g

Güde Alpha

Tilbehør til ostebord

Hvis du oplever, at dine bløde oste ofte bliver tværet ud, når du skærer dem, kan det være, du skal prøve en ostekniv med huller i. Denne stilfulde kniv skærer let gennem bløde oste. Derudover har den også to skarpe spidser for enden, der gør det nemt at spidde ost.


  • Glider let gennem bløde oste
  • Stilfuldt design
  • Spidser til at spidde ost ✓
  • Tåler opvaskemaskine ✓
  • Længde: 15 cm
  • Vægt: 67g

Rosendahl Grand Cru Ostefad

Tilbehør til ostebord

Dette flotte ostefad er et godt valg til ostebordet. Med en diameter på 30 cm er der plads til forskellige oste og hvad der ellers skal på dit ostebord. Fadet er lavet af lys bambus, hvilket er et miljøvenligt alternativ til træ. Da fadet er lavet af bambus betyder det også, at det ikke vejer så meget.


  • God til ost og pålæg
  • Flot design
  • Materiale: bambus
  • Let at bære ✓
  • Miljøvenlig ✓
  • Diameter: 30 cm

Teakhaus Butcher Block Ostefad

Tilbehør til ostebord

Dette ostefad af træ har et unikt design, der skiller sig ud fra mængden. Med en længde på 45,7 cm og en bredde på 15,2 cm er der god plads til alt det, du vil have på ostebordet. Er du til rustikt design, kan det være, at dette ostefad er lige noget for dig.


  • Oplagt til ostebord
  • Rustikt design
  • Materiale: træ
  • God plads til maden ✓
  • Længde: 45,7 cm
  • Bredde: 15,2 cm

Zassenhaus – Ostefad

Tilbehør til ostebord

Dette smarte ostefad kommer med en indbygget osteskærer, der er perfekt til firkantede oste. Efter du har skåret osten er den allerede klar til servering. Med en længde på 25 cm og en bredde på 18 cm er der plads til et mindre ostebord. Hvis det primært er ost du vil servere med et par andre retter, så er dette fad perfekt.


  • God til ostebord
  • Indbygget osteskærer ✓
  • Øjeblikkelig servering ✓
  • Længde: 25 cm
  • Bredde: 18 cm
  • Vægt: 700g

Dorre Akacia Ostefad 4 stk

Tilbehør til ostebord

Dette sæt består af et ostefad lavet af akacietræ samt et par knive og en gaffel til ost. På den måde får du alt, du behøver for at lave et godt ostebord. Fadet har også et håndtag, der gør måltidet let at servere. Fadet kan også hænges op i håndtaget. Hvis du leder efter noget flot og praktisk tilbehør til dit ostebord, kan det være, at dette sæt er noget for dig.


  • Perfekt til ostebord
  • Osteknive medfølger
  • Praktisk håndtag ✓
  • Slidstærkt akacietræ ✓
  • Fadets diameter: 22,5 cm
  • Knive af rustfrit stål ✓

Hvorfor tilbehør til dit ostebord er vigtigt

Måske du er i tvivl om hvorvidt du skal købe dedikeret tilbehør til dit ostebord. Selvom det er muligt at bruge knive og fade, du allerede har, så mener vi, at det rette tilbehør virkelig kan løfte dit ostebord. Hvis du anretter et ostebord på den rigtige måde, kan det se rigtig lækkert og indbydende ud. Anretter du maden på et flot fad, vil maden også se mere lækker ud. Med den rette kniv vil det være nemmere at skære osten, og også her er der mulighed for at løfte udtrykket.

Når vi snakker tilbehør til ostebord, kan man godt tænke, at ostebord og tapas minder meget om hinanden. Hvis du egentlig har mere brug for tapas tilbehør, så har vi også en artikel om det.

Hvorfor vælge en kniv med huller i?

Måske du undrer dig over hvorfor mange osteknive har huller. Det er ikke bare for udseendets skyld. Hullerne i knivene betyder, at den har en mindre snitflade. Det hjælper, når du skal skære bløde oste. Så slipper kniven let igennem osten uden at tvinge det bløde indre ud. Anden fordel ved denne slags kniv er, at de ofte har to skarpe spidser for enden, som du kan bruge til at spidde de skiver ost, du skærer.

Hvilken ost skal jeg købe?

Når du har styr på, hvilket tilbehør du vil bruge til dit ostebord, er det tid til at vælge oste. Men hvilke typer er gode at bruge? Det er en god idé at have flere forskellige slags oste både i forhold til smag og konsistens. Her er nogle forslag:

  • En fast ost. Fx gouda, edam eller cheddar.
  • En blød, cremet ost. Fx brie eller camembert.
  • En skimmelost. Fx Saint Agur eller roquefort.

Hvis det er en anretning til mange mennesker, kan du til fordel købe nogle forskellige varianter af hver type.

Hvad skal der på et ostebord?

Når nu du har udvalgt dine oste, kan det være, at du er lidt i tvivl om, hvad der ellers skal på ostebordet. Hvis det er tilfældet, har vi nogle forslag til dig.

Kiks og brød

Af alt det supplerende på ostebordet er kiks og brød klart noget af det vigtigste. Det passer nemlig perfekt med ostene. Vi kan anbefale:

  • Knækbrød
  • Saltkiks
  • Fuldkornskiks
  • Flutes
  • Grissini

Kød

Det rette udvalg af kød kan virkelig pifte dit ostebord op. Her kan vi anbefale:

  • Krydrede pølser. Fx chorizo eller salami.
  • Tørret skinke. Fx serranoskinke eller parmaskinke.

Det er en god idé at holde sig til tynde skiver kød, så det ikke tager for meget fokus væk fra osten.

Frugt og grønt

Lidt frugt og grønt kan gøre meget for dit ostebord. Med det rette udvalg af frugt og grønt kan du tilføre noget sødme og friskhed til måltidet, der går godt med ostene. Vi anbefaler:

  • Vindruer
  • Pære
  • Fersken
  • Klementin
  • Peberfrugt
  • Nødder. Fx mandler eller valnødder.

Hvad smager godt med ost?

Måske du har en idé om, hvad du vil have på dit ostebord, men er lidt i tvivl om, hvad der smager bedst til hvilke oste. Så kan det være vi kan hjælpe dig.

Gouda

Mange oste smager godt med noget sødt og gouda er ingen undtagelse. Fersken, pære, melon og vindruer smager rigtig godt med gouda. Når det kommer til brød, så er fuldkornsbrød et godt valg, da brødets tunghed passer godt til osten. Går også godt med bl.a. skinke og mandler.

Edam

Edam er også en ost, der smager godt med søde frugter som fersken, abrikos, melon og kirsebær. Æbler og pærer er også gode valg. Både skinke og mandler kan også løfte smagen af denne ost.

Cheddar

Til cheddar kan vi anbefale frugter som æble, kirsebær og rød peberfrugt. Mørkt brød, skinke og pølse smager også meget godt med cheddar.

Brie

Æble, pære og vindruer er gode med brie. Generelt er syrlige frugter et godt match. Brød og kiks er også oplagte valg, men sørg for at det du vælger til brie, ikke har for meget smag. Så fjerner du nemlig ikke for meget fokus fra osten.

Camembert

Rigtig god ost at servere med kiks og brød. Specielt baguettes eller flutes passer godt med osten. Frugt som æbler, pære og vindruer er også et godt valg.

Saint Agur

Til en Saint Agur ost vil pære og valnødder matche godt. I forhold til brød og kiks, så er det baguettes og havrekiks du skal gå efter.

Roquefort

Mandler og valnødder smager rigtig godt med roquefort. Også her er kiks og brød et oplagt valg. Gå gerne efter brød som flutes og baguettes. Pære og tørret frugt er også gode valg.

Hvad drikker man til ostebord?

Når vi snakker tilbehør til ostebord, så er det selvfølgelig også vigtigt at finde noget lækkert at drikke til. Specielt hvidvin er et populært valg til ostebordet. Her kan vi anbefale Chardonnay vin, Sauvignon blanc eller Pinot Grigio. Portvin og Sherry kan også gå rigtig godt sammen med de forskellige oste.

5 Tips til ostebordet

Når du skal servere ostebord, vil du selvfølgelig gerne have at måltidet, bliver det bedste, det kan være. Derfor har vi samlet nogle tips til dig, til når du skal anrette dit ostebord.

  1. Noget af det vigtigste du kan gøre for dit ostebord er, at tage ostene ud af køleskabet i god tid før måltidet. Lad gerne dine oste stå i en time før servering. På den måde har den nemlig tid til at udvikle mere smag. Du bør dog beholde dine oste i deres emballage indtil de skal serveres.
  2. Når du anretter dit ostebord er det vigtigt, at du ikke ligger noget ovenpå dine oste. Hvis du gør det, kan maden nemlig tage smag af hinanden, og det vil du selvfølgelig helst undgå.
  3. Har du mulighed for at bruge én kniv pr. ost, er det en god idé, fordi du på den måde undgår at ostene tager smag af hinanden.
  4. Det kan også gøre en forskel at skære dine oste på den rigtige måde. Firkantede oste bør skæres i blokke eller skiver, mens trekantede oste til fordel kan skæres fra spidsen langs siden. Har du en rund ost, så skær den som en lagkage.
  5. Opbevar dine oste på en temperatur på omkring 5 grader. Oste opbevares bedst i deres egen emballage. Hvis det er nødvendigt, kan alufolie, madpapir og plastikposer sagtens benyttes.